SiolNET. Sportal Atletika
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janežič in Ratejeva najboljša slovenska atleta leta 2017

0,08

termometer

Luka Janežič
Foto: Vid Ponikvar

Slovenska rekorderja Martina Ratej in Boštjan Janežič (oba Kladivar Celje) sta bila v tradicionalni anketi Atletske zveza Slovenije (AZS) izbrana za najboljša atleta leta 2017. Na podelitvi v Radencih je metalka kopja Ratejeva nasledila Tino Šutej, tekač na 400 m Janežič pa Roberta Rennerja in sta glede na lansko razvrstitev zamenjala mesti.

Priznanje za najboljšega trenerja je prejel Rok Predanič, ki med drugim trenira Janežiča in Anito Horvat. Najboljši klub je bil ponovno ljubljanski Mass, častni član AZS pa je postal Gabrijel Ambrožič za uspešno vsestransko strokovno in organizacijsko delo. na volilnem kongresu Združenja atletskih trenerjev Slovenije (ZATS) je bil za predsednika izvoljen Uroš Verhovnik.

Janežič prvi med člani in mlajšimi člani

Martina Ratej je bila deveta na svetovnem prvenstvu v Londonu, Luka Janežič je osvojil zlato kolajno na evropskem prvenstvu so 23 let, Agata Zupin je v teku na 400 m ovire osvojila srebrno kolajno na EP do 20 let in se uvrstila v polfinale članskega SP, Veronika Domjan v metu diska bronasto na EP do 23 let, kjer je bila na 400 m četrta Anita Horvat. V Londonu sta se izkazali tudi Maruša Černjul s trinajstim mestom v skoku v višino ter Tina Šutej, ki je v skoku s palico končala na petnajstem mestu.

Martina Ratej je bila deveta na svetovnem prvenstvu v Londonu. Martina Ratej je bila deveta na svetovnem prvenstvu v Londonu. Foto: Vid Ponikvar

Med atleti je v točkovanju za najboljšega v državi Janežič dobil 274 točk, Renner 164, tretjeuvrščeni Žan Rudolf (Mass) pa 75; omenjena trojica je bila na najvišjih treh mestih že lani in predlani. Ratejeva je prejela 221 točk, Agata Zupin na drugem mestu 142, Maruša Černjul na tretjem pa 94.

Janežič je bil prvi tudi med mlajšimi člani (283), med mlajšimi članicami pa je slavila Anita Horvat (248). V konkurenci starejših mladincev sta bila najboljša Rok Renner (191) in Agata Zupin (281), med mlajšimi mladinci Gregor Grahovac (204) in Tami Ščančar (211), med pionirji pa Filip Dominkovič (203) in Zala Istenič (239).

"Doseženi številni državni rekordi v vseh starostnih kategorijah"

"Za nami je še ena atletska sezona, ki jo kot predsednik krovne atletske organizacije lahko opišem samo v presežkih in pohvalah. Minulo sezono so naši atleti na največjih tekmovanjih evropske in svetovne ravni osvojili več kolajn, kar dokazuje uspešno in postopno zamenjavo generacij. Na članskem SP smo imeli šest predstavnikov, navkljub izjemno zaostrenim normam Mednarodne atletske zveze," je v uvodnem nagovoru dejal predsednik AZS Roman Dobnikar in v nadaljevanju nanizal nekaj največjih uspehov.

Priznanje za najboljšega trenerja je prejel Rok Predanič (levo). "Za nami je še ena atletska sezona, ki jo kot predsednik krovne atletske organizacije lahko opišem samo v presežkih in pohvalah," je dejal predsednik AZS Roman Dobnikar (desno). Priznanje za najboljšega trenerja je prejel Rok Predanič (levo). "Za nami je še ena atletska sezona, ki jo kot predsednik krovne atletske organizacije lahko opišem samo v presežkih in pohvalah," je dejal predsednik AZS Roman Dobnikar (desno). Foto: Vid Ponikvar

"Poleg tega so bili doseženi številni državni rekordi v vseh starostnih kategorijah. Luka Janežič je na diamantni ligi v Monaku pritekel do izjemnega državnega rekorda, Agata Zupin in Anita Horvat pa sta novi slovenski rekorderki med članicami. Naši mladinci in mlajši člani so bili zelo uspešni na SP so 18 let v Nairobiju, na SP do 20 let v Grossetu in na EP za mlajše člane v Bydgoszczu, kjer so dosegli kar 17 finalnih uvrstitev. Na olimpijskem festivalu evropske mladine je bil Mitja Kordež bronast," je naštel Dobnikar in kot pomemben dosežek pri organizaciji tekmovanj navedel izvedbo evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliki planini. Podpisana je bila tudi pogodba za SP v gorskih tekih za veterane med AZS in svetovno veteransko zvezo.

Podelili so tudi plakete, zlato je dobil Dušan Papež za delo v gorskih tekih, bronaste pa Erika Pirnat, Agata Zupin in Mitja Kordež. Za dosežke na EP veteranov sta priznanji dobili Marjeta Čad (bron, višina) in Marko Božiček (zlato na 100 m ovire in srebro na 400 m ovire). Konjiški maraton je bil nagrajen za peto organizacijo tekmovanja.

Vrstni red v glasovanju (pravilno izpolnjenih je bilo 110 anketnih listov):

Člani:

 1. Luka Janežič (Kla)/trener Rok Predanič   274 točk

 2. Robert Renner (Kla)                      164

 3. Žan Rudolf (Mass)                         75

 4. Nejc Pleško (Oli)                         70

 5. Miran Cvet (Pap)                          65


Članice:

 1. Martina Ratej (Kla)/Lovrenc Umek         221

 2. Agata Zupin (Kam)                        142

 3. Maruša Černjul (Kla)                      94

 4. Anita Horvat (Mass)                       91

 5. Tina Šutej (Mass)                         68

 6. Veronika Domjan (Ptu)                     21

 7. Petra Tratnik (Nan)                       11


Mlajši člani:

 1. Luka Janežič (Kla)/Rok Predanič          283

 2. Blaž Zupančič (Mass)                     100

 3. Jan Kokalj (Kla)                          97

...


Mlajše članice:

 1. Anita Horvat (Mass)/Rok Predanič         248

 2. Veronika Domjan (Ptu)                    195

 3. Neja Filipič (Kro)                       127

...


Starejši mladinci:

 1. Rok Renner (Kla)/Hrvoje Fižuleto         191

 2. Jure Grkman (Kam)                        169

 3. Tilen Šimenko Lalič (PMb)                122

...


Starejše mladinke:

 1. Agata Zupin (Kam)/Damjan Zlatnar         281

 2. Maja Bedrač (Ptu)                        181

 3. Lara Omerzu (Bre)                        150

...


Mlajši mladinci:

 1. Gregor Grahovac (Mass)/Matija Šestak     204

 2. Filip Jakob Demšar (Mass)                179

 3. Mitja Kordež (SGr)                       130

...


Mlajše mladinke:

 1. Tami Ščančar (Pan)/Radislav Jokanović    211

 2. Eva Pepelnak (Kla)                       149

 3. Karin Gošek (Kla)                        111

...


Pionirji:

 1. Filip Dominkovič (Vel)/Andrej Hajnšek    203

 2. Vid Botolin (Kla)                        133

 3. Rok Makuc (Kra)                           80

...


Pionirke:

 1. Zala Istenič (Mass)/Rok Predanič          239

 2. Manca Starašinič (Kro)                    133

 3. Leja Glojnarič (Bre)                       92

...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin