Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 11. 2013,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marija Šestak Srdjan Djordjević

Nedelja, 10. 11. 2013, 19.18

8 let

Snežana Rodić: Bila sem na dnu, zato sem toliko bolj vesela

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred letom dni, ko je spet ostala brez nastopa na olimpijskih igrah in si tekmovanje v Londonu ogledala prek televizijskih sprejemnikov, je bilo videti, da ima dovolj.

K sreči je Snežana Rodić vseeno zbrala dovolj motivacije in se odločila, da poizkusi tudi letos. Korak, ki ga zagotovo ni obžalovala. Za njo je namreč sanjska sezona. Osebni rekord 14,58 v troskoku, ki jo je ob koncu razvrstil na odlično peto mesto lestvice najboljših na svetu v letu 2013, srebro s sredozemskih iger v Mersinu, uvrstitev v finale na svetovnem prvenstvu v Moskvi in za konec priznanje za najboljšo atletinjo leta v Sloveniji so poskrbeli, da bo skakala še nekaj časa. Še tri leta. Do olimpijskih iger, ki bodo leta 2016 v Riu de Janeiru.

Prvič v dolgoletni karieri ste prejeli nagrado za najboljšo atletinjo leta. Kot zaključek odlične sezone. Koliko vam pomeni? Ogromno, res ogromno. To je pika na i celotni sezoni. Lani sem resno razmišljala o tem, da bi končala. Bila sem na dnu in nisem imela motivacije. Potem sem se odločila, da vseeno vztrajam in zbrala motivacijo za treninge in tekmovanja. Kar mi je uspelo, je sijajno. Vsem, ki so mi na tej poti pomagali, se ob nagradi, ki je vrhunec vsega skupaj, zahvaljujem. Vsi, ki so mi stali ob strani, so mi pomagali, da sem prišla v svetovni vrh. Zdaj sem v povsem drugačnem položaju, kot sem bila pred letom dni. Sem polna energije in komaj čakam na začetek nove sezone. Z mislimi sem že na svetovnem dvoranskem prvenstvu, ki me čaka pozimi. Za nagrado, ki sem jo seveda pričakovala, a sem je vseeno izjemno vesela, pa imam doma v dnevni sobi že pripravljeno posebno mesto, kamor jo bom postavila.

Kaj je glavni razlog za tako dobro sezono? Marsikaj, med drugim tudi nekaj sprememb v treningih, ki smo jih uvedli. Predvsem pa se mi zdi, da sem bila letos bolje psihično pripravljena. Zaradi nekaterih zadev sem bila pred tem z glavo tudi drugje, zdaj pa mislim le na atletiko in na treninge. Ker imam zdaj glavo na pravem mestu, je vse skupaj lažje.

Se je z uspešno sezono izboljšala tudi finančna podpora, ki ste je deležni? Vemo, da v zadnjih letih niste bili ravno zadovoljni, kar se tiče te plati vaše športne poti. Nekaj se dogaja. Mislim, da bo v letu 2014 – vsaj, kar se tega tiče - , veliko bolje, kot je bilo v zadnjem letu.

Sezona je bila dolga in naporna. Ste se spočili? Sem. Vzela sem si kar mesec dni počitka in si oddahnila od napornega leta. Seveda nisem samo poležavala, a sem upoštevala trenerjeva navodila in nisem mislila na atletiko. Malce sem hodila na fitnes, igrala tenis, tudi na aerobiki sem bila. Brez skrbi, vseskozi sem bila aktivna.

S pripravami na novo sezono ste že začeli. Se obetajo novosti ali ostajate pri preverjenem načinu treninga? Nekaj novosti oziroma novih metod bo. Predvsem ta, da ne bom več tako veliko delala na moči. Cilj je zmanjšanje mišične mase, kar seveda pomeni, da bom lažja. Zdaj bom počasi začela skakati, obula šprinterice in začela s pravimi treningi. Že januarja bomo videli, kaj si lahko obetam. V roku enega meseca se bo videlo, kje sem. Sicer pa bom še vedno živela na Primorskem in se v Ljubljano na treninge vozila trikrat tedensko.

Pozimi vas čaka svetovno dvoransko prvenstvo, poleti evropsko prvenstvo na prostem. Cilji? Na največjih tekmah sem bila že nekajkrat blizu medalje, med drugim sem bila tudi četrta na evropskem prvenstvu, na stopničkah pa nikoli nisem stala. Bila sem blizu, a mi nikoli ni uspelo. Če bom imela srečo z zdravjem in ne bo poškodb, sem prepričana, da se lahko to spremeni že letos. Nekaj težav s poškodbo stopala sem v zadnjem času sicer imela, a ne gre za nič hujšega. Sem zelo motivirana in si želim novih osebnih rekordov. Od nove sezone si obetam veliko.

Pa cilji za prihodnost? So že začrtani? So. Zdaj sem že sklenila, da bom nastopala do Ria de Janeira. Nastopala sem že na svetovnih in evropskih prvenstvih, na največjih mitingih in tekmovanjih, a na olimpijskih igrah me še ni bilo. Želim si, da bi mi čez tri leta to uspelo in bi lahko leta 2016 mirne vesti odšla v pokoj.

Letos ob sebi niste imeli tekmice in predvsem prijateljice Marije Šestak, ki se je odločila za materinstvo. Kdaj vaju bomo spet skupaj spremljali na tekmovanjih? Ravno pred kratkim je bila na štadionu s hčerkico. Pogosto se slišiva in sva vseskozi v stikih. Marija je videti odlično, kot da sploh ne bi rodila. Mislim, da bo poleti že skakala. Je pridna in že malce trenira. Kdaj točno se namerava vrniti, pa ne vem. To boste morali vprašati njo. Imam pa občutek, da bo to prej, kot si je marsikdo mislil.

Gost svečane prireditve na Bledu, kjer so podeljevali nagrade najboljšim v letu 2013, je bil tudi nekdanji legendarni atlet Sergej Bubka. Kakšni so vtisi po snidenju z Ukrajincem, ki je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino svetovne atletike? Odlični. Bila sem presenečena, ko sem ga videla. Sprva sploh nisem vedela, da bo prišel. Spoznala sva se in spregovorila nekaj besed. Zaželel mi je, da bi tekmovala še vrsto let in bila še naprej med najboljšimi na svetu. Prijeten človek, o njegovih dosežkih z atletskih stez pa tako ali tako nima smisla razpredati. Je živeča legenda svetovne atletike.

Ne spreglejte