Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2019,
16.36

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Doha 2019 svetovno atletsko prvenstvo Tina Šutej Maja Mihalinec Martina Ratej Maruša Mišmaš Anita Horvat Barbara Špiler Maruša Černjul Atletska Zveza Slovenije

Sreda, 18. 9. 2019, 16.36

4 leta, 7 mesecev

"Cilj reprezentance so ena ali dve finalni uvrstitvi ter preboji v polfinale v tekih"

Na atletsko SP potuje sedmerica Slovenk, najvišje meri Šutejeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Tina Šutej | Tina Šutej bo prvi adut slovenske reprezentance na svetovnem atletskem prvenstvu v Dohi. | Foto Atletska Zveza Slovenije

Tina Šutej bo prvi adut slovenske reprezentance na svetovnem atletskem prvenstvu v Dohi.

Foto: Atletska Zveza Slovenije

Na svetovnem prvenstvu, ki bo med 27. septembrom in 6. oktobrom v Dohi, bo nastopilo sedem slovenskih atletinj. Največ med vsemi lahko pričakuje Tina Šutej (Kladivar), ki je v skoku s palico letos nizala državne rekorde že od zimske sezone in na zadnjih tekmah ustalila na višini 4,70 metra.

Z državnim rekordom 4,73 metra, ki ga je dosegla v soboto v Velenju, je na desetem mestu med prijavljenimi tekmovalkami. Mednarodne norme so poleg Šutejeve dosegle še Martina Ratej (Kladivar) v metu kopja, Maruša Mišmaš (Mass) v teku na 3.000 m zapreke ter Maja Mihalinec (Mass) v teku na 200 m.

Luka Janežič
Sportal Šok za našega najboljšega atleta zadnjih let

Po izidih na svetovni lestvici bodo nastopile še Anita Horvat (Velenje) na 400 m, Barbara Špiler (Brežice) v metu kladiva in Maruša Černjul (Kladivar) v skoku v višino. Mišmaševa bo tekla še na 1.500 m, Mihalinčeva pa na 100 m, saj sta tudi v teh uvrščeni po doseženih izidih.

"Šutejeva spada v sam svetovni vrh"

"Še preden gremo na SP, imamo medaljo, saj bo Marija Šestak 28. septembra dobila bron za nastop v Osaki leta 2007, ki ji bo pripadel zaradi dopinga višje uvrščene tekmice. Prva pričakovanja so uresničena in dekleta lahko potujejo sproščeno," je nekoliko hudomušno sklenil svoj prvi javni nastop v novi vlogi direktor Atletske zveze Slovenije (AZS) Nejc Jeraša.

"Cilji reprezentance so ena ali dve finalni uvrstitvi ter preboji v polfinale v tekih. Večina, ki bo nastopila na tem SP, je imela uspešne sezone, posebej Šutejeva, ki spada v sam svetovni vrh," je menil predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.

Tina Šutej
Sportal Nov državni rekord Tine Šutej in super obet za prihajajoče SP

Vodja ekipe Črtomir Špacapan je izrazil razočaranje, ker priložnosti za nastop ni dobil Luka Janežič, ter dodal: "Gremo v okolje, ki je posebno zaradi drugačnih podnebnih razmer in visoke vročine. Tekmovanja bodo sicer zvečer in več kot mesec dni pozneje kot običajno, vendar zaradi prilagoditve potujemo prej, kot bi sicer, na začetku naslednjega tedna."

Maruša Mišmaš je najboljši izid dosegla v začetku sezone, nato se je poškodovala. | Foto: Vid Ponikvar Maruša Mišmaš je najboljši izid dosegla v začetku sezone, nato se je poškodovala. Foto: Vid Ponikvar

Ratejevo in Mišmaševo ustavile poškodbe

Na sam vrh v svetovnem merilu spada Šutejeva. Že pred ekipnim DP konec prejšnjega tedna v Velenju je pričakovala nove palice, ki so trše od teh, s katerimi je doslej tekmovala, da bo imela lažji prehod med posameznimi višinami. Zaradi zamude z dostavo iz ZDA pa bo zdaj nove palice preizkusila na petkovi tekmi v Celju, ki so jo pripravili posebej zanjo.

Maruša Mišmaš je na 3.000 metrov z zaprekami 13. med prijavljenimi, najboljši izid pa je dosegla na začetku sezone, saj se je sredi nje poškodovala. Kljub temu se 24-letna tekačica nadeja finalnega nastopa.

Maruša Mišmaš
Sportal Sramežljiva rekorderka s spuščenimi lasmi, ki je danes natanko to, kar ni hotela postati

Tega si nadeja tudi Ratejeva, ki je 14. po izidih med prijavljenimi. Njena sezona se sicer ni odvijala po načrtih, najboljša je bila v prvem delu, potem pa jo je ustavila poškodba hrbta. Tudi na zadnjih tekmah ni našla forme iz začetka sezone.

Martini Ratej sezona ni potekala po načrtih. | Foto: Getty Images Martini Ratej sezona ni potekala po načrtih. Foto: Getty Images

Mihalinčeva stabilna, smola Černjulove

Mihalinčeva je v tej sezoni v zelo zgoščeni konkurenci sprintov premagovala v svetovnem merilu uveljavljene tekmice. Ves čas je imela stabilne nastope in je izboljšala oba osebna rekorda, na pol stadionskega kroga prav na njeni zadnji tekmi v začetku meseca v Zagrebu.

Maruša Černjul
Sportal Sijajen dan za Marušo Černjul, ki bo kljub zlomu roke odpotovala na SP

Maruša Černjul si je pred slabim mesecem dni zlomila roko, ko je nesrečno padla na letvico med treningom skoka v višino. Na prvem tekmovanju potem, bilo je prejšnji konec tedna v Velenju, je 27-letnica nastopila z opornico, ki je pokrivala zdaj že zaceljeno operacijsko rano, pod katero se v roki skrivajo ploščica in šest vijakov.

Maruša Černjul se je poškodovala na treningu. | Foto: Sportida Maruša Černjul se je poškodovala na treningu. Foto: Sportida

Špilerjeva se vrača, Hrovatova skozi šivankino uho

Barbara Špiler, ki je osvajala odličja na velikih tekmah v mladinskih konkurencah, se je v metu kladiva na veliko tekmo vrnila po materinstvu. Sedemindvajsetletna brežiška atletinja je bila vesela že, ko je prišla med potnike za SP, zato tja potuje sproščeno.

Maja Mihalinec
Sportal Odmevna zmaga Mihalinčeve, ki je izpolnila normo za SP

Anita Horvat je za tri stotinke sem zgrešila normo za SP. Zato je bila pod pritiskom vprašanja, ali bo nastopila na SP. Varovanki trenerja Roka Predaniča pa se ni primerilo to, kar se je Luki Janežiču, drugemu varovancu Predaniča, ki je izpadel iz kroga nastopajočih na največji atletski tekmi leta, kar je bilo ob prvi objavi Iaaf velik šok za AZS.

In kaj pravijo atletinje?

Tina Šutej (Kladivar, skok s palico): "V kar dolgi karieri je letošnja sezona moja najboljša, veliko stvari se je uresničilo in sem stopnjevala formo. Prej sem bila pred odhodi na velika tekmovanja nekje v sredini po izidih sezone. Želje po vrhunskih uvrstitvah so bile tudi tedaj, realno pa lahko le letos povem, da z dosežki merim na vrh. Ker je taka tudi sezona."

Martina Ratej (Kladivar, met kopja): "Moj cilj je finale, ne glede na to, da sem imela pred časom težave s hrbtom. Pomanjkanje treningov smo poskušali nadoknaditi po državnem prvenstvu, pa se je potem tehnični element meta podrl. A bomo poskušali težave z zaletom popraviti na zadnjih treningih."

Maruša Mišmaš (Mass, tek na 1.500 m in 3.000 m zapreke): "Sezona se je začela sanjsko, pa se je potem žal nekoliko ustavilo. Poškodba se je že zelo dobro pozdravila in moj cilj je lahko finalni nastop na 3.000 m z zaprekami, ki je moja glavna disciplina. Nastopila pa bom v dveh."

Maja Mihalinec (Mass, tek na 100 in 200 m): "Imela sem res zelo dobro in stabilno sezono. Ves čas sem bila v bližini osebnih rekordov, na 100 m sem ga izboljšala sredi leta, na 200 pa na moji zadnji tekmi v začetku meseca Zagrebu. Tekla bom na obeh razdaljah in ker bom v zelo dobri konkurenci, mnoge sem sicer letos že prehitevala, pa računam tudi na še boljše čase. Želim si, da bo moja vrnitev po poškodbi dobila krono v Dohi."

Anita Horvat (Velenje, 400 m): "Za tri stotinke sem zgrešila normo za SP. Zato sem bila še bolj pod pritiskom ob vprašanjih, ali bom nastopila na SP ali ne. Sezona je bila zelo naporna, tudi psihično, ter zelo dolga. V zadnjem času sem se spočila, nadoknadila treninge in v Dohi si želim popraviti državi rekord."

Barbara Špiler (Brežice, met kladiva): "Počasi in vztrajno se vračam. Nisem še rekla zadnje, obenem pa vesela, da bom po dolgih letos in materinstvu spet na velikem tekmovanju. Pričakovala sem, da bom potovala na SP z boljšim izidom. Nastopila bom sproščeno, doma imam tudi male velike navijače."

Maruša Černjul (Kladivar, skok v višino): "Pred zlomom desne roke sem imela zelo dobro sezono, na štirih tekmah sem bila na višini osebnega rekorda, a ga nisem popravila. Potem pa sem morala za tri tedne počivati po nesrečni poškodbi, ko sem pristala na letvici. Ostala sem pozitivno naravnana in se vrnila. Pred SP pa bom imela še nekaj tehničnih treningov."

Preberite še:

Tina Šutej
Sportal Šutejeva rekordno, Janežič razočaran
Christian Coleman
Sportal Javil se je ožigosani Američan. "Nisem bil pozitiven in nikoli ne bom."
Ivana Španović
Sportal Ljubitelji atletike bodo na svetovnem prvenstvu pogrešali srbsko zvezdnico
Vashti Cunningham
Sportal Dekle z izjemnimi geni, o katerem boste še slišali. Ne samo zaradi atletike.
Ne spreglejte