Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 9. 2020,
22.14

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Sergej Bubka Skok s palico Armand Duplantis diamantna liga Rim Luka Janežič

Četrtek, 17. 9. 2020, 22.14

3 leta, 7 mesecev

Diamantna liga, Rim

Šved izboljšal najboljši rezultat vseh časov legendarnega Bubke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Armand Duplantis | Armand Duplantis je postavil nov mejnik. | Foto Getty Images

Armand Duplantis je postavil nov mejnik.

Foto: Getty Images

Šved Armand Duplantis je na atletski diamantni ligi v Rimu izboljšal najboljši rezultat vseh časov na prostem legendarnega Ukrajinca Sergeja Bubke v skoku s palico. Dvajsetletni svetovni podprvak in evropski prvak je v drugem poskusu preskočil 6,15 m in za centimeter izboljšal prejšnji rekord Bubke iz leta 1994. Slovenski rekorder Luka Janežič je med deveterico tekačev na 400 m s svojim izidom sezone 45,78 sekunde zasedel šesto mesto. V višino je 16-letni Sandro Jeršin Tomassini, drugi slovenski predstavnik v večnem mestu, preskočil 2,05 m in bil sedmi, zadnji.

Duplantis, ki je na letošnjih 15 nastopih neporažen, je že 15. februarja letos v dvorani preskočil 6,18 m, kar Svetovna atletika priznava kot uradni absolutni rekord. V začetku septembra je Duplantis v Lozani preskočil 6,07 m in se tedaj prebil na drugo mesto večne lestvice na prostem.

Kdo je Armand Duplantis?

Armand Duplantis
Sportal Mondo. Čudežni fant, ki se je rodil s palico v roki.

Janežič zadovoljen

V teku na stadionski krog je zmagal Italijan Edoardo Scotti z osebnim rekordom (45,21), azijski prvak Yousef Karam iz Kuvajta je bil drugi (45,25), tretji pa Karol Zalewski (45,48), član zlate poljske štafete na dvoranskem SP 2018 v Birminghamu, kjer je padel tudi svetovni dvoranski rekord.

"Za konec sezone lep izid, šel sem na izid sezone. Bil sem zelo utrujen, v zadnjih 100 m se mi je to še posebej poznalo. Bilo je tudi veliko potovanj. Po torkovi zmagi v Zagrebu sem šel domov in nato z avtom v Rim. Noge niso bil več take, kot bi si želel, a sem izvlekel izid sezone, ki jo je sedaj zame konec. Nastopil sem na velikem številu tekem na visoki ravni in na dobrih mitingih dosegel lepe uvrstitve. Na koncu sem zadovoljen," je povedal Janežič.

Luka Janežič je osvojil šesto mesto. | Foto: Vid Ponikvar Luka Janežič je osvojil šesto mesto. Foto: Vid Ponikvar

Prvič v sezoni je na največjih mitingih končal pod tretjim mestom, a izboljšal svoj rekord sezone. Pred tem je najhitreje tekel 45,85 sekunde, državni rekord pa je postavil 21. julija leta 2017 v Monte Carlu (44,84).

Sandro Jeršin Tomassini prvič med člani

"Malo treme je bilo zagotovo, je pa bila to izjemno velika izkušnja za naslednja največja tekmovanja. Doseženi izid sicer ni najboljši, a kot sem rekel, je bila to nepozabna izkušnja," je prvi nastop v elitni konkurenci strnil Sandro Jeršin Tomassini. Začetno višino, 2,05 m, je preskočil šele v tretjem poskusu, na 2,10 m pa je letvico trikrat podrl.

Sandro Jeršin Tomassini je letos šele prvič tekmoval v članski konkurenci. | Foto: Atletska Zveza Slovenije Sandro Jeršin Tomassini je letos šele prvič tekmoval v članski konkurenci. Foto: Atletska Zveza Slovenije

Jeršin Tomassini lahko šele letos prvič tekmuje v članski konkurenci. Pozimi je v Novem mestu osvojil svoj prvi članski naslov slovenskega prvaka v dvorani, članski naslov je nato osvojil tudi na prostem, 5. julija pa je na atletskem pokalu v Ljubljani osebni rekord postavil na 2,21 m, na 2,22 m pa 19. julija v Novem mestu.

Ljubljančanu so konec maja lani je na področnem tekmovanju za osnovne šole namerili 2,20 m, s tem pa se izstrelil v sam svetovni vrh mladih na svetu, ki pa v tej starostni kategoriji v svetovnem merilu ne tekmujejo in tudi njihovih dosežkov ne zabeležijo na uradnih lestvicah.

Preberite še:

Sandro Tomassini Jeršin
Sportal Čudežni deček slovenske atletike prvič na diamantni ligi
Lamine diack
Sportal Nekdanji predsednik Mednarodne atletske zveze Laminme Diack obsojen na dve leti zapora
Luka Janežič
Sportal Zmaga Janežiča pri sosedih, Mihalinec Zidarjeva tretja
Ne spreglejte