Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2020,
22.11

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Anita Horvat Maja Mihalinec Neja Filipič Monako diamantna liga

Petek, 14. 8. 2020, 22.11

3 leta, 8 mesecev

Diamantna liga, MOnako

Mihalinčeva in Filipičeva peti, Horvatova sedma, padel tudi svetovni rekord!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Neja Filipič | Neja Filipič je na svoji krstni tekmi diamantne lige zasedla peto mesto v troskoku. | Foto Reuters

Neja Filipič je na svoji krstni tekmi diamantne lige zasedla peto mesto v troskoku.

Foto: Reuters

Dve slovenski atletinji sta bili peti na atletski diamantni ligi v Monte Carlu. Maja Mihalinec je z njenim najboljšim izidom sezone na 100 m tekla 11,44 sekunde, 13,80 m je v tej prestižni seriji v troskoku dosegla Neja Filipič, z izidom sezone pa je bila sedma tretja Slovenka Anita Horvat v teku na 400 m s 52,45. Padel je tudi nov svetovni rekord.

Ugandec Joshua Cheptegei pa je postavil nov svetovni rekord v teku na 5.000 metrov. Nova znamka je 12:35,36, rekord pa je odvzel legendarnemu Etiopijcu Kenenisi Bekeleju, ki je leta 2004 v Hengelu tekel 12:37,35.

Mihalinčeva "zelo zadovoljna"

Na 100 m je bila prva favoritinja Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale, svetovna podprvakinja na 100 in 200 m v Londonu 2017 ter bronasta lani na 100 m na SP v Dohi. A je bila na koncu šele četrta s 11,39, pred njo sta bili Švicarka Ajla del Ponte (11,16), Aleia Hobbe iz ZDA (11,28) in evropska podprvakinja Gina Lückenkemper iz Nemčije (11.31)

"Zelo sem zadovoljna. Zelo dobro sem startala, kar mi je omogočilo, da sem potem tekla svoj tek. Tako sem lahko lažje nadzirala nastop, kar mi je prej v sezoni v šibkejši konkurenci manjkalo. Zelo sem zadovoljna, kar sem si želela, sem tokrat dosegla," je povedala Mihalinčeva.

Najboljša slovenska atletinja lanske sezone je dodala: "Vesela sem napredka del Ponte, zelo sva se 'dajali' v zimski sezoni. Obenem pa je treba vedeti, da je to posebna sezona, ne vemo druga za drugo, kako smo lahko trenirale in kakšne pogoje smo imele. Kar se mene tiče, sem kar vesela, da že imam normo za olimpijske igre prihodnje leto."

"V prvih dveh skokih sem šla na 'ziher', potem ..."

V troskoku je s 14,27 m slavila Venezuelka Yulimar Rojas, po dvakrat zaporedoma prva na SP na prostem in v dvorani. Druga je bila nekdanja dvoranska evropska podprvakinja Gabrijela Petrova iz Bolgarije (14,18 m), tretja pa nekdanja evropska prvakinja Patricia Mamona s Portugalske s 14,08 m.

"V prvih dveh skokih sem šla na 'ziher', potem pa sem počasi ujela ritem. Ker nismo imeli pomoči vetra, sem z daljino zelo zadovoljna. Z manjšimi popravki sem zmožna še več. Uvrstitev sem glede na udeležbo pričakovala, nad stadionom, gledalci in vzdušjem pa sem navdušena, res lepa izkušnja," je po svojem prvem diamantnem nastopu sporočila Filipičeva, ki je največ zmogla v peti seriji.

Na 400 m je bila najboljša z izidom sezone na svetu Američanka Lynna Irby (50,50), druga pa njena rojakinja (51,40) Wadeline Jonathas, članica zmagovite ameriške štafete z lanskega SP v Dohi. Pred Horvatovo je bila četrta tudi aktualna evropska prvakinja Justyna Swiety Ersetic s Poljske.

"Zadovoljna sem, izid sezone sem popravila za več kot pol sekunde. Tekma v Monaku je bila super, vzdušje in konkurenca sta bili vrhunski. Pred tekmo sem se osredotočil na hiter začetek. Želela sem slediti tekmicam in jih ne preveč spustiti naprej. A je bil začete zelo hiter. Na koncu sem finiširala zelo dobro in sem dohiteval tekmice. Vesela sem, da se po vseh poškodbah vračam v prvo formo, želim si še hitrejših tekov," je nastop strnila Horvatova.

Preberite še:

atletika, miting Van Damme
Sportal Rusi so plačali več kot pet milijonov evrov
Pariz Maraton
Sportal Letošnji maraton v Parizu dokončno odpovedan
Kristjan Čeh
Sportal Čeh tretji na Finskem, zmaga za aktualnega svetovnega prvaka
Ne spreglejte