Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
18. 5. 2013,
17.33

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kirani James Michael Johnson diamantna liga

Sobota, 18. 5. 2013, 17.33

5 let, 7 mesecev

James že zdaj odlično, Michael Johnson trepeta za rekord

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za nami je tudi drugi miting diamante lige v letošnjem letu. V Šanghaju so nekateri najboljši atleti in atletinje na svetu postregli z devetimi najboljšimi izidi sezone na svetu.

Miting, na katerem ni bilo slovenski predstavnikov, se je začel z ženskim troskokom, v katerem je bila najboljša Catherine Ibarguen, ki je bila z rezultatom 14,69 metra zanesljivo najboljša in postavil tudi najboljši izid sezone na svetu. Kolumbijka je zdaj vodilna v boju za diamant. Podobno velja tudi za Nemko Christino Schwanitz, ki je z rezultatom 20,20 metrov zanesljivo s skorajda pol metra prednosti zmagala v metu krogle. Zmago in vodilno pozicijo v lovu na diamant ima tudi tokratni zmagovalec meta diska pri moških, Poljak Piotr Malachowski, ki je bil suveren in z rezultatom 67,34 metra za več kot štiri metre premagal izkušenega Estonca Gerda Kanterja, ki je bil drugi. Ena izmed zvezdnic mitinga v Šanghaju je bila Jelena Isinbajeva, ki je potrebovala le dva skoka, da si je zagotovila zmago v ženskem skoku s palico. Rusinja je zmagala s preskočenimi 470 centimetri. Poizkušala je tudi na 485, kar bi bil najboljši izid sezone na svetu, a ji ni uspelo. V skoku v višino pri moških je bilo izjemno zanimivo, isti rezultat – 233 centimetrov -, sta imela dva tekmovalca, Ukrajinec Bogdan Bondarenko in Katarec Mutaz Essa Barshim, ki je bil zaradi enega neuspešnega skoka manj tudi zmagovalec tekmovanja. Odličen čas 53,79 je v teku na 400 metrov z ovirami dosegla Čehinja Zuzana Hejnova, ki je zdaj prav tako vodilna v skupnem seštevku. Za več kot sekundo je prehitela vso konkurenco in postavila tudi najboljši izid sezone na svetu. Novo zmago na mitingih diamatne lige je zabeležil Kenijec Asbel Kiprop v teku na 1500 metrov. Zmagal je s časom 3:32,39 in le za štiri stotinke sekunde prehitel Etiopijca Mekonnena Gebremedhina.

Bo kmalu ogrozil tudi Michaela Johnsona?

V ženskem šprintu na 100 metrov je bilo kar nekaj odličnih tekmovalk. Da je najboljša, je vnovič dokazala Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki je edina tekla pod enajstimi sekundami. Ob prihodu skozi cilj se je ura ustavila pri 10,93, kar je najboljši izid sezone na svetu. Nekdanja svetovna prvakinja, Američanka Carmelita Jeter, je bila tretja. Največje presenečenje je pripravil Kitajec Li Jinzhe, ki je poskrbel za edino domačo zmago, ki je bila nepričakovana. Z rezultatom 834 je postavil najboljši izid sezone na svetu in prehitel nekatere atlete, ki so veliko bolj zvenečih imen. Olimpijski prvak, Britanec Grer Rutherford je bil z zgolj 808 preskočenimi centimetri šele tretji. Navdušil je tudi veliko bolj izkušeni Finec Tero Pitkämäki v metu kopja, ki je z rezultatom 87,60 metra za skorajda meter premagal vso konkurenco, postavil rekord mitinga in seveda tudi najboljši izid sezone na svetu. Še boljši je rezultat mladega, komajda 20-letnega Kiranija Jamesa v teku na 400 metrov. Že na začetku sezone je dokazal, da z njim tudi letos ne bo šale. Z rezultatom 44,02 je seveda krepko popravil najboljši izid sezone na svetu in le za osem stotink sekunde zaostal za osebnim rekordom, ki ga je dosegel na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je osvojil zlato. Vse kaže, da se utegne pri 20 letih dokopati do še tretje zlate medalje na največjih tekmovanjih. Glede na rezultat, ki ga je dosegel že na začetku sezone, pa se zdi ogrožen tudi svetovni rekord Američana Michaela Johnsona 43,18 iz daljnega leta 1999.

Mlajša izmed sester Dibaba do zmage

Še en najboljši izid sezone na svetu smo videli v teku na 3000 metrov z zaprekami za moške, ki je minil v znamenju popolne kenijske prevlade. Kenijci so namreč zasedli vseh prvih devet mest, najboljši pa je bil Conseslus Kipruto s časom 8:01,16. Najboljši izid sezone na svetu je uspel tudi Francine Niyonsabi iz Burundija v teku na 800 metrov. V cilj je pritekla v času 2:00,33. V odsotnosti nekaterih najboljših je v moškem šprintu na 200 metrov zmagal Jamajčan Warren Weir s časom 20,18 in za tri stotinke prehitel nekdanjega olimpijskega prvaka, Američana Justina Gatlina. Izjemno zanimiv obračun smo videli v ženskem teku na 5000 metrov, v katerem je do slave prišla mlajša izmed etiopijskih sester Dibaba. Genzebe Dibaba je zmagala s časom 14:45,92, ki je najboljši na svetu v tej sezoni, in premagala izkušeno rojakinjo Meseret Dibaba, ki je bila druga. V zadnji disciplini mitinga, teku na visokih ovirah za moške, je svetovni prvak Jason Richardson zmagal s časom 13,23 pred rojakom Ryanom Wilsonom.

Naslednji, tretji v seriji štirinajstih mitingov diamantne lige, bo čez teden dni v New Yorku.

Ne spreglejte