Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
16.10

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Cas Svetovna atletika paraolimpizem Blake Leeper

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 16.10

2 leti, 9 mesecev

Cas delno pritrdil Svetovni atletiki v primeru Leeper

Rdeča luč za paralimpijca: nožne proteze bi lahko pomenile tehnično prednost pred tekmeci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Športno razsodišče Cas v Lozani je danes zavrnilo pritožbo ameriškega paralimpijca Blaka Leeperja, ki mu je krovna atletska zveza Svetovna atletika (nekdanji IAAF) preprečila nastopanje v konkurenci neinvalidnih športnikov. Leeper se je želel potegovati tudi za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Blake Leeper je na paraolimpijskih igrah v Londonu leta 2012 osvojil srebrno in bronasto medaljo. | Foto: Vid Ponikvar Blake Leeper je na paraolimpijskih igrah v Londonu leta 2012 osvojil srebrno in bronasto medaljo. Foto: Vid Ponikvar Atletska zveza je njegovo željo, da bi lahko tekmoval v konkurenci neinvalidnih športnikov na OI na Japonskem, zavrnila z utemeljitvijo, da bi njegove nožne proteze lahko pomenile tehnično prednost pred tekmeci, ki takšnih pripomočkov ne uporabljajo. Britanec se je zato pritožil na Cas, ta pa je odločil, da ima prav zveza.

V utemeljitvi je Cas zapisal, da posebne proteze, ki jih Leeper uporablja za tek, res predstavljajo prednost v disciplini tek na 400 metrov, ker mu omogočajo tek z nekaj centimetrov višjo telesno višino, kot bi jo imel s svojimi nogami. Zaradi tega je Cas podprl Svetovno atletiko in potrdil, da Leeper ne more nastopati na tekmovanjih pod njenim okriljem, vključno z OI.

Je pa obenem Cas delno podprl atleta, saj je zapisal, da breme dokazovanja odločitve o možnosti sodelovanja na določenem tekmovanju ne sme pasti na rame športnika, ampak mora zveza svoja pravila jasno določiti.

Leeper je na paralimpijskih igrah v Londonu leta 2012 osvojil srebrno in bronasto medaljo.

Nekdanji južnoafriški tekaški paralimpijski zvezdnik Oscar Pistorius se je pred leti prav tako spustil v boj s športnimi organizacijami glede možnosti nastopanja na tekmah za neinvalidne športnike. Bil je uspešen, tako da je lahko nastopil na SP leta 2011, bil pa je tudi član južnoafriške štafete na OI v Londonu 2012.

Preberite še:

Tek, ženska, rekreacija
Sportal Rekreacija in vrhunski šport dovoljena, ampak z omejitvami. Kakšnimi?
Dejan Fabčič
Sportal Slovenski zdravnik do paralimpijske norme še v tretji panogi
Ne spreglejte