Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
30. 5. 2017,
15.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

diamantna liga Celliphine Chespol kbm

Torek, 30. 5. 2017, 15.05

6 let, 7 mesecev

Po diamantni ligi v Eugenu

Najstnica, ki si je med tekom popravila copat, a vseeno odtekla rekord #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Chespol Kenija Eugene diamantna liga | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Za nekatere kenijske tekače je značilno, da se iz popolne anonimnosti skoraj čez noč izstrelijo med zvezde. Podobno velja za komaj 18-letno Celliphine Chespol, ki je v noči na nedeljo na mitingu diamantne lige postavila drugi izid vseh časov v teku čez zapreke.

Celliphine Chepteek Chespol je mlada, komaj 18-letna kenijska tekačica, ki je v noči na nedeljo zmagala na mitingu diamantne lige v Eugenu v Združenih državah Amerike.

V cilj je pritekla v času 8:58,78 in postala tretja atletinja, ki se je v tej disciplini spustila pod magično mejo devetih minut. Postavila je drugi najboljši rezultat vseh časov. Svetovna rekorderka ostaja aktualna olimpijska prvakinja Ruth Jebet, ki je lani v Parizu tekla natanko šest sekund hitreje (8:52,78). Kenijka, ki tekmuje za Bahrajn, je prav tako tekla v Eugenu, a je zaostala za mlado Chespolovo, ki je postavila tudi mladinski svetovni rekord.

Med tekom se je ustavila in si popravila tekaški čevelj

Chespolova je dosegla odličen rezultat in zmagala, čeprav se je 600 metrov pred ciljem, po zadnji vodni oviri, ustavila in si popravila šprintarico, ki se ji je sezula. Ob tem je izgubila nekaj sekund, dve tekmici pa sta jo prehiteli. Mladinska svetovna prvakinja je nato zbrala dovolj moči, da ju je ujela in prehitela, ob tem pa se sploh ni zavedala, kako hitro je na poti.

Celliphine Chepteek Chespol | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Šele v cilju mi je Caroline Tuigong, ki je skrbela za narekovanje tempa, povedala, da sem tekla pod devetimi minutami. Bila sem šokirana, nisem mogla verjeti. Še posebej, ker sem se morala ustaviti zaradi šprintarice, ki sem jo skoraj izgubila. Ob prvi zmagi na mitingih diamantne lige se počutim odlično. Dobila sem dodaten motiv za nastop na letošnjem svetovnem članskem prvenstvu. Potem bom razmišljala tudi o absolutnem svetovnem rekordu, a za zdaj še ne," je po zmagi dejala Chespolova, pred katero je bogata kariera, saj jo opisujejo kot inteligentno in potrpežljivo atletinjo.

Ne spreglejte