Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
29. 5. 2015,
22.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga Martina Ratej

Petek, 29. 5. 2015, 22.05

6 let, 7 mesecev

Lahko Martina Ratej še enkrat premaga svetovno rekorderko?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Atletska karavana je v ZDA, kjer bo v Eugenu pozno zvečer še drugi dan tretjega letošnjega mitinga diamantne lige. V metu kopja bo nastopila tudi Martina Ratej.

Na ameriški postaji v Eugenu se atleti ustavijo kar za dva dneva. Prvi dan, kjer so atleti tekmovali v treh tehničnih disciplinah diamantne lige ter spektakularnih tekih na 5000 in 10.000 metrov za moške, kjer je slavil dvakratni aktualni olimpijski in svetovni prvak Mo Farah je potekal v zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času.

Bo Ratejeva še stopnjevala mete?

Glavni del mitinga bo v soboto zvečer po slovenskem času, edina slovenska predstavnica na njem pa bo Martina Ratej. Slovenska rekorderka v metu kopja je poletno sezono slabo začela na mitingu v Šanghaju, a je vtis krepko popravila v Ostravi, kjer je bila druga, njeno orodje pa je poletelo prek 62 metrov. Tudi v Eugenu bo konkurenca močna, a najboljše metalke še niso pokazale prave forme, kar bi Ratejeva lahko izkoristila.

V teku na 200 metrov bo nastopil Američan Justin Gatlin, ki želi najboljšem dosežku sezone na 100 metrov dodati še enega na daljši razdalji. V teku na 400 metrov je prvi favorit Kirani James z Grenade.

V teku na 800 metrov bo prvič letos nastopil Nijel Amos, olimpijski podprvak iz Londona, ki se bo pomeril s svetovnim prvakom Mohammedom Amanom, ki pa na uvodu sezone ni navdušil. Nevaren zna biti tudi Poljak Adam Kszczot.

Zanimivo bo tudi v teku čez zapreke, kjer bo olimpijski in svetovni prvak, Kenijec Ezekiel Kemboi poskušal prekiniti zmagovalni niz rojaka Jairusa Birecha, ki blesti že od začetka lanske sezone.

V tehničnih disciplinah bosta največ pozornosti pritegnila Renauld Lavillenie v skoku ob palici in Mutaz Essa Barshim v skoku v višino.

Še en odličen rezultat si lahko obetamo v ženskem teku na 5000 metrov, kjer bo nastopila Etiopijka Genzebe Dibaba. Zmago ji bodo poskušale preprečiti številne odlične Kenijke, vrača se tudi trikratna svetovna prvakinja Vivian Cheruiyot.

Odlična zasedba bo v teku na 100 metrov. Nastopile bodo dvakratna olimpijska prvakinja, Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce, druga najhitrejša šprinterka vseh časov, Američanka Carmelita Jeter, pa Kelly-Ann Baptiste in Michelle-Lee Ahye s Trinidada ter Nigerijka Blessing Okagbare, ki so se letos že spustile pod mejo 11 sekund. Prav vsa osmerica na štartu pa ima osebne rekorde krepko pod 11 sekundami.

Ne spreglejte