Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
28. 2. 2019,
20.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Luka Janežič dvoransko evropsko atletsko prvenstvo 2019

Četrtek, 28. 2. 2019, 20.00

5 let, 1 mesec

Emirates Arena v Glasgowu

Škotska lepotica, ki bi lahko prvič osrečila tudi Slovenca

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Emirates Arena, Glasgow | Emirates Arena oziroma velodrom sira Chrisa Hoya v Glasgowu | Foto Getty Images

Emirates Arena oziroma velodrom sira Chrisa Hoya v Glasgowu

Foto: Getty Images

Letošnje dvoransko atletsko prvenstvo bo od petka do nedelje v Glasgowu gostila dvorana sira Chrisa Hoyja, ki jo poznamo po sponzorskem imenu Emirates Arena. Spoznajte prizorišče, na katerem bo nastopilo tudi pet slovenskih atletinj in trije atleti.

Emirates Arena oziroma velodrom sira Chrisa Hoya

Lokacija: Dalmarnock, Glasgow, Škotska
Letnica odprtja: 2012
Kapaciteta: 5000
Stroški izgradnje: 130 milijonov evrov

Dvorana sicer nosi ime Chrisa Hoyja, škotskega kolesarja, ki se lahko pohvali s kar 11 naslovi svetovnega in šestimi olimpijskega prvaka, a po novem, tako kot je z modernimi športnimi objekti v navadi v zadnjem obdobju, sliši tudi na ime Emirates Arena. Kaj ponuja?

Emirates Arena, Glasgow | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Precej. Začeli so jo graditi leta 2009, njena gradnja pa je stala 130 milijonov evrov. Odprta je bila 2012, v njej pa je bilo že nemalo športnih dogodkov. Britanci so zagotovo najbolj ponosni na finale teniškega Davisovega pokala leta 2015, ko so Andy Murray in soigralci poskrbeli za prvi britanski naslov v tem tekmovanju po letu 1936. Gostila je tudi igre Commonwealtha, košarkarske tekme in seveda tudi pomembne tekme kolesarstva na dirkališču.

Ob teniških dogodkih dvorana sprejme 8.200 gledalcev, na košarkarskih tekmah se lahko na tribunah zbere 6.500 gledalcev, ob kolesarskih dogodkih 2.000, na atletskih tekmovanjih pa 5.000, kolikor bo tudi zmogljivost dvorane na letošnjem dvoranskem atletskem evropskem prvenstvu.

Streljaj stran je NK Maribor proslavljal ligo prvakov

Moderni objekt leži v Dalmarnocku v Glasgowu in ponuja tudi pogled na velik nogometni objekt, ki leži tik ob njej. Predvsem navijači nogometnega kluba Maribor imajo lepe spomine nanj. V neposredni bližini namreč stoji Celtic Park. Leta 2014 so se vijoličasti prek Celtica prav na tem štadionu prebili v ligo prvakov. Slovenski šport je na tem kraju torej že dočakal srečo in veselje. Ga bo v prihodnjih dneh še enkrat?

V času evropskega dvoranskega atletskega prvenstva bo dvorana sprejela 5000 gledalcev. | Foto: Reuters V času evropskega dvoranskega atletskega prvenstva bo dvorana sprejela 5000 gledalcev. Foto: Reuters

Do zdaj je slovenska atletika z dvoranskih evropskih prvenstev prinesla sedem medalj, a si nobene od njih okoli vratu ni obesil atlet. Za vse so poskrbele atletinje. Letos je želja prav tako medalja, realne možnosti za njo pa ima samo Luka Janežič, ki spada med ožje favorite moškega teka na 400 metrov. Bo slovenski rekorder postavil nov mejnik in iz Škotske prinesel kolajno?

Če bo, se bodo prizorišča, ki bo ta konec tedna v središču evropske atletske javnosti, zagotovo radi spominjali tudi slovenski atleti in atletinje.

Vse o dvoranskem evropskem prvenstvu 2019:

Dozdajšnji nastopi Slovenije na dvoranskih EP:

Sportal Sedem medalj za sedem spominov, ki ne bodo nikoli zbledeli

Slovenska reprezentanca za EP 2019:

atletska reprezentanca
Sportal Na Škotsko v boj za Slovenijo: eden po medaljo, kaj pa preostali?

 
Ne spreglejte