Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
23.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Luka Janežič dvoransko evropsko atletsko prvenstvo 2019 Maruša Černjul

Petek, 1. 3. 2019, 23.02

5 let, 1 mesec

Po uvrstitvah v finale slovenskega atleta in atletinje

Luka Janežič: Res je težko, tako psihično kot fizično

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Luka Janežič | Luka Janežič je odlično opravil s svojo nalogo. | Foto Vid Ponikvar

Luka Janežič je odlično opravil s svojo nalogo.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski favorit za odličja Luka Janežič (Kladivar) je v polfinalu teka na 400 m na evropskem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu v prvi skupini osvojil drugo mesto s časom 46,60 in se tako po mestih neposredno uvrstil v sobotni finale, skupno je bil tretji. V nedeljo bo v finalu skoka v višino tekmovala tudi njegova klubska kolegica Maruša Černjul.

Maruša Černjul
Sportal Černjulova z rekordom zaključila uspešne slovenske nastope

Černjulova je v kvalifikacijah z 1,89 m delila sedmi izid. Anita Horvat (Velenje) je prav tako nastopila v današnjem polfinalu na 400 m in s časom 53,37 zasedla 12. mesto ter končala z nastopi na tem EP.

Maruša Mišmaš (Mass Ljubljana) je v kvalifikacijah na 1500 m izpadla s skupno osmim izidom in se s časom 4:09,81 ni uvrstila v nedeljski finale najboljše deveterice. Prvenstvo je tako končala na 10. mestu in za las ostala brez zaključnega boja. Žan Rudolf (Mass Ljubljana) je v kvalifikacijah na 800 m izpadel z 32. izidom (1:51,75).

Janežič je po nastopu obljubil boj za odličja, največja tekmeca pa mu bosta Norvežan Karsten Warholm (45,95) in Španec Oscar Hussilos (46,31), ki sta v polfinalu dosegla boljša časa od Vodičana, Španec je v prvi skupini Janežiča tudi prehitel.

Luka Janežič: Bolje bi bilo, če bi zmagal

V finalu gre po medaljo. | Foto: Vid Ponikvar V finalu gre po medaljo. Foto: Vid Ponikvar "V tem teku je bil Španec boljši, a sem se po mestih uvrstil v finale in sem zadovoljen. Francoz Fabrisio Saidy je kar pritiskal, hotel je priti na moje drugo mesto, a sem pospešil, ko je bilo potrebno in mu preprečil namero. V finalu tek ne bo taktičen, na polno bo treba od starta do cilja. Grem v boj za medalje, borbeno do konca. Želim si le dobre proge. Zato bi bilo bolje, če bi zmagal," je pojasnil Janežič.

Imel je dva teka v enem dnevu, kot običajno na teh tekmovanjih. "Res je težko dvakrat v enem dnevu na starat, tako fizično kot psihično. Dvakrat se je treba osredotočiti in pripraviti na tek. A je za vse enako. Dobro sem se regeneriral, zahvala gre trenerju Roku Predaniču in fizioterapevtu Khalidu Nasifu," je še povedal Janežič.

"Nujno sem si želel priti po mestih v finale in to mi je tudi uspelo. Že pred prvenstvom sem rekel, da bo to mogoče celo težje kot se potem v finalu boriti za odličja. Pritiska ne čutim, sem v finalu. Warholm, Husillos in jaz smo se pokazali tu kot najmočnejši in sedaj nas čaka boj za stopničke."

Maruša Černjul si v finalu želi priti do najboljšega izida sezone. | Foto: Vid Ponikvar Maruša Černjul si v finalu želi priti do najboljšega izida sezone. Foto: Vid Ponikvar

Maruša Černjul: V finalu po izid sezone

Černjulova je v prvih poskusih preskočila 1,75, 1,81, 1,85 1,89 m ter s še petimi tekmovalkami delila prvo mesto med 13 tekmovalkami v skupini A. Na 1,93 m je letvico prvič podrla, nato še drugič in tretjič. Ko je s tem končala tekmovanje, je delila drugo mesto v skupini in tam tudi ostala, saj je le ena tekmovalka preskočila 1,93 m, v drugi pa peterica.

"Ne bom rekla, da sem pričakovala finale, sem pa zelo upala. Zadovoljna sem s skoki, ki sem jih zmogla v prvih poskusih. Na 1,93 m pa sem skakala preveč na silo, začela so igrati živci in vesela sem, da te višine za finale ni bilo treba preskočiti. V finalu si želim doseči svoj izid sezone," je napovedala Černjulova.

V Beogradu je na prejšnjem prvenstvu pred dvema letoma za za las izpadla iz finala. "Podobo je bilo tudi na večini drugih prejšnjih prvenstvih, na katerih sem bila, tudi mladinskih. Ko smo bili tokrat na višini 1,93 m sem šele začela spremljati, kako se odvija tekma v drugi skupini in vse bolj jasno je bilo, da sem vse bližje finalu. Kolegici ob sebi sem rekla, da naj me prime za roke, da se ne ponovijo prejšnje moje tekme z obilo smole. In tokrat mi je bila sreča naklonjena," je še dodala Černjulova.

Vse o dvoranskem evropskem prvenstvu 2019:

Prizorišče letošnjega EP:

Emirates Arena, Glasgow
Sportal Škotska lepotica, ki bi lahko prvič osrečila tudi Slovenca

Dozdajšnji nastopi Slovenije na dvoranskih EP:

Sportal Sedem medalj za sedem spominov, ki ne bodo nikoli zbledeli
Slovenska reprezentanca za EP 2019:
atletska reprezentanca
Sportal Na Škotsko v boj za Slovenijo: eden po medaljo, kaj pa preostali?
Ne spreglejte