Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
11.00

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Maruša Mišmaš Zrimšek Klara Lukan SP Budimpešta 2023

Petek, 18. 8. 2023, 11.00

8 mesecev, 3 tedne

Pred SP v Budimpešti

Državni rekorderki zdravi in motivirani potujeta na SP z visokimi cilji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Maruša Mišmaš Zrimšek | Maruša Mišmaš Zrimšek v Budimpešto odhaja z visokimi pričakovanji. | Foto Peter Kastelic/AZS

Maruša Mišmaš Zrimšek v Budimpešto odhaja z visokimi pričakovanji.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenski srednje- in dolgoprogašici Maruša Mišmaš Zrimšek (3.000 m zapreke) in Klara Lukan (5.000 m) sta pred prihajajočim svetovnim prvenstvom v Budimpešti veseli predvsem tega, da v tej sezoni nimata težav s poškodbami. Lukanova se je po tem, ko je morala lansko SP v ZDA spremljati le po televiziji, letos vrnila odlično in že izboljšala svoj državni rekord.

Tina Šutej
Sportal "Ko enkrat začneš osvajati medalje, nisi več zadovoljen samo s finalom"

"Letos sem res dobro trenirala in tekmovala. Vesela sem, da v sezoni nisem imela večjih težav s poškodbami in z zdravjem, kar se tudi kaže na dobrih izidih," je pred odhodom na Madžarsko razlagala 28-letna članica ljubljanskega Massa Maruša Mišmaš Zrimšek. Junija letos je na diamantni ligi v Firencah izboljšala državni rekord na 3.000 m z zaprekami, ki zdaj znaša 9:10,07.

S tem časom bi se lani na svetovnem prvenstvu v Eugenu nekoliko približala stopničkam, za medaljo pa bi se morala spustiti pod devet minut. V finalu lanskega SP je s časom 9:40,78 zasedla predzadnje, 14. mesto, letos je pripravljena močno izboljšati dosežek. V Livignu sem bila zadnje tri tedne na višinskih pripravah. S treningi sem zelo zadovoljna, tako da imam tudi visoka pričakovanja na SP," pravi v Kamniku živeča Grosupeljčanka, nosilka srebrnega odličja z letošnjih evropskih iger na Poljskem. 

V Budimpešti jo kvalifikacije čakajo v sredo, 29. avgusta, finale teka na 3.000 m z zaprekami pa bo zadnji dan prvenstva, v nedeljo, 27. avgusta.

kviz atletika 2023
Sportal Sodeluj v atletskem kvizu in osvoji nagrado

Klara Lukan: Na prvenstvo ne grem brez pričakovanj, želim si pokazati bojevit, odločen, pogumen nastop. | Foto: Peter Kastelic/ Sportida Klara Lukan: Na prvenstvo ne grem brez pričakovanj, želim si pokazati bojevit, odločen, pogumen nastop. Foto: Peter Kastelic/ Sportida

Lani SP spremljala po televiziji, letos bo tam

Ena najbolj obetavnih slovenskih atletinj, 22-letna Šentjernejčanka Klara Lukan, pa je zaradi zloma fibule v levi nogi lansko SP morala izpustiti. "Sem izjemno zadovoljna in hvaležna, da sem se tako uspešno vrnila po poškodbi. Dobro se spomnim, kako sem lani SP in EP spremljala po televiziji, zdaj pa bom tekmovala in tega sem zelo vesela," pa je vesela zdaj, ko težav nima več.

Vrnila se je odlično in junija letos na atletskem mitingu v francoskem Montessonu v teku na 5.000 m s časom 15:01,37 za skoraj sedem sekund izboljšala slovenski rekord (15:08,12), ki ga je Maruša Mišmaš Zrimšek tekla 20. maja letos v Karlsruheju. S tem časom bi lani na SP v Eugenu zasedla enajsto mesto, v Budimpešto pa zagotovo odhaja z višjimi cilji.  

"Na prvenstvo ne grem brez pričakovanj, želim si pokazati bojevit, odločen, pogumen nastop," pravi mladinska evropska prvakinja iz leta 2019. Na svetovnem prvenstvu bo nastopila prvič v karieri. "Grem tudi po nove tekmovalne izkušnje, verjamem, da mi bodo v prihodnosti koristile in mi pomagale, da se izoblikujem v še boljšo tekmovalko. Sem zelo motivirana," nam je še povedala pred odhodom na Madžarsko.

Lukanovo na SP v Budimpešti kvalifikacije čakajo v sredo, 23. avgusta, finale teka na pet kilometrov pa bo v soboto, 26. avgusta. 

Preberite še:

Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh glavni favorit za zlato: Pritiska še ne čutim
Atletska reprezentanca za SP
Sportal Reprezentanca že dolgo ni bila tako močna, napovedujejo pa eno medaljo
Budimpešta
Sportal Že odštevamo dneve do naslednjega velikega športnega spektakla, na vrsti so atleti
Ne spreglejte