Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2020,
17.35

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

3

Natisni članek

državni rekord atletika Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Torek, 23. 6. 2020, 17.35

1 leto, 3 mesece

miting atletske lige telekom slovenije, maribor

Kristjan Čeh v Mariboru krepko izboljšal državni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

3

Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je postavil nov slovenski državni rekord v metu diska.  | Foto Grega Valančič/Sportida

Kristjan Čeh je postavil nov slovenski državni rekord v metu diska.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski atlet Kristjan Čeh je na mitingu Atletske lige Telekom Slovenije v Mariboru disk vrgel neverjetnih 68,75 metra, kar je krepko popravljen državni rekord. To je tretji izid sezone na svetu in nov evropski rekord za mlajše člane. Štajerec je pred dvema tednoma v Domžalah disk vrgel 66,29 metra in popravil 21 let star slovenski rekord Igorja Primca. 

Kristjan Čeh
Sportal Simpatični štajerski orjak, na katerega je Slovenija čakala 21 let

Leta 1999 rojeni Kristjan Čeh je znova dokazal, da je Slovenija dobila izjemnega atleta. Pred dvema tednoma je na mitingu v Domžalah disk vrgel 66,29 metra in s tem izboljšal 21 let star slovenski državni rekord, ki si ga je do tedaj lastil Igor Primc.

Atlet, ki pri AK Ptuj trenira pod vodstvom Gorazda Rajharja, je slovensko letvico v metu diska postavil še precej višje. V Mariboru je disk vrgel kar 68,75 metra, kar je tretji izid sezone na svetu. Pred njim sta le Šved Daniel Stahl (70,25 m) in Jamajčan Dacres Fedrick (69,67 m)

Česa takega ni pričakoval niti v sanjah

"Neverjetno. V sanjah nisem mogel pričakovati takih izidov, kot jih sedaj nizam. Sem lahko ponosen nanje in na vso svojo ekipo. Vendar mislim, da so meti okrog 64 in 65 metri moji realni cilji letos. Dolgi meti se pač zgodijo. Veter mi je malo tudi danes pomagal in sem izkoristil dobre pogoje," je po izjemnem nastopu dejal 21-letnik. 

"Neverjetno. V sanjah nisem mogel pričakovati takih izidov, kot jih sedaj nizam. Sem lahko ponosen nanje in na vso svojo ekipo," je vesel 21-letni Štajerec. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Neverjetno. V sanjah nisem mogel pričakovati takih izidov, kot jih sedaj nizam. Sem lahko ponosen nanje in na vso svojo ekipo," je vesel 21-letni Štajerec. Foto: Grega Valančič/Sportida

 

V Londonu in Riu bi bil zlat, izboljšal je 44 let star evropski rekord

Takšna daljava bi mu na zadnjih dvoje poletnih olimpijskih igrah prinesla zlato odličje. Lastnik svetovnega rekorda v metu diska je s 74,08 metra Nemec Jürgen Schult, olimpijskega pa z 69,89 Litovec Virgilijus Alekna. 

Čeh je postavil tudi nov evropski rekord za mlajše člane, ki je od leta 1976 pripadal Wolfgangu Schmidtu (68,60).

"Bomo videli, kaj bo to prineslo čez nekaj let"

Ob treh neveljavnih metih v drugi seriji vrgel 67,71 m, v četrti je dosegel daljavo tekme, v šesti pa je izjemno tekmo zaključil z 68,63 m. S tem je v tem letu tretji metalec tega atletsko zgodovinskega orodja na zemeljski obli.

"Na začetku sezone se še nisem zavedal, kakšne izide dosegam. Sedaj to že bolj čutim. Na treningih mi gre dobro in tekme to dokazujejo. Že takoj na začetku današnjega nastopa sem imel zelo dober met, že po izmetu sem to čutil. Potem pa še dva boljša. Ne vem, kjer so moje meje, bomo videli, kaj bo to prineslo čez nekaj let," je dejal Čeh.

"Ne vem, kjer so moje meje, bomo videli, kaj bo to prineslo čez nekaj let," pravi Čeh. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Ne vem, kjer so moje meje, bomo videli, kaj bo to prineslo čez nekaj let," pravi Čeh. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kmalu bitka z Avstrijcem

Čeha v prihodnjih dneh čaka dva mitinga v Avstriji, na katerih se bo 27. junija v St. Pöltnu in 2. julija v Železnem (Eisenstadt) na Gradiščanskem pomeril z Avstrijcem Lukasom Weisshaidingerjem, z 68,63 metra četrtim metalcem diska letos.

"Dva mitinga imam v Avstriji, čaka me dvoboj z Lukasom, ki ima tudi dober izid. Lepa tekma bo. Pred mano sta na svetovni lestvici le tekmovalca z zlatom in srebrom z lanskega SP v Dohi. A se ne obremenjujem s tem. Tu sem, vesel sem tega in upam, da bom imel tako sezono še naprej. Imel sem fenomenalne mete, res nekaj posebnega," je ocenil dva metra in šest centimetrov visoki Čeh.

Znova presegel OI normo

Ptujčan je s tem ponovno presegel normo za olimpijske igre v Tokiu naslednje leto (66 m), ki pa v tej sezoni po odločitvi Svetovne atletike ne veljajo. "Nič ne de, tudi mi ni žal, da so OI naslednje leto. Mlad sem še, vse je še pred mano. Zanima me prihodnost, kar se je pripetilo v preteklosti je bilo in zame sedaj ni pomembno," je še dodal Čeh.

"Pomembno je, da se Čeh igra, da uživa v tem, kaj dela in obenem izjemno napreduje," je kratko ves nasmejan nastop svojega varovanca pospremil trener Gorazd Rajher.

Lanska mladinska evropska prvakinja Klara Lukan (Mass) je na 3000 m (9:02,19) izboljšala mlajši članski slovenski rekord (9:02,91). | Foto: Grega Valančič/Sportida Lanska mladinska evropska prvakinja Klara Lukan (Mass) je na 3000 m (9:02,19) izboljšala mlajši članski slovenski rekord (9:02,91). Foto: Grega Valančič/Sportida

Lukanova izboljšala mlajši članski rekord

Čeh ni bil edini, ki je na zelo zanimivem tekmovanju poskrbel za lep slovenski izid. Lanska mladinska evropska prvakinja Klara Lukan (Mass) je na 3000 m (9:02,19) izboljšala mlajši članski slovenski rekord (9:02,91) tokrat odsotne partnerice na treningih Maruša Mišmaš Zrimšek iz leta 2015.

Filipičeva se je približala olimpijski normi

Neja Filipič (Mass) se je v troskoku s 14,22 m povsem približala olimpijski normi (14,32 m). Normo za OI je že lani v teku na 200 m zmogla Maja Mihalinec (Mass). Najboljša slovenska atletinja lanskega leta je na svoji prvi tekmi v tej sezoni zmagala tako na 100 m (11,55) kot tudi na pol stadionskega kroga (23,85).

Neja Filipič (Mass) se je v troskoku s 14,22 m povsem približala olimpijski normi (14,32 m). | Foto: Grega Valančič/Sportida Neja Filipič (Mass) se je v troskoku s 14,22 m povsem približala olimpijski normi (14,32 m). Foto: Grega Valančič/Sportida

Kočevar ugnal Janežiča

Nick Kočevar, v Nemčiji rojeni nadarjeni sprinter slovenskih korenin, ki ima od rojstva tudi slovensko državljanstvo, je v dresu ljubljanskega Massa v teku na 100 m z 10,50 sekunde za šest stotink ugnal najboljšega slovenskega atleta v zadnjih sezonah Luko Janežiča (Kladivar), ki je nato slavil na 200 m (21,05).

Nick Kočevar je ugnal Luko Janežiča. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nick Kočevar je ugnal Luko Janežiča. Foto: Grega Valančič/Sportida

V skoku v višino Lia Apostolovski (Mass) na drugi zaporedni tekmi ugnala osem let starejš olimpijsko Marušo Černjul (Kladivar), prva je skočila 1,86 m, druga pa deset cm manj.

Na 400 m z ovirami je po pričakovanju prepričljivo Agata Zupin (Velenje) s 57,87 sekunde. Na tej razdalji brez ovir sta bila prva prek ciljne črte Anita Horvat (Velenje, 53,59) in Lovro Mesec Koršir (Mass, 47,39). Nika Glojnarič (Brežice) se je na 100 m ovire izkazala s 13,35 sekunde in osebnim rekordom.

Maja Mihalinec je vknjižila dve zmagi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Maja Mihalinec je vknjižila dve zmagi. Foto: Grega Valančič/Sportida

V troskoku je za drugo mesto 13,70 m skočila Eva Pepelnak (Kladivar), pod 12 sekundami pa je na 100 m tekla tudi drugouvrščena Zala Istenič (Mass, 11,96). Blaž Zupančič (Mass) je kroglo sunil prek 18,5 m (18,54 m).

Fotogalerija (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 34

Po uvodni tekmi lige v Slovenski Bistrici brez gledalcev in mednarodne konkurence so bili v štajerski prestolnici tokrat na tribuni tudi ljubitelji atletike ter nekaj tujcev, predvsem iz Hrvaške, prvič na članski atletski pri nas po epidemiji novega koronavirusa.

Marko Čeko iz Hrvaške se je zelo približal osmim metrom s 7,87 m v skoku v daljino, drugi je bil Ptujčan Žan Viher s 7,63 m. Brez obeh najboljših Slovenk je v metu kladiva je slavila Rosa Rodrigues iz Venezuele (68,52 m).

V memorialni disciplini Iztoka Ciglariča na 1500 m je slavil Avstrijec Paul Stüger (3:54,29) pred Tilnom Šimenkom Laličem (3:54,69), članom mariborskih Poljan.

Naslednja tekma slovenske lige bo 4. in 5. julija v Ljubljani v okviru atletskega pokala.

Kaj so povedali po mitingu?

Maja Mihalinec (1. mesto na 100 in 200 m): "Na 100 m sem nastopila po pričakovanjih, a sem po posnetkih videla, da je bil tek zelo slab. Izid je zato glede na vse kar dober. Po vsem težavah med karanteno, šele sedaj treniram normalno. Na 200 m sem pričakovala boljši izid. Poleg tega nam niso bili vetrovni pogoji tako naklonjeni, kot običajno v Mariboru. Imela sem občutek, da je v zavoju veter ves čas pihal v prsi. Prva tekma v sezoni je za mano, imam še precej rezerve."

Neja Filipič (1. mesto v troskoku): "Prejšnji teden sem zelo dobro skočila v skoku v daljino, zato sem v troskoku pričakovala osebni rekord. Da bo šlo tako daleč pa si nisem mislila. Vesela sem, kar je to disciplina, ki sem jo trenirala. V tej sezoni delam z novim trenerjem Srdjanim Djordjevičem. Spremenila sem nekatere dele treninga, tudi več jih je in to se pozna."

Luka Janežič (1. mesto na 200 in 2. na 100 m): "Bi bilo kar malo čudno, če bi tekač na 400 m zmagal na 100 m. A sem danes bolj zadovoljen s svojim tekom na 100 m, četudi nisem bil prvi. Na 200 m na koncu čas ni bil najboljši, moral bi se spustiti pod 21 sekund, a sem bil blizu. Že na začetku sezone sem dokazal, da sme lahko hiter. Gremo naprej."

Nick Kočevar (1. mesto na 100 m): "Mislim, da je bilo kar 50:50 pred startom, kar se mene in Luke Janežiča ter boja za zmago tiče. Sem le sprinter in znam hitro teči. Luka se mi je na koncu približeval, kar pa med samim tekom nisem videl. Osredotočal sem se na svoj hiter tek. Luka je le izjemen atlet in ga ne smeš nikoli podcenjevati."

Klara Lukan (1. na 3000 m): "Rezultatskih ciljev si nisem postavljala, želela sem teči čim bolj sproščeno in kar najboljše po zdravstvenih težavah na prejšnji tekmi. Vesela sem tudi, da sem izboljšala mlajši članski rekord. Šlo je na tesno, z Marušo Mišmaš Zrimšek, prejšnjo rekorderko, sva bili v isti sekundi. Želim si le še tako lepo nadaljevati sezono."

 

Izidi, moški

- 100 m (veter 0,0 m/s):
1. Nick Kočevar (Mass)            10,50
2. Luka    Janežič (Kla)             10,56
3. Žiga Kopač (Mass)              10,74

- 200 m (-0,4):
1. Luka Janežič (Kla) 21,05
2. Domen Orož (Kla) 21,76
3. Tilen Ovniček (Krk) 21,91

- 400 m:
1. Lovro Mesec Košir (Mass)       47,39
2. Rok Ferlan (Tri)               47,77
3. Franko Novokmet (Hrv)          50,68

- 800 m:
1. Jan Vukovič (Kla) 1:50,39
2. Rok Markelj (Tri) 1:50,60
3. Lovrenc Valič (Mass) 1:52,88

- 1500 m:
1. Paul Stüger (Avt)              3:54,29
2. Tilen Šimenko Lalič (PMb)      3:54,69
3. Mitja Rizmal (Kla)             3:55,24

- 110 m ovire (+1,0):
1. Filip Jakob Demšar (Mass)      14,23
2. Javier Dones Gordillo (Mass)   14,28
3. Marin Jurjević (Hrv)           14,66

- 400 m ovire:
1. Stjepan Jan Cik (Hrv) 53,18
2. Matic Ian Guček (Kla) 53,84
3. Luka Končina (Mass) 55,95

- višina:
1. Filip Mrčić (Hrv) 2,10
2. Uroš Veselič (PMb) 1,90
3. Axel Luxa (Mass) 1,90

- daljina:
1. Marko Čeko (Hrv)               7,87
2. Žan Viher (Ptu)                7,63
3. Dino Subašič (Vel)             7,35

- troskok:
1. Žiga Vrščaj (Mass) 15,18
2. Jan Luxa (Mass) 15,06
3. Blaž Pelko (Kro) 14,65

- krogla:
1. Blaž Zupančič (Masds) 18,54
2. Tadej Hribar (Krk) 15,27
3. Gaj Černigoj (Mass) 9,84

- disk:
1. Kristjan Čeh (Ptu)             68,75, slovenski rekord
2. Tadej Hribar (Krk)             57,26
3. Blaž Zupančič (Mass)           39,41

- kladivo:
1. Jurček Korpič Lesjak (Ptu)     58,27
2. Jan Lokar (Bre)                54,58
3. Jakob Urbanč (Bre)             54,19

Izidi, ženske:

- 100 m (+1,0):
1. Maja Mihalinec (Mass)          11,55
2. Zala Istenič (Mass)            11,96
3. Margareta Risek (Hrv)          11,97

- 200 m (+0,2):
1. Maja Mihalinec (Mass) 23,85
2. Maja Pogorevc (SlG) 24,54
3. Zala Istenič (Mass) 24,77

- 400 m:
1. Anita Horvat (Vel)             53,59
2. Jerneja Smonkar (Vel)          55,03
3. Vladislava Tuhaj (Mass)        56,52

- 800 m:
1. Marta Novak (Hrv)              2:12,09
2. Hana Grobovšek (Kra)           2:13,17
3. Klara Andrijašević (Hrv)       2:13,27

- 3000 m:
1. Klara Lukan (Mass)             9:02,19
2. Zita Kacser (Mad)              9:52,30
3. Lotte Seiler (Avt)             9:57,53

- 100 m ovire (0,0):
1. Nika Glojnarič (Bre)           13,35
2. Ivana Lončarek (Hrv)           13,36
3. Maja Bedrač (Ptu)              14,52

- 400 m ovire:
1. Agata Zupin (Vel) 57,87
2. Aneja Simončič (Mass) 59,48
3. Ida Šimunčić (Hrv) 1:00,51

- višina:
1. Lia Apostolovski (Mass)        1,86
2. Maruša Černjul (Kla)           1,76
3. Monika Podlogar (Tri)          1,73

- troskok:
1. Neja Filipič (Mass)            14,22
2. Eva Pepelnak (Kla)             13,70
3. Paola Borović (Hrv)            13,05

- krogla:
1. Ahymara Espinoza (Vel)         16,77
2. Tjaša Križan (PMb)             13,12
3. Tjaša Zajc (Mass)              12,12

- disk:
1. Hana Urankar (Kla)             43,44
2. Zala Cunk (Ptu)                35,44

- kladivo:
1. Rosa Rodrigues (Ven)           68,52
2. Lina Čater (Kla)               55,70
3. Sabina Krebelj (Kra)           31,40

Preberite še:

Lia Apostolovski
Sportal Mladi val v vrhu slovenske atletike
Kristjan Čeh
Sportal Izjemen met Kristjana Čeha, rekord Lie Apostolovski
Kristjan Čeh
Sportal Čeh izboljšal 21 let star slovenski rekord v metu diska
Ne spreglejte