Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 5. 2021,
18.19

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

maraton Tokio 2020 Primož Kobe Neja Kršinar

Četrtek, 13. 5. 2021, 18.19

2 leti, 9 mesecev

milanski maraton

Kobe in Kršinarjeva v nov lov za OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Primož Kobe | Primož Kobe si bo v nedeljo znova poskušal priteči olimpijsko normo. | Foto Sportida

Primož Kobe si bo v nedeljo znova poskušal priteči olimpijsko normo.

Foto: Sportida

Ta čas najboljša slovenska maratonca Primož Kobe (Krka) in Neja Kršinar (Papež) bosta imela v nedeljo v Milanu na maratonu, na katerem se bodo merili le povabljeni tekači, novo priložnost, da dosežeta normi za olimpijske igre letos poleti v Tokiu.

Primož Kobe
Sportal Kobe na drugo mesto slovenske lestvice, a brez norme za OI

Kobe je 11. aprila v Sieni dosegel drugi slovenski čas v zgodovini (2:13:36), olimpijske norme (2:11:30) pa mu ni uspelo doseči. Neja Kršinar je tedaj odstopila. Da bi se bo Kobe uvrstil olimpijsko ekipo, bo moral popravil državni rekord Romana Kejžarja, ki je leta 2000 v Torinu tekel 2:11:50. V Sieni je leta 2011 dosegel takratni osebni rekord 2:16:18 in na šestem mestu dosegel normo za svetovno prvenstvo v Daeguju.

Pred Sieno se je počutil bolje

"Dober mesec po zadnjem maratonskem nastopu težko ocenjujem svojo pripravljenost, vedno je pred maratonom tudi negotovost, saj pred njim manj tečeš, a je to treba narediti zaradi lažjega in učinkovitejšega nastopa na tekmi. Moram pa pošteno priznati, da sem se pred tekmo v Sieni počutil precej bolje," je za STA povedal Kobe.

Thomas Bach
Sportal Pri MOK odločeni: OI bodo v predvidenem terminu

Zgodnja ura je ugodna

"Start maratona bo že ob 6.30 zjutraj. Kar mislim, da je dobro. Zjutraj bodo temperature nizke, vetra pa ne bo. Kenijskim tekačem ta ura ustreza, saj so navajeni teči tako zgodaj zjutraj, nam pa bo malo težje zbuditi telo," je na svoji spletni strani zapisal 39-letni Novomeščan. Po Sienskem maratonu je imel nekaj težav z mečno mišico, a je po prvenstvu Slovenije v dolgih tekih kmalu lahko opravil nekaj dobrih treningov.

Dodal je, da se je ob vsem lahko tudi dobro spočil. "Mislim, da je trasa dobra. Skrbi me le tisti obrat za 180 stopinj, ki ga bo treba narediti šestkrat. Če bo oster, lahko na vsakem obratu izgubim nekaj sekund, kar ni tako zanemarljivo," je Kobe opisal en 4,7-kilometrski krog in 7,5 kilometrski krog, ki ga bodo morali preteči petkrat.

cepljenje japonska
Sportal Na Japonskem bodo predčasno cepili svoje olimpijce

Neja Kršina bolj kot na normo cilja na kvalifikacijske točke maratonske lestvice za preboj med 80 tekačic, ki bodo imele pravico nastopa v Tokiu.  | Foto: Ana Kovač Neja Kršina bolj kot na normo cilja na kvalifikacijske točke maratonske lestvice za preboj med 80 tekačic, ki bodo imele pravico nastopa v Tokiu. Foto: Ana Kovač

Kršinarjeva težko oceni formo

V Milanu bo nastopila tudi Kršinarjeva, ki bolj kot na normo cilja na kvalifikacijske točke maratonske lestvice za preboj med 80 tekačic, ki bodo imele pravico nastopa v Tokiu. Norma je namreč kar 2:29:30, osebni rekord pa je dosegla lani v Valencii (2:36:27).

V Sieni je odstopila, ker je ocenila, da izstopajočega dosežka ne bo mogla doseči in je prihranila moči za naslednji nastop. "Formo težko ocenjujem, ampak moj cilj je, da dosežem čim boljši čas. Tudi z zgodnjo uro starta nimam večjih težav, v Keniji smo v pripravah na sezono trenirali ob šestih zjutraj, moje telo je na to pripravljeno," je ocenila Kršinarjeva.

Neja Kršinar Primož Kobe novomeški polmaraton
Sportal Primož Kobe in Neja Kršinar na letališki stezi v lov za olimpijsko vozovnico
Sha'Carri Richardson
Sportal Enaindvajsetletnica navdušuje na atletski stezi
Veronika Domjan
Sportal Veronika Domjan 18. v Splitu
Ne spreglejte