SiolNET. Sportal Atletika
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger
pod dopinškim drobnogledom

Nova dopinška preiskava pri Farahu izpostavlja laži

0,54

termometer

Mo Farah
Mo Farah znova pod "dopinškim drobnogledom". Foto: Reuters

Britanski atlet Mo Farah je Ameriški protidopinški agenciji (Usada) večkrat zanikal jemanje dodatka l-karnitina pred londonskim maratonom leta 2014, preden je spremenil izjavo, ko je izvedel, da je njegov zdravnik preiskovalcem sporočil, da je Farahu vbrizgal sicer dovoljen dodatek. Pri tem je vprašljiv predvsem način uporabe, poročajo tuji mediji.

Mo Farah Sportal Nova razkritja v zloglasnem primeru. V težavah tudi zvezdnik s plemiškim nazivom?

Štirikratni olimpijski prvak je na Usadi večkrat zanikal jemanje dodatka, potem ko so ga izprašali v preiskavi proti njegovemu nekdanjemu trenerju Albertu Salazarju. Slednji naj bi dodatek prek zveze v Britanski atletski zvezi l-karnitin naročil v Švici, saj v Veliki Britaniji ni dostopen.

Tako v ponedeljkovem razkritju poroča britanski BBC, ki ga povzemajo tuje agencije.

Enainšestdesetletni Salazar je bil po prvi preiskavi BBC leta 2015 po nadaljnjih štirih letih preiskav s strani Usade kasneje za štiri leta suspendiran zaradi nedovoljenih metod pri vbrizgavanju l-karnitina, kar sta bili dva od prestopkov, ki so mu jih dokazali v preiskavi Usade.

Salazar, na Kubi rojeni nekdanji ameriški atlet, je vodil skupino Nike Oregon Project, med leti 2011 in 2017 je treniral tudi britanskega atleta na dolge proge. Skupaj z Jeffreyjem Brownom, zdravnikom skupine, sta bila suspendirana zaradi prekupčevanja s testosteronom, manipuliranja z dopinškimi testi ter nedovoljenih metod intervenoznega vbrizgavanja. Obenem je svojim športnikom Salazar svetoval jemanje zdravil, ki jih niso potrebovali, da bi testiral njihov vpliv na zmogljivost.

Farah spremenil prvotne izjave

Farah je spremenil svoje prvotne izjave ter priznal, da je jemal sicer dovoljeni dodatek. Farah je spremenil svoje prvotne izjave ter priznal, da je jemal sicer dovoljeni dodatek. Foto: Reuters Faraha so ameriški preiskovalci, kot poroča BBC prek pridobljenega prepisa intervjuja, leta 2017 pet ur zasliševali glede jemanja dodatka, a je vse odločno zanikal, dokler se ni po pogovoru z Barryjem Fudgom, vodjo oddelka za dolge proge Britanske atletske zveze vrnil v sobo in spremenil svoje prvotne izjave ter priznal, da je jemal sicer dovoljeni dodatek.

To je domnevno storil po pogovoru s Fudgem, ki je bil po podatkih BBC tisti, ki je v Švici prevzel dodatek l-karnitin. Dan pred zaslišanjem je Fudge Usadi povedal, da je Farahu zdravnik vbrizgal l-karnitin v dovoljenih količinah (pod 50 ml na 6 ur).

Fudge je za BBC, kot poročajo agencije, zanikal, da je v Švici prevzel večkrat omenjeni dodatek, ki pripomore k boljšim atletskim lastnostim ter hitrejšem presnavljanju. Farah, ki je svoj prvi londonski maraton.

Zdravnik pozabil zapisati

L-karnitin je sicer sredstvo, ki je legalno, a se v običajnih zdravniških praksah ne vbrizgava intravenozno. V tem primeru je vse od leta 2009 dovoljena meja 50 mililitrov v šesturnem časovnem razmaku, učinkuje pa po podatkih študij že po petih urah. Farahu so v večurnih razmakih štirikrat vbrizgali po 13,5 ml dodatka, kar je skupaj zneslo 57 mililitrov v domnevno osmih urah, kar pa je zdravnik Robin Chakraverty, kot je dejal v preiskavi, pozabil zapisati in nato sporočiti preiskovalcem.

Vpleteni zdravnik je Usadi dejal, da so odločitev o vbrizgavanju sprejeli Salazar, Fudge in Farah, dokazi o količinskih ali kakršnihkoli drugih kršitvah pri vbrizgavanju l-karnitina pa ne obstajajo.

Preberite še:

Mo Farah Sportal Mo Farah razočaral navijače in odpovedal nastop v Londonu Mo Farah Sportal Vrača se veliki Mo. Eden največjih vseh časov. Alberto Salazar Sportal USADA: Ameriški trener atlete uporabljal kot laboratorijske živali

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin