Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2020,
15.38

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Koronavirus tenis gimnastika ITF AMZS atletika

Petek, 13. 3. 2020, 15.38

4 leta, 1 mesec

Koronavirus

Odpovedi se vrstijo: atletika, nogomet, motošport, gimnastika, tenis ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Bahrajn formula | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi širjenja novega koronavirusa in ukrepov, ki jih ob tem sprejemajo evropske države, je vse več odpovedi športnih tekmovanj.

V Južni Ameriki brez pokala libertadores in kvalifikacij za SP 2022

Južnoameriška nogometna zveza (CONMEBOL) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala naslednji krog tekmovanj v pokalu libertadores. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) pa je preložila prva dva kroga južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022.

Pokal libertadores je južnoameriška različica lige prvakov, tekmovanje pa je še v skupinskem delu, začelo se je januarja. Za zdaj so odpovedali tekme med 15. in 21. marcem.

Že pred tem pa je Fifa na zahtevo CONMEBOL preložila prva kroga kvalifikacij za SP 2022 v Katarju. Tekme bi morale biti v zadnjem tednu marca.

Preložen golfski major v Augusti

Pandemija novega koronavirusa je prizadela tudi svet golfa. Organizatorji golfskega kluba Augusta v ZDA so namreč preložili prvi veliki turnir oziroma major sezone. Ta bi moral biti sredi aprila.

Zaenkrat še ni informacij o drugih treh majorjih sezone. Turnir PGA Championship je previden sredi maja, US Open junija, The Open pa julija.

Odpovedan tudi zaključek sezone v smučarskem teku

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, da zaradi novega koronavirusa tekem v smučarskem teku za svetovni pokal v kanadskem Canmoru ne bo. Na prizorišču bi morali izpeljati zadnji dve posamični preizkušnji ter mešano štafeto. Sezona se bo tako končala v kanadskem Quebecu v soboto 14. in nedeljo 15. marca s sprinterskimi tekmami.

Fis je bila primorana odpovedati tudi preizkušnje v ameriškem Minneapolisu 17. marca, tako da bodo do konca sezone izpeljali le še sprinterske tekme v Quebecu.

V Sloveniji tudi brez tekmovanj v namiznem tenisu

Z Namiznoteniške zveze Slovenije (NTZS) so sporočili, da z današnjim dnem prekinjajo vsa tekmovanja pod svojim okriljem zaradi odredb pristojnih organov in razmer v Sloveniji v povezavi z novim koronavirusom.

"V skladu z navodili Olimpijskega komiteja Slovenije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter po uskladitvi s člani izvršnega odbora NTZS sporočamo, da zaradi znanih izrednih razmer, nastalih z epidemijo COVID-19, do preklica odpovedujemo organizacijo vseh turnirjev, vključno z ligaškimi tekmovanji (SNTL) pod okriljem NTZS," so sporočili z zveze.

Biatlonski zaključek sezone na Holmenkollnu odpovedan

Biatlonska sezona svetovnega pokala se bo zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa končala ta konec tedna v finskem Kontiolahtiju, so sporočili z Mednarodne biatlonske zveze (Ibu), potem ko so zaradi odredbe nacionalnega inštituta za javno zdravje na Norveškem prepovedali izvedbo zadnjih tekem na Holmenkollnu od 20. do 22. marca.

Norveške oblasti so odpovedale vse javne dogodke na prostem, pri Ibu pa so želeli tekme z zaključka sezone na Holmenkollnu izvesti v Kontiolahtiju, kjer se trenutno merijo najboljši biatlonci in biatlonke.

Toda zaradi odredbe na Finskem, ki preprečuje izvedbo tekmovanj z več kot 500 gledalci, odredbe na Norveškem ter ob časovni stiski zaradi zaključka sezone so se odločili, da tekmovalno obdobje 2019/20 sklenejo po nedeljskih preizkušnjah v Kontiolahtiju.

Do konca sezone bodo skušali izpeljati petkovo žensko sprintersko tekmo, obe sobotni tekmi v zasledovanju ter obe nedeljski mešani štafeti.

Kolesarska velika nagrada Adrie Mobil odpovedana

Zaradi nevarnosti pred širjenjem novega koronavirusa v Sloveniji so se v kolesarskem klubu Adria Mobil odločili, da zaradi zagotavljanja varnosti za vse udeležence letošnjo veliko nagrado Adrie Mobil odpovedo, so sporočili v izjavi za javnost.

Letošnja VN Adrie Mobil bi morala vnovič potekati v močni mednarodni zasedbi, prijavljenih je bilo več kot 160 kolesarjev iz 25 ekip, a zaradi poslabšanja razmer izvedba letošnje dirke preprosto ni bila mogoča, menijo organizatorji.

"Športnega dogodka z vsemi posebnostmi kolesarske dirke v danih okoliščinah žal ni mogoče kakovostno organizirati in izvesti na način, ki bi zagotavljal potrebno raven varnosti tako za kolesarje kot tudi za vse druge udeležence," je poudaril Bogdan Fink, dolgoletni direktor KK Adria Mobil.

S kolesarske zveze Slovenije so danes sporočili, da so zaradi trenutno nastalega položaja v zvezi s širjenjem novega koronavirusa odpovedali tudi kolesarsko dirko za veliko nagrado slovenske Istre. Sedma izvedba tega tekmovanja bi morala biti 21. marca.

Obe dirki sta sicer kategorizirani z oznako 1.2. in sta v koledarju Mednarodne kolesarske zveze Uci.

Dirke formule 1 v Melbournu ne bo

Potem ko je okužba z novim koronavirusom prizadela moštvo McLarna, bodo organizatorji preložili nedeljsko uvodno dirko svetovnega prvenstva formule 1 v Melbournu, poročata britanski BBC in nemški Bild.

BBC se sklicuje na vire znotraj F1, saj iz vodstva tekmovanja še ni uradne potrditve o odpovedi dirke.

Vodstvi F1 in Mednarodne avtomobilistične zveze sta se po odstopu McLarna s prve dirke zaradi okužbe enega svojih članov posvetovali o nadaljnjih korakih. "Naša prioriteta je varnost navijačev, ekip in drugega osebja," pravijo.

Zaradi novega koronavirusa so sicer že preložili VN Kitajske, na VN Bahrajna prihodnji teden pa ne bo gledalcev.

Prestavljeni še dve dirki elitnih razredov motokrosa

Vodilni možje v motokrosističnem razredu MXGP so sporočili, da so zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa prestavili še veliko nagrado Španije in Portugalske v sezoni svetovnega prvenstva, ki bi morali biti na sporedu aprila.

Potem ko so pred časom dirko za VN Trentina prestavili na 19. julij (morala bi biti 5. aprila), so organizatorji dirk veliko nagrado Španije prestavili na 11. oktober, dirko na Portugalskem pa na 18. oktober.

Preizkušnje v španskem Arroyomolinosu in v portugalski Aguedi bi morali biti sicer 19. oziroma 26. aprila.

Naslednja preizkušnja v razredih MXGP in MX2, v katerih nastopata Tim Gajser in Jan Pancar, bo 10. maja v Franciji v St. Jean d'Angelyju, če zaradi težav z novim koronavirusom ne bo prišlo do novih sprememb.

Svetovni prvak Tim Gajser v skupnem seštevku razreda MXGP na drugem mestu zaostaja le za Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom, ki ima devet točk več. Pancar pa je v nižjem razredu v nizozemskem Valkenswaardu pretekli konec tedna osvojil svojo prvo točko v sezoni.

Odpadla tudi MLS

Za začasno prekinitev tekmovanj se bodo odločili tudi v ameriški nogometni ligi MLS, v kateri nastopajo tudi štirje Slovenci, in sicer Antonio Delamea Mlinar (New England), Aljaž Struna (Houston), Aljaž Ivačič (Portland) in Robert Berić (Chicago).

Brez atletskega evropskega pokala v metih

Evropska atletska zveza (EA) je nacionalne zveze stare celine obvestila, da je evropski pokal v metih, ki bi moral biti v Leirii na Portugalskem 21. in 22. marca, odpovedan in bo prestavljen na drug termin. Določili naj bi ga konec marca. Ptujčan Kristijan Čeh bi na tekmovanju branil naslov prvaka do 23 let v metu diska.

Enaindvajsetletni Čeh, lani je bil tudi evropski prvak do 23 let, je konec prejšnjega tedna na zimskem državnem prvenstvu v metih v domačem Ptuju disk vrgel 63,48 metra in na svoji prvi tekmi v tej disciplini v sezoni le za dober meter zaostal za slovenskim rekordom (64,79 m), ki ga je Igor Primc dosegel 10. septembra 1999 v Novem mestu, piše STA.

odbojka splošna
Sportal Tudi odbojkarji prekinili vsa tekmovanja v dvoranah

Teniška tekmovanja prekinjena za šest tednov

Krovna moška teniška zveza (ATP) je zaradi želje po preprečevanju nadaljnjih okužb z novim koronavirusom prekinila vse tekmovalne procese pod svojim okriljem za šest tednov, so pri ATP sporočili v izjavi za javnost. S tem so odpovedali vse turnirje najvišje ravni ATP ter nižje ravni serije challenger do 20. aprila.

V sklop teh sodita tudi največja turnirja v tem časovnem obdobju, mastersa v Miamiju in Monte Carlu, med drugim pa bodo odpadli še turnirji v Houstonu, Marakešu, Barceloni in Budimpešti.

"To ni odločitev, ki smo jo sprejeli zlahka. Gre za velik udarec tako za turnirje kot za igralce in predvsem navijače po svetu. Verjamemo pa, da smo potrebovali to odgovorno odločitev, da zaščitimo zdravje tako igralcev, delavcev kot širše teniške družine ter da ohranjamo javno zdravje v luči pandemije," je sporočil Andrea Gaudenzi, direktor ATP.

Nepreklicna prepoved pomeni, da bosta prekinjena tudi turnirja serije challenger v Kazahstanu in Južni Afriki. Podobni odločitvi bosta morali v kratkem sprejeti tudi krovna ženska teniška zveza (WTA) in Mednarodna teniška zveza (ITF).

Odpovedi tudi v motošportu in kartingu

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), nacionalna športna zveza za motošport in karting, je v skladu s priporočili in navodili pristojnih državnih institucij ter odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah odpovedala prve dirke v koledarju AMZS, so sporočili v izjavi za javnost.

"Avto-moto zveza Slovenije spremlja položaj, priporočila in navodila pristojnih državnih institucij v zvezi z novim koronavirusom, na podlagi trenutnih razmer pa je sprejela tudi ukrepe za preprečevanje širjenja virusa," so zapisali.

Dodali so še, da bodo dirke, če bo to položaj dopuščal, izvedli kasneje v letu.

ICF odpovedala SP v spustu na divjih vodah

Mednarodna kajakaška zveza je sporočila, da za april predvidenega svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah v Združenih državah Amerike ne bo zaradi pandemije novega koronavirusa, so sporočili s Kajakaške zveze Slovenije.

"Mednarodna kajakaška zveza, Ameriška kajakaška zveza, center Nantahala in organizacijski odbor svetovnega pokala z velikim razočaranjem sporočajo, da so bili primorani odpovedati za april načrtovano člansko svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah in štiri tekme svetovnega pokala, ki bi morali potekati v Nantahali in na reki Cheat," so zapisali.

Kot so še sporočili, so bili zaradi vse večje grožnje, ki jo predstavlja novi koronavirus, ter uvedenih omejitev pri potovanjih v Združene države Amerike organizatorji prisiljeni odpovedati vsa predvidena tekmovanja.

Svetovno prvenstvo bi moralo potekati med 26. in 30. aprilom, tekme svetovnega pokala pa med 3. in 8. majem. ICF je še sporočil, da razprave, kako se bo nadaljeval tekmovalni koledar v spustu na divjih vodah, še potekajo.

Tudi brez balinanja

"Tekmovalna komisija Balinarske zveze Slovenije se je po temeljitem pogovoru z vodstvom BZS odločila, da se tekmovanja pod okriljem BZS za zdaj prekinejo, saj nočemo po nepotrebnem ogrožati življenj naših balinarjev in sodnikov, obenem pa je vse več občin prepovedalo vse dogodke v zaprtih prostorih," pa so sporočili z Balinarske zveze Slovenije.

evroliga žoga
Sportal V evroligi prestavili tekme Milana
Kolesarstvo splošna
Sportal Ruski kolesar z dirke po ZAE okužen, Pogačar ostaja v karanteni
Ne spreglejte