Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2023,
23.40

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

Tina Šutej Maruša Mišmaš Zrimšek diamantna liga

Sobota, 16. 9. 2023, 23.40

7 mesecev, 1 teden

Eugene, finale atletske diamantne lige

Tina Šutej z novim državnim rekordom na stopničke!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Tina Šutej | Maruša Mišmaš Zrimšek je bila šesta na finalu atletske diamantne lige. | Foto Reuters

Maruša Mišmaš Zrimšek je bila šesta na finalu atletske diamantne lige.

Foto: Reuters

Tina Šutej si je z novim državnim rekordom na prostem (4,81 m) priborila izjemno drugo mesto na finalu atletske diamantne lige v ameriškem Eugenu. V skoku ob palici je premoč priznala le Američanki Katie Moon, ki je za zmago preskočila 4,86 m. Izkazala se je tudi slovenska rekorderka Maruša Mišmaš Zrimšek, ki je bila šesta na 3000 m zapreke (9:08,11).

Tina Šutej je na finalu atletske dimantne lige v ameriškem Eugenu zasedla drugo mesto, ko je s 4,81 metra postavila slovenski rekord na prostem. Po dodatnih skokih je s 4,86 m zmagala aktualna olimpijska zmagovalka Katie Moon iz ZDA, ki si je prvo mesto delila na SP v Budimpešti z Avstralko Nino Kennedy.

Druga slovenska predstavnica Maruša Mišmaš Zrimšek je bila šesta na 3000 m zapreke (9:08,11). Zmagala je Winfred Mutile Yavi iz Bahrajna, ki je po doseženem času 8:50,66 sedaj druga v zgodovini v tej disciplini. Boljša je bila le leta 2018 Kenijka Beatrice Chepkoech (8:44,32).

Maruša Mišmaš Zrimšek je bila blizu svojemu slovenskemu rekordu, ki ga je za šesto mesto tekla 27. avgusta letos na zadnji dan SP v Budimpešti (9:06,37).

V nedeljo, drugi dan finala, bo v metu diska lansko diamantno zmago branil slovenski rekorder in letošnji svetovni podprvak Kristjan Čeh. V lovu na diamantni pokal in 30.000 ameriških dolarjev se bo vrnil na stadion, na katerem je lani osvojil zlato na SP.

Za zmago potrebni dodatni skoki

Tina Šutej je v skoku s palico tretjič zapored tekmovala v finalu diamantne lige, lani je bila tretja, tokrat je za las zgrešila končno zmago. Začela je na 4,41 m, prvič je bila nato uspešna tudi na 4,56 m. Na 4,71 m je bila po drugem uspešnem skoku druga, prvi skok je uspel Američanki Sandi Morris, zlati na dvoranskem SP lani in trikrat srebrni na SP na prostem.

Tako kot Šutej je drugič letvico na 4,71 preskočila Moon. Evropska prvakinja Finka Wilma Murto in bronasta na letošnjem SP, je bila edina preostala, ki je še ostala v igri za zmago, uspešna je bila tretjič.

Šutej je nato prvič skakala na 4,81 metra in skupaj z Moon povedla, saj je postavila državni rekord na prostem. V Budimpešti je 23. avgusta na SP osvojila četrto mesto, s 4,80 metra pa je popravila prejšnji državni rekord na prostem. Četrta je bila tudi lani na SP v Eugenu.

A se je tokrat na tem prizorišču v ZDA borila za zmago z Moon. Murto in Morris sta namreč neuspešno končali na 4,86 m, ko sta imela po prvih neuspešnih nastopih na 4,81 m nato na naslednji višini na voljo le še dva skoka.

Na 4,86 m sta imeli po dva neuspešna poskusa tudi Šutej in Moon, prva je tretjič letvico podrla članica celjskega Kladivarja, nato pa še Moon. Skakali sta nato dodatne skoke, prišli znova na 4,86 m. Američanka je bila prvič uspešna, Šutej pa ne. Slednja je v Ostravi na Češkem je 2. februarja letos s 4,82 metra postavila slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord.

Maruša Mišmaš Zrimšek, SP 2023 Budimpešta | Foto: Reuters Foto: Reuters

Slovenka le za afriškimi tekačicami

Mišmaš je izmed obeh Slovenk prva končala nastop. Ugandka Peruth Chemutai je izjemno hitro začela in imela kmalu 20, 30 metrov prednosti, a je končala že po dobrem kilometru. Mišmaš Zrimšek je začela nekoliko bolj v ozadju, a je kmalu začela prehitevati tekmice in bila med 12 udeleženkami sedma po 1200 m.

V nadaljevanju je pridobila še eno mesto in zaostala le za afriškimi tekačicami. Za zmago sta se na koncu borili Chepkoech in Chepkoech. Slednja je sredi ciljne ravnine popustila, a bi se svetovna rekorderka z 8:51,67 vseeno uvrstila na tretje mesto večne svetovne lestvice.

Coleman ugnal Lylesa prvi dan finala dimantne lige v Eugenu

Američan Christian Coleman, svetovni prvak leta 2019, je v finalu prvega dne atletske dimantne lige v domačem Eugenu na 100 m z 9,83 sekunde izenačil izid sezone na svetu rojaka Noaha Lylesa. Slednji in trikratni svetovni prvak iz Budimpešte je bil po slabem startu drugi (9,85).

Na tej razdalji med atletinjami je bila prav tako poražena svetovna prvakinja Sha'Carri Richardson. Američanka je bila četrta (10,80), z desetinko prednosti je zmagala Jamajčanka Shericka Jackson, zlata na SP na 200 m.

Noah Lyles je bil po slabem startu na koncu drugi. | Foto: Reuters Noah Lyles je bil po slabem startu na koncu drugi. Foto: Reuters

V teku 3000 m zapreke, kjer je bila Maruša Mišmaš Zrimšek šesta, je Winfred Mutile Yavi iz Bahrajna po zmagi z 8:50,66 sedaj druga v zgodovini v tej disciplini. Boljša je bila le leta 2018 tokrat drugouvrščena Kenijka Beatrice Chepkoech (8:44,32).

Američan Rai Benjamin je z izidom leta na svetu in diamantne lige (46,39) zmagal na 400 m ovire, v dvoboju dveh najhitrejših v zgodovini je bil norveški favorit Karsten Warholm drugi, saj je na koncu nenadejano povsem popustil (46,53).

Na četrto mesto v zgodovini teka na 1500 m se je za njeno četrto diamantno zmago uvrstila Kenijka Faith Kipyegon (3:50,72). Takoj nato je na tej razdalji brez ovir v zadnjih 20 metrih do zmage prišel Kirani James iz Grenade (44,30) ter slavil v ligi četrtič po letih 2011, 2015 in 2022.

Venezuelka Yulimar Rojas je z njenim edinim veljavnim troskokom s 15,35 m potrdila premoč v zadnjih letih in postavila izid sezone na svetu. Slednje je uspelo tudi Chase Ealey z rekordom ZDA v suvanju krogle (20,76 m) ter Jakobu Ingebrigtsnu na eno miljo.

Norvežan je s 3:43,73 postavil evropski rekord in tretji izid vseh časov, a mu v zadnji disciplini dneva ni uspelo popraviti svetovnega rekorda legendarnega Maročana Hichama El Guerrouja iz leta 1999 (3:43,13).

V zelo okrnjeni konkurenci skoka v višino je z južnokorejskim rekordom zmagal Sanghyeok Woo (2,35 m), Kubanec z italijanskim potnim listom Andy Diaz Hernandez pa v troskoku po zgolj dveh skokih s 17,43 m. Skupaj je bilo le sedem veljavnih skokov petih finalistov.

V metu kopja sta bila najboljša japonska svetovna rekorderka in prvakinja Haruka Kitaguchi (63,78 m) in Čeh Jakub Vodlejch (84,24 m).

Preberite še:

Maja Mihalinec Zidar
Sportal Eva Pepelnak za las zgrešila rekord, Maja Mihalinec Zidar do izida sezone
Kristjan Čeh
Sportal Čeh in Horvatova slavila v Zagrebu, kjer so videli rekordno znamko
Ne spreglejte