SiolNET. Sportal Atletika
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Podvig mladega slovenskega atleta

Čeh izboljšal 21 let star slovenski rekord v metu diska

0,93

termometer

Kristjan Čeh
Kristjan Čeh je novi rekorder v metu diska. Foto: Atletska Zveza Slovenije

Kristjan Čeh (Ptuj) je na atletskem metalnem mitingu v Domžalah izboljšal skoraj 21 let star slovenski članski rekord v metu diska s 66,29 metra. Prejšnji rekord, 64,79 metra, je Igor Primc dosegel 10. septembra 1999 v Novem mestu.

To bi bila tudi norma (66 metrov) lanskega evropskega prvaka za mlajše člane za olimpijske igre v Tokiu, ki so bile z letošnjega leta prestavljene na prihodnje. Vendar pa je Svetovna atletika že 7. aprila objavila, da čas med 4. aprilom in 30. novembrom ne bo štel kot kvalifikacijsko obdobje za OI v japonski prestolnici.

Dosežek 21-letnega Čeha je visoke mednarodne vrednosti, saj je 67,05 metra vrgel Nemec Daniel Jasinski za bron na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. Za bron na lanskem svetovnem prvenstvu je bilo treba vreči 66,82 metra, za srebro pa le 12 centimetrov več.

Čeh, z 2,06 metra je eden od najvišjih atletov na svetu, je z izjemnim metom v drugi seriji tudi precej izboljšal svoj osebni rekord; 63,82 metra je vrgel lani na Švedskem, kjer je osvojil evropsko zlato v kategoriji do 23 let.

"Že med izmetom sem občutil, da bo šlo zelo daleč"

Kristjan Čeh Foto: Peter Kastelic/AZS "V drugi seriji mi je uspel vrhunski met, zelo sem vesel, kar težko tole strnem ... Že med izmetom sem občutil, da bo šlo zelo daleč. A da bo met tako dolg, tega pač ne. Mislil sem, da bo šlo tam nekje do 64 metrov. Prek 66 metrov, tega pa si nisem predstavljal. Neprecenljivo, izjemen občutek," se je smejalo Čehu. Takoj po rekordnem metu je šel do trenerja Gorazda Rajherja. "Ni rekel česa posebnega, le vesel je bil."

Začetek tekme pa ni bil tak, kot je bilo potem nadaljevanje. "Pred prvim metom sem imel malo preveč adrenalina in sem prestopil. V drugem pa se je vse izšlo, kot je treba. Zadel sem izmet, tehnično je bil izjemen, moj najboljši doslej na tekmah. Disk je res poletel. Nisem si predstavljal takega preskoka, da bom vrgel tako daleč že na svoji prvi tekmi v poletni sezoni, nepopisno," je pojasnil Čeh.

Dejal je, da ga lani osvojeno zlato na mlajšem članskem EP ni uspavalo. "Dobro sem treniral pozimi in tudi v času epidemije novega koronavirusa. Tako se je že zdaj pokazal velik napredek. To sicer na žalost ni norma za OI, a sem pokazal, da jo lahko dosežem. Letos tudi ni velikega tekmovanja, EP je bil odpovedan. A bo zato toliko več velikih tekem prihodnje leto in tega se zelo veselim."

"Pričakoval sem sicer, da bom letos presegel njegov rekord"

Kristjan Čeh Foto: Peter Kastelic/AZS Prejšnji rekorder je bil Primc, ki je dvakrat nastopil na OI. "Pričakoval sem sicer, da bom letos presegel njegov rekord, a na drugi ali tretji tekmi, ne pa takoj ob uvodu v sezono. Blizu starega osebnega rekorda so bili tudi ostali meti danes. S trenerjem nisva veliko spremenila tehnike. Največ to, da mečem s poskokom na koncu, da imam še nekoliko daljši izmet. To je bila glavna sprememba, pa še nekaj malenkosti," je dodal Čeh, ki bo naslednjič nastopil v soboto v Slovenski Bistrici.

Čehov trener Rajher je pojasnil, da sta tehniko in izvedbo meta kopirala od vrhunskih metalcev diska na svetu. "Ti uporabljajo dodatni vzvod pri izmetu, gib v boku, ki se neposredno prenese v izmet, a je videti kot poskok. Čeh je visok metalec z dolgimi rokami in lahko še izkoristimo veliko tega njegovega potenciala. Ne vemo pa še, ali bo to njegova tehnika tudi prihodnje. Začeli smo sodelovati s fakulteto za šport pri pridobivanju in analizi podatkov, to je prihodnost. Ob sodelovanju vseh institucij in z vsemi znanji, ki jih premoremo," je napovedal Rajher.

"Bil sem na tribuni in zadel daljavo njegovega zlatega meta v piko"

Kristjan Čeh Foto: Peter Kastelic/AZS Izidi zadnjih velikih tekem kažejo, da z današnjim metom Čeh ni več veliko za najboljšimi na svetu. "S številkami je tako. Kolikor izmerijo na vsaki tekmi, to šteje, vse drugo je statistika, da se z njo malo poigramo. Vendarle pa številke nekaj vseeno povedo, to, kam njegov današnji dosežek spada. A je vsaka tekma dogodek zase. Še vedno pravim, da pravi metalec postane športnik po 25. letu, prej pa je treba veliko garati in graditi osebnost, da je mogoče potem največ doseči na največjih tekmah, na OI in SP," je pojasnil Rajher.

Neposredno je na tribuni Ptičjega gnezda v Pekingu spremljal nastop Primoža Kozmusa, ki je leta 2008 tam postal prvi in doslej edini slovenski olimpijski prvak v atletiki.

"Bil sem na tribuni in zadel daljavo njegovega zlatega meta v piko. A to je bil le vrh ledene gore. Vem, kako se je Primož pripravljal, kako je dolgo živel za ta cilj in dokazal, da lahko tudi mi pridemo tako daleč. To je res velika zgodba, ki sem jo spremljal od blizu, posebej v Pekingu. Kaj vse je naredil za to, 24 ur na dan je posvetil temu cilju, vsaka njegova ura je bila olimpijska. Popolna predanost cilju in rezultat velikega športnika," je spomnil Rajher.

"Tako izjemen športnik ne nastane čez noč, skozi leta se gradi, korak za korakom, z vzponi in padci, ki ga ne smejo ustaviti. Ne bi poudarjal, da Čeha štejejo med največje talente atletike pri nas, je velik up, tu je ob njem še kdo. A dejstvo je, da ima potencial, da naredimo korake naprej. Upam, da bomo deležni tudi ustrezne podpore," je sklenil Rajher.

V metu kladiva sta zmagala Nejc Pleško (70,27 metra) in Barbara Špiler (64,44 metra). Jan Emberšič je lažje, petkilogramsko kladivo vrgel 71,05 metra, kar je nov slovenski rekord od 18 let, z 69,49 metra mu je tesno sledil Jakob Urbanč.

Intervju s Kristijanom Čehom iz julija 2019:

Kristjan Čeh Sportal Nasmejani štajerski hrust, ki bi si ga za zeta želela vsaka mama

Prejšnji rekorder Igor Primc v rubriki Druga kariera:

Igor Primc Sportal Zaradi vojske je lahko disk metal kar tri desetletja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin