Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
17.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Martina Ratej

Četrtek, 27. 8. 2015, 17.49

6 let, 7 mesecev

Odličen šprint Nizozemke, srbska lepotica z rekordom do brona, Ratejeva brez finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tudi sedmi dan svetovnega prvenstva v atletiki je postregel z odlično atletiko in nekaj vrhunskimi rezultati. Zadnja slovenska predstavnica Martina Ratej je ostala brez finala.

Sedmi dan prvenstva v kitajski prestolnici je postregel s petimi končnimi odločitvami. Odličen obračun so uprizorile šprinterke na 200 metrov, junakinja dneva pa je postala Dafne Schippers. Nizozemka je v zadnjih metrih prehitela Jamajčanko Elaine Thompson in kot prvi prečkala ciljno linijo, semafor pa se je ustavil pri neverjetnih 21,63, kar je rekord svetovnih prvenstev, evropski rekord in najboljši izid sezone na svetu, ki jo uvršča na tretje mesto lestvice vseh časov. Hitreje sta tekli le Američanki Florence Griffith-Joyner, ki z 21,34 drži svetovni rekord, in Marion Jones (21,62), ki kariero klavrno končala po priznanju jemanja prepovedanih poživil.

Srbska lepotica z rekordom do brona

Izredno razburljiv je bil ženski finale v skoku v daljino. Že v prvi seriji je Ivana Španović poletela prek sedmih metrov in postavila nov srbski rekord (701 cm). V vodstvu je bila do tretje serije, ko jo je z novim britanskim rekordom 707 centimetrov preskočila Shara Proctor, prav v zadnji seriji pa je obe za mesto nižje potisnila Američanka Tianna Bartoletta, ki je s skokom, dolgim 714 centimetrov, postavila najboljši izid sezone na svetu in postala nova svetovna prvakinja.

S presenetljivim razpletom je postregel ženski tek čez visoke ovire. Dve Američanki sta se izločili že v polfinalu, Dawn Harper Nelson je padla, Kendra Harrison pa je prehitro štartala. A tudi preostali dve ameriški predstavnici v finalu, ki sta veljali za favoritinji, sta ostali brez medalj, Briana Rollins na četrtem in prva favoritinja po napaki na prvi oviri Sharika Nelvis na osmem mestu.

Nova svetovna prvakinja je z osebnim rekordom 12,57 tako postala Jamajčanka Danielle Williams, še večje presenečenje pa je bilo drugo mesto Nemke Cindy Roleder, tudi ona je z 12,59 postavila osebni rekord, in tretje mesto Belorusinje aline Talay. Slednja je z 12,66 postavila tudi nov državni rekord.

Prvo zlato za Rusijo Tudi moški so se pomerili v finalu teka na visokih ovirah. Američan David Oliver je zapel že za prvo oviro in ostal brez možnosti, da nadoknadi zaostanek, to pa je izkoristil Sergej Šubenkov, ki je z novim ruskim rekordom 12,98 postal svetovni prvak. Srebro je osvojil Jamajčan Hansle Parchment, brona pa svetovni rekorder Aries Merritt, ki ga čez nekaj dni čaka presaditev ledvice.

Ponoči po slovenskem času so se pomerile tekmovalke v hitri hoji na 20 kilometrov. Na veselje domačih navijačev sta dvojno zmago dosegli Kitajki, ki sta skupaj prišli v cilj. Obe sta dosegli čas 1;27:45, zmagala pa je svetovna rekorderka Hong Liu.

Slovenska rekorderka daleč od finala

Martina Ratej, največji up slovenske ekipe, je bila tudi naša zadnja predstavnica v Ptičjem gnezdu. Najbolj izkušeni članici reprezentance na prvenstvu letos ne gre nič po načrtih. V Peking je prišla v slabi formi, tako da je bil njen ne najbolj uspešen nastop pričakovan.

Kvalifikacije je odprla z metom dolgim 57,13 metra, v drugem poskusu izid izboljšala na 59,76 metra, zadnji poskus, ki bi jo še lahko ohranil v upanju na finale, pa je bil neveljaven. Končala je na 12. mestu v prvi kvalifikacijski skupini, skupno pa na 23. mestu.

Norma za neposredno uvrstitev v finale je bila kar 63,50 metra, preseči pa jo je uspelo osmim tekmovalkam. Najdaljši met kvalifikacij je uspel Nemki Christin Hussong (65,92 m).

Ne spreglejte