Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
1. 7. 2014,
19.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Martina Ratej atletika

Torek, 1. 7. 2014, 19.28

7 let, 12 mesecev

Ratejeva 66,13 m, Tomićeva 12,96, Kozmus še daleč za najboljšimi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na velenjskem mestnem štadionu Ob jezeru je potekal 19. mednarodni atletski miting v počastitev dneva rudarjev. Z zmagama in odličnima dosežkoma sta navdušili predvsem Martina Ratej in Marina Tomić.

Martina Ratej nadaljuje z odličnimi nastopi v letošnji sezoni. Po zmagi na uvodnem mitingu diamantne lige v Dohi in zmagi v Ostravi je navdušila tudi pred domačimi navijači v Velenju. Po neprepričljivih prvih štirih poskusih je njeno kopje v meti seriji poletelo kar 66,13 metra, kar je njen najboljši letošnji dosežek, na svetovni lestvici sezone pa je sedaj peta. Na prvem mestu ostaja Nemka Linda Stahl (67,32 metra), ki jo je slovenska rekorderka v Velenju premagala v neposrednem obračunu. Stahlova je s 63,50 metra namreč osvojila drugo mesto, omenjeni tekmavalki pa sta edini premagali mejo 60 metrov.

''V prvih metih sem se lovila, potem pa sem začutila, da sem pripravljena na dober met. Cilj sem imela vreči kopje prek 63 metrov, met čez 66 metrov in najboljši izid sezone pa je tudi mene presenetil. Zelo sem vesela,'' je dejala Ratejeva, ki že v sredo potuje v Lozano, kjer jo v četrtek čaka močna tekma na mitingu diamantne lige. Slovenska rekorderka, ki se je najboljši znamki približala na vsega en meter, je trenutno vodilna v skupnem seštevku diamantne lige.

Fajdek najdlje letos na svetu, Kozmus pod pričakovanji

Eden vrhuncev velenjskega mitinga je vsako leto tekmovanje v moškem metu kladiva. Primož Kozmus poskrbi, da je konkurenca odlična in tudi letos je bilo tako. Zanj kar nekoliko premočna. Olimpijski podprvak je namreč končal šele na šestem mestu, z daljavo 74,73 metra pa ni mogel biti zadovoljen. ''To je bilo katastrofalno, verjetno najslabši nastop v letošnji sezoni. Spet sem imel probleme s tehniko. To bo treba popraviti. Verjamem, da se mi bo uspelo pravočasno sestaviti,'' je povedal Kozmus, ki na bližajočemu se evropskem prvenstvu še vedno upa na medaljo.

Več razlogov za zadovoljstvo ima svetovni prvak Pawel Fajdek. Aktualni svetovni prvak je zmagal z metom dolgim kar 82,37 metra, kar je najboljši izid sezone na svetu. Olimpijski prvak Krisztian Pars je osvojil drugo mesto z 81,08 metra, a je opravil le dva meta, potem pa je zaradi manjše poškodbe mišice preventivno prenehal s tekmovanjem.

Kemar Hyman s Kajmanskih otokov je bil najhitrejši na 100 metrov (10,23), Issac Makwala iz Bocvane pa na 200 metrov (20,32). V tekih na 800 in 5000 metrov sta zmagi odšli v Kenijo. Sammy Kirongo je bil najhitrejši v teku na dva štadionska kroga (1:46,65), slovenski rekorder Žan Rudolf pa je v hudih mukah osvojil deveto mesto (1:47,95).

Tomićeva se je spustila pod mejo 13 sekund

V disciplini 100 metrov z ovirami je s tekom pod trinajstimi sekundami občinstvo do bučnega aplavza pripravila Marina Tomić. V brezvetrju je ciljno črto prečkala prva, semafor pa se je sprva ustavil pri 12,97, a so časomerilci rezultat popravili na 12,96, kar je njen drugi najboljši izid v karieri. Hitreje je tekla le lani v v švicarskem La Chaux de Fondsu (12,94). ''Če bo šla črta tako nazgor kot trenutno kaže, bo samo še bolje. Vedno sem govorila, da potrebujem tekme v konkurenci, da se drugače motiviram in ne le nase. Danes se je očitno poklopilo vse od štarta naprej. Ne znam komentirati teka, a očitno sem bila res zbrana,'' je bila navdušena 31-letna atletinja celjskega Kladivarja.

V teku na 200 metrov je s časom 23,38 zmagala Sabina Veit, ki je le še potrdila normo za evropsko prvenstvo v Zürichu. ''Nisem pričakovala takšnega rezultata. Glavna tekma bo seveda evropsko prvenstvo, do takrat pa bi rada čas izboljšala še za kakšno desetinko ali dve,'' je po zmagi povedala Štajerka. Tudi v ženskem skoku ob palici je zmaga ostala doma. V teku na 1500 metrov je s časom 4:07,34 zmagala Srbkinja Amela Terzić, slovenski obračun med izkušeno Sonjo Roman in mlado Marušo Mišmaš, pa je dobila Romanova, ki je bila šesta s 4:11,89.

Tina Šutej je v prvih poskusih zmogla 410, 425 in 440 centimetrov, letvico na 450 centimetrih je preskočila v drugem poskusu, nato pa je bila trikrat neuspešna na višini novega državnega rekorda – 462 cm.

Ne spreglejte