Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
17.15

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

SP Budimpešta 2023 Anita Horvat Tina Šutej diamantna liga Kristjan Čeh Kristjan Čeh atletika Daniel Stahl

Nedelja, 23. 7. 2023, 17.15

8 mesecev, 2 tedna

Diamantna liga, London

Čeh po osmih zaporednih zmagah premagan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Kristjan Čeh | Kristjan Čeh  | Foto Reuters

Kristjan Čeh

Foto: Reuters

Svetovni prvak Kristjan Čeh je na atletski diamantni ligi v Londonu osvojil tretje mesto v metu diska s 66,02 metra in po seriji osmih zmag v tej prestižni seriji doživel prvi poraz. Zmagal je olimpijski zmagovalec Daniel Stahl s 67,03 metra. Tretja je bila tudi  Tina Šutej v skoku s palico, preskočila je 4,71 m. Anita Horvat pa ni prišla do cilja na 800 m.

Faith Kipyegon
Sportal Neverjetna Kenijka izboljšala še tretji svetovni rekord letos

Ptujčan Kristjan Čeh je dokaj slabo začel, po prvi seriji je bil četrti, ko je vrgel 62,84 metra. Povedel je Litovec Andrius Gudžius s 65,47 m, s 65,64 m ga je v drugi seriji prehitel Avstralec Matthew Denny. Čeh je s 65,93 m v drugi seriji prišel na čelo, s 66,02 m je vodil tudi po polovici tekme. A je imel v četrti in peti seriji neveljavna meta, v četrti sta ga prehitela Šved Daniel Stahl s 67,03 m in Denny s 66,77 m.

Daniel Stahl | Foto: Reuters Daniel Stahl Foto: Reuters Stahl je v zadnjih dveh serijah ostal brez izida, Denny pa s 64,46 in 65,47 ni popravil svojega dosežka. A je ostal drugi, Stahl pa je zmagal, saj je Čehov zadnji met meril 63,34 m in je ostal na tretjem mestu. Pred njim je bil tudi Denny. Ta je s četrtim mestom na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021 za pet cm zgrešil medaljo, šesti je bil lani na SP v ZDA in je s tem ponovil izid s SP leta 2019 v Dohi.

Četrti tokrat v Londonu je bil presenetljivo Alex Rose iz Samoe (65,56 m), z osmim mestom je lani na SP dosegel najboljši izid na velikih tekmovanjih. Peti je bil Gudžius (65,47 m), bronast na lanskem SP ter nekdanji evropski (2018) in svetovni prvak (2017). Čeh je v tem tednu tako drugič osvojil tretje mesto. Stahl in Gudžius sta Čeha premagala v torek v Szekesfehervarju na Madžarskem in mu prizadejala drugi poraz v sezoni.

Čeh je bil prvič brez zmage v sezoni v Turkuju na Finskem 13. junija, ko je zasedel drugo mesto, tudi tedaj je bil najboljši Stahl. Ptujčan v diamantni ligi zmagal na vseh tekmah lani in je bil do tekme v britanski prestolnici neporažen tudi letos. To je bil zadnji nastop na pomembnih mitingih Čeha pred svetovnim prvenstvom v drugi polovici avgusta na Madžarskem, v Estoniji, kjer se bo pripravljal pod vodstvom trenerja Gerda Kanterja, bo imel pred tem predvidoma še testno tekmo.

"Ni bilo najboljše. Na tekmi sem sicer povedel, a sem vedel, da 66 m ne bo dovolj za zmago. Žal ni šlo več. Nisem imel energije in moči. Pa še tehnično metov danes nisem izvedel najbolje. Sem utrujen po tekmah v zadnjem obdobju, tudi treninga nisem imel pravega v tem času. Sedaj me čaka mesec dni treninga in priprav na svetovno prvenstvo, tudi malo počitka bom potreboval," je povedal Čeh.

Tretja tudi Tina Šutej

 Tina Šutej | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tina Šutej Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V skoku s palico je zmagala Finka Wilma Murto, evropska prvakinja na prostem in v dvorani je skočila 4,80 m, tako kot tudi drugouvrščena Američanka Katie Moon. Aktualna olimpijska in svetovna prvakinja je imela en poskus več. Tina Šutej je v prvih skokih preskočila 4,36 in 4,51 m. Tedaj je vodila skupaj s Katie Moon in Grkinjo Aikaterini Stefanidi, nekdanjo olimpijsko, svetovno in evropsko prvakinjo.

Članica celjskega Kladivarja je letvico na 4,62 m prvič podrla, za trenutno peto mesto je bila uspešna tretjič. Sledili so skoki na 4,71 m, na tej višini je bilo le še pet tekmovalk. Med tistimi, ki so izpadle, je bila tudi Sandi Morris. Američanka je bila pred Moon na dvoranskem SP lani v srbski prestolnici in je s tem ponovila uspeh iz leta 2018, ima pa med drugim še tri srebrne medalje s SP na prostem in prav tako srebro iz olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Šutej je v prvem skoku preskočila 4,71 m in se povzpela na drugo mesto. Pred njo je bila le Moon, Murto je zmogla to višino v drugem skoku, Kennedy pa v tretjem. Izpadla je še Stefanidi. Četverica je nadaljevala na 4,80 m. Murto je bila prva uspešna v drugem skoku, Moon pa v drugem. Avstralka Nina Kennedy, bronasta na lanskem SP, je bila tako kot Šutej neuspešna v vseh tret skokih in je bila za Slovenko na četrtem mestu.

Šutej si je tako kot Čeh že zagovorila finalni nastop na diamantni ligi. Znova ji je uspel zelo dober izid. Letošnja evropska dvoranska podprvakinja in srebrna tudi na evropskih igrah je 5. maja na diamantni ligi v Dohi s 4,76 m izenačila slovenski rekord na prostem. Prvič je 4,76 metra je preskočila 11. septembra 2021 v Ljubljani. Absolutni državni rekord je s 4,82 m postavila 2. februarja letos v dvorani v Ostravi.

"Zelo sem zadovoljna z uvrstitvijo in doseženo višino. Seveda bi rada skočila državni rekord, a se mi ta višina še izmika. Določene stvari moram popraviti v tehniki. A so bili zelo zahtevni pogoji. Bilo je zelo vetrovno in v vsakem skoku je pihal veter drugače v prsi," je po tekmi povedala Ljubljančanka, ki zadnja leta živi in pod vodstvom Milana Kranjca trenira v Celju.

Odstop Anite Horvat

Anita Horvat | Foto: Peter Kastelic/AZS Anita Horvat Foto: Peter Kastelic/AZS Anita Horvat, ki je tako kot Čeh in Šutej že dosegla normo za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu, je bila med 11 udeleženkami v prvem krogu v ozadnju na osmem mestu. Nato je kakšnih 200 metrov pred ciljem odstopila. V Istanbulu je bila marca srebrna na dvoranskem EP, pred njo je bila le Britanka Keely Hodgkinson. Olimpijska in svetovna podprvakinja je bila prva favoritinja domačega mitinga, a ni nastopila, četudi je bila na startni listi. Z rekordm mitinga je zmagala njena rojakinja Jemma Reekie (1:57,30). Bila je četrta naolimpijskih igrah v Tokiu in peta na lanskem evropskem prvestvu v Nemčiji.

Nizozemka Femke Bol je v teku na 400 m ovire z 51,45 za več kot dve sekundi ugnala vse tekmice in je je sedaj tretja po izidih vseh časov. Dosegla evropski rekord, rekord diamantne lige in izid sezone na svetu. Tega je na 200 m dosegel tudi Američan Noah Lyles (19,47), afriški rekord je tekel drugi Letsile Tebogo iz Bocvane (19,50), le za stotinko je evropskega na tretjem mestu zgrešil Britanec Zharnel Hughes (19,73). Izid sezone je tekla tudi Kenijka Jackline Chepkoech na 3000 m zapreke (8:57,35).

"Zelo težka tekma je bila to zame. Prerivala sem se s tekmico, ki je bila ob meni na progi, že na startu. Tako je bilo tudi v celotnem prvem krogu, bilo je veliko prerivanja in spotikanja. Potem sem prišla v krizo, mogoče tudi zaradi številnih tekem v zadnjih tednih in nisem čutila nog. To je lekcija za SP, to se mi ne sme zgoditi v nobenem primeru," je povedala Horvat.

Naslednji diamantni miting bo konec avgusta v Zürichu.

Jure Grkman, Lovro Mesec Košir, Rok Ferlan in Luka Janežič
Sportal Ferlan še popravil osebni rekord na 400 metrov
Ne spreglejte