Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2024,
22.24

Osveženo pred

2 uri, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Martina Ratej Ela Velepec Maja Mihalinec Zidar Rok Ferlan Filip Jakob Demšar Anej Čurin Prapotnik Anita Horvat Maribor Atletski pokal Slovenije

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2024, 22.24

2 uri, 45 minut

Maribor, Atletski pokal Slovenije, 1. dan

Po prvem dnevu APS v vodstvu Ljubljančanke in Novomeščani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Anita Horvat | Anita Horvat je bila edina udeleženka prihajajočih olimpijskih iger, ki je nastopila v Mariboru. | Foto Peter Kastelic/AZS

Anita Horvat je bila edina udeleženka prihajajočih olimpijskih iger, ki je nastopila v Mariboru.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Po prvem dnevu atletskega pokala Slovenije v Mariboru v ženski konkurenci vodi ljubljanski Mass, v moški pa Krka iz Novega mesta. Edina udeleženka prihajajočih olimpijskih iger, ki je nastopila prvi dan pokala na stadionu Poljane, je bila Anita Horvat (Velenje), ki je zmagala v teku na 1500 metrov s časom 4:23,63.

Za nastop v teku na 1500 metrov se je odločila na zahtevo trenerja Tevža Korenta. "Na tej razdalji sem nastopila, ker se je trener odločil, da bo to dober psihološki trening za nastop v Parizu," je za STA dejala Anita Horvat, ki je v Mariboru zabeležila sploh prvi uradni rezultat v tej disciplini. V nedeljo bo nastopila še na 800 metrov, tek na tej razdalji jo čaka tudi v Parizu. Drugo mesto je s časom 4:30,24 osvojila Veronika Sadek.

Na 100 metrov je pri članih z 10,50 sekunde slavil Ptujčan Anej Čurin Praprotnik. "Za osebnim rekordom, ki znaša 10,20, sem zaostal kar precej, a to je posledica dejstva, da razmere niso bile najboljše, saj je veter ves čas pihal v prsi," je po koncu teka dejal Praprotnik.

Drugo mesto je s časom 10,78 osvojil Matevž Šuštaršič, tretji pa je bil s stotinko sekunde počasnejšim časom Jernej Gumilar. Med atletinjami se je edina pod 12 sekund spustila Maja Mihalinec Zidar (Mass, 11,97), najbolj se ji je približala Lucija Potnik (Radlje, 12,06).

Za osebnim rekordom je v teku na 110 metrov z ovirami precej zaostal tudi Filip Jakob Demšar, ki je nastopil še v teku na 100 metrov. S časom 13,90 je bil sicer še vedno najhitrejši med prijavljenimi tekmovalci na visokih ovirah, a tudi na njemu vremenske razmere niso bile pisane na kožo.

"Tek ni bil ravno najboljši, a tudi pogoji niso bili idealni. Res pa je, da gre za ekipno tekmovanje, zato tudi kakšen vrhunski tek niti ni bil načrtovan," je dejal Demšar.

V teku 400 metrov je ob odsotnosti rekorderja Luke Janežiča s časom 46,26 ponovno zmagal član Triglava iz Kranja Rok Ferlan. "Tek se mi je zdel dokaj dober. Morda nekoliko premalo napadam prvih 200 metrov, a sem na splošno zadovoljen z rezultatom," je dejal Ferlan.

Rok Ferlan je zanesljivo zmagal v teku na 400 m. | Foto: Peter Kastelic/AZS Rok Ferlan je zanesljivo zmagal v teku na 400 m. Foto: Peter Kastelic/AZS

Drugo mesto je s časom 47,92 zasedel Maj Janža, tretji pa je bil s časom 48,30 Marko Pepelnak. Med atletinjami je v teku na stadionski krog zmagala Karolina Zbičajnik (Poljane Maribor, 54,01) pred Majo Pogorevc (Slovenj Gradec, 54,45).

V skoku v višino je v odsotnosti olimpijke Lie Apostolovski pričakovano slavila Ela Velepec, ki je preskočila 1,78 m, na koncu pa neuspešno naskakovala višino 1,81 m, kar je za dva centimetra slabše od njenega osebnega rekorda. "Menim, da sem skakala kar dobro. Ob tem moram poudariti, da je bila proga mokra, saj je pred tekmo deževalo. Imam še nekaj rezerv predvsem pri vstopu v ovinek in stopnjevanju ritma pri teku," je dejala Velepec.

V metu kopja je pričakovano slavila Martina Ratej, ki je kopje vrgla 53 metrov in 82 centimetrov. "Daljava ni nič posebnega. Za mano ni najboljša sezona, saj se nisem uvrstila na olimpijske igre. Nisem veliko trenirala, kar se pozna tudi na rezultatu," je dejala Ratej.

Pokal Slovenije se bo zaključil v nedelje, šteje pa tudi kot zadnja tekma sezone za slovensko mednarodno ligo Telekoma Slovenije.

Preberite še:

Matthew Hudson-Smith
Sportal Matthew Hudson-Smith postavil evropski rekord v teku na 400 metrov
Quincy Wilson
Sportal Quincy Wilson s svetovnim rekordom, slovo Christiana Taylorja
T - Lia Apostolovski, Glagow 2024
Sportal Lia Apostolovski tretja v Nemčiji

 

 

Ne spreglejte