Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 9. 2023,
23.20

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Matthew Denny Kristjan Čeh Kristjan Čeh Eugene diamantna liga

Nedelja, 17. 9. 2023, 23.20

7 mesecev, 1 teden

Eugene, finale atletske diamantne lige

Čehu ni uspelo ubraniti naslova, presenetil je Avstralec, padla dva svetovna rekorda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Matthew Denny | Avstralec Matthew Denny je na finalu diamantne lige v Eugenu presenetil slovenskega rekorderja Kristjana Čeha. | Foto Reuters

Avstralec Matthew Denny je na finalu diamantne lige v Eugenu presenetil slovenskega rekorderja Kristjana Čeha.

Foto: Reuters

Svetovni podprvak Kristjan Čeh v ameriškem Eugenu ni ubranil naslova prvaka diamantne lige v metu diska. Drugi dan finala najprestižnejše serije atletskih mitingov je najboljši slovenski športnik lanskega leta orodje vrgel 67,64 m in bil drugi, zmagal je presenetljivo Matthew Denny z avstralskim rekordom 68,43 m. Etiopijka Gudaf Tsegay pa je postavila nov svetovni rekord na 5000 m s časom 14:00,21, Šved Armand Duplantis pa je v skoku s palico popravil svojo najboljšo znamko. Zdaj ta znaša osupljivih 6,23 m.

Tina Šutej
Sportal Tina Šutej z novim državnim rekordom na stopničke!

Matthew Denny, četrti na letošnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti in tudi na olimpijskih igrah 2021 v Tokiu, je do zmage prišel v predzadnjem metu tekme, pred tem je od druge serije naprej slovenski rekorder ves čas vodil.

Tako se je ponovila zgodba s SP v madžarski prestolnici, ko je na podoben način Čeh izgubil zlato. Tedaj ga je ugnal aktualni olimpijski zmagovalec in svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske, ki je bil tokrat tretji (67,36 m).

Padla dva svetovna rekorda

Šved Armand Duplantis je drugi dan finala sezone atletske diamantne lige popravil svoj svetovni rekord v skoku s palico, v domovini svojega očeta je preskočil 6,23 m, kar je absolutni rekord v disciplini.

Na prostem je olimpijski zmagovalec s 6,21 m z rekordom na prostem osvojil zlato na svetovnem prvenstvu 24. julija lani prav v Eugenu, v dvorani pa je 6,22 metra skočil 25. februarja letos v francoskem Clermont-Ferrandu.

Etiopijka Gudaf Tsegay pa je postavila svetovni rekord v teku na 5000 m s časom 14:00,21.

Prejšnji rekord, 14:05,20, je Kenjika Faith Kipyegon tekla 9. junija letos prav tako na diamantni ligi v Parizu.

Kaj se je dogajalo?

Čeh, ki je lani zmagal na vseh diamantnih tekmah, je tako ponovil sobotno uvrstitev Tine Šutej, ki je bila v skoku s palico druga in je z državnim rekordom na prostem za las zgrešila zmago. Šesta je bila tretja slovenska finalistka Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m zapreke.

Štiriindvajsetletni Čeh, ki je lani v Eugenu postal svetovni prvak, je v prvi seriji edini med šesterico finalistov ostal brez veljavnega izida. Po 67,64 m v drugem poskusu je prevzel vodstvo, drugi je bil Stahl, ki je 67,13 m vrgel v drugi seriji in na kratko povedel, nato pa je Šved v tretji seriji vrgel še 67,36 m.

Ptujčan je bil tako po polovici tekme še vedno prvi, v tretjem poskusu so mu namerili 64,25 m. Tretji je bil Denny s 66,36, Avstralec je po prvi seriji s 64,97 tudi vodil. V četrti seriji, ko je Stahl postal drugi po Čehu na tekmi, ki ni imel veljavnega meta, je Denny s 67,37 m napredoval na drugo mesto.

Čehovih 67,64 m tokrat ni bilo dovolj za zmago. | Foto: Reuters Čehovih 67,64 m tokrat ni bilo dovolj za zmago. Foto: Reuters

Čeh je nato še drugič tudi sam ostal brez izida, v peti seriji pa so mu namerili 63,19 m. Stahl je v predzadnji seriji ostal brez izida, v šesti pa je končal s 65,62 m. Denny je s 68,43 m v svojem zadnjem poskusu in predzadnjem metu tekme postavil državni rekord in ponovno prevzel vodstvo, kar je navdušeno pozdravil in se že pred koncem veselil.

Čehu je ostal le še en poskus, ki pa je bil prekratek za izboljšanje uvrstitve in je namerno prestopil. Denny je tako dosegel svojo edino zmago v diamantni ligi doslej in najpomembnejšo v karieri. Poleg diamantnega pokala je dobil še 30.000 ameriških dolarjev, drugo mesto v finalu pa je vredno 12.000 ameriških zelencev.

"Mogoče je to res presenečenje. Sicer je bil stabilen, nimam česa reči. Vrgel je osebni rekord, s tem si po moje zasluži zmago. Ampak pred zadnjim metom si nisem mislil, da bo toliko vrgel. Pa vseeno je. Na koncu sem bil drugi, s po moje kar slabim rezultatom. Tekma sicer ni bila slaba, nisem pa ravno zadovoljen z meti. Niso bili tehnično najboljši. Pričakoval sem več, kot sem vrgel. Je bila pa to zadnja tekma sezone, mogoče se mi že malo pozna utrujenost," je povedal Kristjan Čeh.

Kristjan Čeh je pričakoval boljše rezultate. | Foto: Peter Kastelic/AZS Kristjan Čeh je pričakoval boljše rezultate. Foto: Peter Kastelic/AZS

Drugi je bil tudi na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, kjer ga je, prav tako v predzadnjem metu tekme, ugnal olimpijski zmagovalec Daniel Stahl iz Švedske. "S celotno sezono sem kar zadovoljen. Na dveh največjih tekmah sezone sem bil drugi, na SP in finalu diamantne lige. Seveda pa upam naslednje leto, ko so olimpijske igre, na boljšo sezono, še pred tem pa evropsko prvenstvo. Priprave bodo potekale kot do sedaj, morda bodo na vrsti le manjše izboljšave pri tehniki, na čemer smo že začeli delati po SP. Tako sem metal zdaj zadnje tri ali štiri tekme na koncu sezone in tudi v sezoni 2020/21. V tem nekako vidim prihodnost svojega metanja, saj je moj položaj na začetku v krogu za izmet širši in tehnično bolj dodelan," je dodal Čeh.

Kdo je še zmagal v Eugenu?

Shericka Jackson | Foto: Reuters Shericka Jackson Foto: Reuters Norvežan Jakob Ingebrigtsen je s časom 7:23,63 postavil evropski rekord na 3000 m in tudi izid sezone, a je le za stotinko zaostal Yomif Kejelcha za etiopski rekord (7:23,64). V metu diska je bila med atletinjami najboljša domačinka Valarie Allman (68,66 m).

Jamajčanka Shericka Jackson je postala tretja v zgodovini z diamantnima zmagama v sezoni tako na 100 kot na 200 m. Na pol stadionskega kroga pa ji 21,57 v zadnji disciplini tega finala ni uspelo popraviti svetovnega rekorda (21,34) iz leta 1988.

Athing Mu | Foto: Reuters Athing Mu Foto: Reuters Na dva stadionska kroga, kjer se je uvrstitev v finale za malo izmuznila Aniti Horvat, je v svojem prvem nastopu na diamantni ligi do končnega uspeha prišla Athing Mu z rekordom ZDA (1:54,97) in najboljšim časom leta na 800 m, osmerica pa je tekla pod dvema minutama.

Na stadionu Hayward Field je bilo doseženih še nekaj najboljših izidov sezone na svetu. Dosegli sta ga tudi Ukrajinka Jaroslava Mahučik, ki je zmagala v skoku v višino, in drugouvrščena Avstralka Nicola Olyslagers. Obe sta skočili 2,03 m v disciplini, v kateri je bila zelo blizu finala tudi Slovenka Lia Apostolovski.

Emmanuel Wanyonyi je s prvim časom leta zmagal v teku na 800 m (1:42,80), med peterico najboljših s SP v Budimpešti pa na 110 m ovire zmagovalec lige iz Jamajke Hansle Parchment (12,93). Podobno močno zaseden je bil tudi tek na 100 m ovire, kjer je slavila svetovna rekorderka, Nigerijka Tobi Amusan (12,33).

Na 200 m je bil presenetljivo najboljši Kanadčan Andre de Grasse za prvo in obenem končno diamantno zmago (19,76). Ameriški dvoboj v suvanju krogle je dobil Joe Kovacs, ki je z 22,93 m za dva centimetra presenetil svetovnega rekorderja Ryana Crouserja, aktualnega olimpijskega in svetovnega prvaka.

Nizozemka Femke Bol je tretjo zaporedno končno zmago v diamantni ligi dosegla na 400 m ovire, ko je silovito pospešila po predzadnji oviri in se otresla zadnje tekmice za rekord mitinga (51,98). Na tej razdalji brez ovir je do zmage prišla Marileidy Paulino iz Dominikanske republike (49,58).

Ivana Vuleta | Foto: Reuters Ivana Vuleta Foto: Reuters Izjemno izenačeno je bilo v skoku v daljino v obeh konkurencah, ko je o zmagovalcu in zmagovalki odločala druga najboljša daljava. Srbkinja Ivana Vuleta, petič zmagovalka lige, je v predzadnjem skoku tekme skočila 6,85 m, tako kot pred tem že dotlej vodilna Nigerijka Ese Brume.

Ta zaradi poškodbe nato ni mogla zadnjič skočiti, imela pa je osem cm krajši drugi skok od Srbkinje. Zmagovalec Simon Ehammer iz Švice in Jamajčan Tajay Gayle sta dosegla 8,22 m, prvi v drugem najboljšem poskusu 8,12 m, drugi pa štiri cm manj.

Vsi zmagovalci atletske diamantne lige 2023:

100 m: Christian Coleman (ZDA), Shericka Jackson (Jam)
200 m: Andre de Grasse (Kan), Shericka Jackson (Jam)
400 m: Kirani James (Grn), Marileidy Paulino (Dom)
800 m: Emmanuel Wanyonyi (Ken), Keely Hodgkinson (VBr)
milja/1500 m: Jakob Ingebrigtsen (Nor), Faith Kipyegon (Ken)
3000 m zapreke: Simon Kiprop Koech (Ken), Winfred Yavi (Bhr)
3000m/5000 m: Jakob Ingebrigtsen (Nor), Gudaf Tsegay (Eti)
110 m ovire/100 m ovire: Hansle Parchment (Jam), Tobi Amusan (Nig)
400 m ovire: Rai Benjamin (ZDA), Femke Bol (Niz)
višina: Sanghyeok Woo (JKo), Jaroslava Mahučik (Ukr)
palica: Armand Duplantis (Šve), Katie Moon (ZDA)
daljina: Simon Ehammer (Švi), Ivana Vuleta (Srb)
troskok: Andy Hernandez Diaz (Ita), Yulimar Rojas (Ven)
krogla: Joe Kovacs (ZDA), Chase Ealey (ZDA)
disk: Matthew Denny (Avs), Valarie Allman (ZDA)
kopje: Jakub Vadlejch (Češ), Haruka Kitaguchi (Jap)

Preberite še:

Neja Filipič
Sportal Massu ekipna zmaga v Novem mestu, Neja Filipič 6,47 m
Maja Mihalinec Zidar
Sportal Eva Pepelnak za las zgrešila rekord, Maja Mihalinec Zidar do izida sezone
Ne spreglejte