Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
18. 4. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Natisni članek

maraton 2017 bostonski maraton Mirko Bogomir Miklič

Torek, 18. 4. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Odziv Slovencev po maratonu v Bostonu

Slovenec, ki je v Bostonu naredil predzadnjo kljukico do izjemnega dosežka

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Boston maraton moški 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ponedeljek se je odvila že 121. izvedba bostonskega maratona. Preizkušnjo je uspešno opravilo tudi devet slovenskih tekačev, med njimi tudi Mirko Miklič, ki želi vseh šest največjih svetovnih maratonov preteči pod mejo treh ur.

Mirko Miklič je bil na velikonočni ponedeljek najhitrejši slovenski maratonec na najstarejšem maratonu na svetu, ki ga vsako leto priredijo v Bostonu. Maratonsko razdaljo je 51-letni Ljubljančan pretekel v izjemnem času 2;52:55 in naredil še peto kljukico pri izjemnem projektu, ki si ga je zadal.

Šest največjih maratonov želi preteči pod tremi urami

Mirko Miklič je pet od šestih najprestižnejših maratonov na svetu pretekel pod mejo treh ur. | Foto: Osebni arhiv Mirko Miklič je pet od šestih najprestižnejših maratonov na svetu pretekel pod mejo treh ur. Foto: Osebni arhiv Miklič v Bostonu ni tekel prvič. Pred tem je nastopil že trikrat, a mu še nikdar ni uspelo teči pod tremi urami. To je namreč cilj, ki si ga je zadal pred leti.

"Vrnil sem se prav zaradi tega cilja. Vse maratone namreč želim preteči pod tremi urami in tokrat mi je uspelo tudi v Bostonu. Začel sem nekoliko bolj previdno, saj nisem želel, da bi me proti koncu zmanjkalo. Kot se pošalimo ultramaratonci, sem se do 35. kilometra šele dobro ogrel, nato pa sem lahko še malo dodal. Čas je bil na koncu odličen, to je tudi moj osebni rekord," nam je povedal ultramaratonec, ki je lani kot edini Slovenec uspešno pretekel Špartatlon, 246-kilometrsko ekstremno preizkušnjo od Aten do Šparte, dosežek pa želi ponoviti tudi letos. Za septembrski podvig v Grčiji ima nastop že potrjen.

Manjka mu le še ena kljukica

Bostonski maraton je pretekel že četrtič. | Foto: Osebni arhiv Bostonski maraton je pretekel že četrtič. Foto: Osebni arhiv Pri tekaškem cilju, da bi vse maratone serije World Marathon Majors pretekel pod tremi urami, mu zdaj manjka le še en korak. "V zbirki manjka še maraton v Tokiu, ki je v načrtu februarja prihodnje leto. V Bostonu se mi je lepo izšlo, da sem tekel pod 2;55:00, kar je norma, da mi ne bo treba iti v žreb, ampak me bodo neposredno sprejeli na tek," pojasni Miklič, ki mu bostonska vročina – temperature so se med tekom dvignile tudi do 25 stopinj Celzija, ni prekrižala načrtov: "Bilo je vroče, a me osebno vročina ni motila. Je pa bostonski maraton specifičen in si zasluži, da je med glavnimi na svetu. Konec koncev je tudi najstarejši."

Pod tri ure se mu je najprej uspelo spustiti v Chicagu in Berlinu, lani je v zbirko dodal še London in New York, letos pa še Boston, kjer mu lani ni uspelo. Zanimivo je dejstvo, da je bil lani v Bostonu neuspešen, nato pa je bil le pet dni pozneje uspešen v Londonu, kjer je tekel 2;58:02. S tem je na glavo postavil vse teorije o časovnem odmoru med dvema maratonoma in regeneraciji, a ne pozabimo dejstva, da gre za ultramaratonca. Zadnji so že marsikatero zakonitost, ki velja za navadne smrtnike, postavili na glavo.

V Bostonu tudi Slovenec, ki je dopolnil zbirko

V Bostonu je tekel tudi Slovenec, ki je dopolnil zbirko pretečenih šestih največjih maratonov. Manjkal mu je namreč le še nastop v Bostonu. To je Mitja Sojer, ki je bostonski maraton končal v času 3;33:42. "Od vseh šestih največjih maratonov na svetu je bil ta najtežji. Proga je specifična, imel pa sem tudi smolo, saj sem se prijavil prek agencije in sem štartal povsem v ozadju. Tam večina tekačev nastopi predvsem za zabavo in ogromno energije porabiš za prehitevanje," je dejal 50-letni Ljubljančan, ki je prvega od velike šesterice pretekel leta 2013 v Berlinu.

Grega Zore je bil v Bostonu drugi najhitrejši Slovenec. | Foto: Osebni arhiv Grega Zore je bil v Bostonu drugi najhitrejši Slovenec. Foto: Osebni arhiv Leto pozneje je nastopil v New Yorku, od koder ima tudi najlepše spomine. "Teči na newyorškem maratonu je res fascinantno, občutki ko pritečeš na Manhattan, so res neverjetni. Priporočam tudi maraton v Tokiu, ki je povsem drugačna zgodba, saj so ljudje precej bolj mirni. Odkar so spremenili traso, je ta boljša in hitrejša, Evropejcev pa je tam precej manj, zato za gledalce veliko bolj zanimiv," je še dodal Sojer.

Drugi najhitrejši Slovenec v Bostonu je bil Grega Zore s časom 3;05:43, ki z dosežkom ni bil povsem zadovoljen. "Rezultat ni to, kar sem pričakoval, a v teh vročih razmerah je bilo to največ, kar sem lahko naredil. Želel bi si, da bi lahko rekel, da sem užival, a sem trpel skoraj od štarta. Vseeno sem hvaležen, da sem bil lahko del tega spektakla," je Zore, ki trenutno kot plavalni trener dela in živi na Švedskem, zapisal na svojem profilu na Facebooku.

Ne spreglejte