Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
1. 10. 2016,
20.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

5

Natisni članek

gorski tek Šmarna gora Peter Lamovec rekord Tomo Šarf kbm

Sobota, 1. 10. 2016, 20.21

6 let, 6 mesecev

37. tek na Šmarno goro

Eritrejec za las ob šmarnogorski rekord, grd padec zmagovalke, Lamovec sedmi, Klančnikova tretja

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,80

5

Tek na Šmarno goro | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Eritrejec Petro Mamu in Avstrijka Andrea Mayr sta letošnja zmagovalca teka na Šmarno goro. Najboljši Slovenec je bil Peter Lamovec na sedmem mestu, najboljša Slovenka Karmen Klančnik pa je bila tretja.

Organizatorji teka na najbolj priljubljeno izletno točko v slovenski prestolnici so se še enkrat izkazali in pripravili vrhunsko tekaško prireditev. Sodelovalo je tudi vreme, ki je tekačem zagotovilo skoraj idealne pogoje za bitko s strmino in vse bolj nevarnim spustom z Grmade, hkrati pa ob progo privabilo številne gledalce in pohodnike.

Rekord proge visel v zraku, na koncu je malo zmanjkalo

Tako močne konkurence na šmarnogorskih pobočjih še ni bilo. Teklo je skoraj dvesto tekačev iz enajstih držav, med udeleženci pa so bili tudi afriški tekači iz Eritreje, Ugande in Kenije.

Prav med njimi je bilo že pred štartom mogoče iskati zmagovalca, dobrih 40 minut po poku štartne pištole pa je bilo jasno, da je to Eritrejec Petro Mamu, ki je slavil že na teku na Grintovec in postal tudi skupni zmagovalec letošnjega svetovnega pokala. Svetovni prvak v gorskem teku iz leta 2012 je v cilj pritekel v času 41:35 in rekord proge zgrešil za pičle tri sekunde. "Zelo sem vesel zmage, letošnja sezona je bila zame res uspešna," je bil kljub temu z dosežkom zadovoljen Eritrejec.

Drugo mesto je osvojil mladinski svetovni podprvak, Ugandčan Victor Kiplangat, ki je na spustu z Grmade nekaj časa celo vodil, na koncu pa za zmagovalcem zaostal 50 sekund. Tretji je bil Britanec Andrew Douglas.

Victor Kiplangat in Petro Mamu v ozdaju sredi spusta z Grmade. | Foto: Peter Kastelic Victor Kiplangat in Petro Mamu v ozdaju sredi spusta z Grmade. Foto: Peter Kastelic

Lamovec v izjemni konkurenci do sedmega mesta

Najboljši Slovenec v izjemni mednarodni konkurenci je bil Peter Lamovec, ki je za zmagovalcem zaostal dobre tri minute. Z nastopom je bil Žirovec izjemno zadovoljen, kaj je povedal po tekmi, pa si lahko ogledate v spodnjem videu:

Izkušeni Miran Cvet, najboljši Slovenec na nedavnem svetovnem prvenstvu, je kljub padcu že kmalu po štartu v cilj pritekel deveti, boj z Lamovcem pa izgubil v drugem delu proge. Med deseterico se je uvrstil še Gašper Bregar.

Grd padec Mayrjeve, ki je vseeno prepričljivo zmagala

Pri dekletih je pričakovano slavila peresno lahka Avstrijka Andrea Mayr, ki pa je na progi grdo padla in v cilj pritekla kar precej okrvavljena.

Za padec je bil kriv pogled na uro, ko je preverjala, ali je še v igri za rekord proge, kanček nepozornosti pa je terjal svoj davek. Vseeno je v cilj pritekla s tremi minutami prednosti pred Italijanko Alice Gaggi, ki je bila druga že lani. Mayrjeva, ki je zmagala že leta 2014, je za desetkilometrsko progo s 710 metri vzponov in 350 metri spustov porabila 48 minut in 42 sekund.

Zmagovalka Andrea Mayr pred padcem in po njem. | Foto: Peter Kastelic Zmagovalka Andrea Mayr pred padcem in po njem. Foto: Peter Kastelic

 "Nič ni hudega," je zmagovalka sprva razlagala medicinski službi, ki ji je želela čim prej pomagati, medtem ko si je Avstrijka najprej vzela čas za izjavo: "Padla sem na zadnjem spustu, ko sem gledala na uro, a je vse v redu. Komaj sem čakala na to tekmo, tu res vedno uživam. Po tekmi obiščem tudi Ljubljano, ki je čudovito mesto, tako da sem pridem kar na krajši dopust."

Karmen Klančnik je bila tretja med dekleti. | Foto: Peter Kastelic Karmen Klančnik je bila tretja med dekleti. Foto: Peter Kastelic Med ženskami ni bilo tako močne mednarodne konkurence, tako da so se za tretje mesto udarile Slovenke. Pripadlo je Karmen Klančnik, sicer specialistki za bolj ekstremne preizkušnje, še posebej rada tekmuje v tekih po stopnicah.

"Zame je bil to precej zahteven tek, saj je vmes veliko ravninskih odsekov, kar mi ne ustreza najbolj, zato sem še toliko bolj presenečena nad svojim rezultatom," je v cilju razlagala Klančnikova, ki je pol minute za seboj pustila tekačico na smučeh Manco Slabanjo, še pol minute več je zaostala Jasmina Jelovšek.

"Če rekord ni padel danes, ne vem, ali bo kdaj"

Tomo Šarf je najbolj zaslužen, da je gorski tek v Sloveniji na visoki ravni. | Foto: Peter Kastelic Tomo Šarf je najbolj zaslužen, da je gorski tek v Sloveniji na visoki ravni. Foto: Peter Kastelic Največ zaslug za odlično izvedbo ima ponovno Tomo Šarf, alfa in omega slovenskega gorskega teka, ki je pričakoval nov rekord proge.

"Izboljšavo rekorda sem glede na štartno listo in tempo tekačev na sedlu pričakoval za kakšne pol minute. Očitno je zdajšnji rekord res dober in bi lahko ostal. Če danes ni padel, ga bo težko kdaj premagati," je svoj pogled podal Šarf, ki si želi večje medijske izpostavljenosti te športne panoge: "Na gorskotekaški sceni smo uveljavljeni in znani predvsem po odlični organizaciji tekem. Pogrešam večjo medijsko izpostavljenost pri nas, saj o tem teku veliko več poroča Mednarodna atletska zveza kot slovenski mediji. Sicer pa bo v gorskih tekih potrebna manjša reorganizacija, saj udeležba vrhunskih tekačev nekoliko pada. Opažamo pomanjkanje mladih, vsi bi se rekreirali, nihče pa ne bi resno treniral. Podoben trend je pri slovenskem maratonu."

Slovenija se bo organizacijsko spet lahko izkazala prihodnje leto, saj bo Kamnik gostil evropsko prvenstvo v gorskih tekih.

Rezultati:

Moški:
1. Petro Mamu (Eri) 41:35
2. Victor Kiplangat (Uga) 42:25
3. Andrew Douglas (VBr) 42:52
4. Joel Ayeko (Uga) 43:59
5. Alex Baldaccini (Ita) 44:12
6. Jan Janu (Češ) 44:16
7. Peter Lamovec (Slo) 44:39
8. Isaac Kosgei (Ken) 44:55
9. Miran Cvet (Slo) 45:03
10. Gašper Bregar (Slo) 45:52
...

Ženske:
1. Andrea Mayr (Avt) 48:42
2. Alice Gaggi (Ita) 51:45
3. Karmen Klančnik (Slo) 56:39
4. Manca Slabanja (Slo) 57:07
5. Jasmina Jelovčan (Slo) 57:36
6. Ana Čufer (Slo) 1;00:19

...

Celotni rezultati
Ne spreglejte