Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
18. 7. 2014,
19.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga Martina Ratej

Petek, 18. 7. 2014, 19.49

8 let

Drugo mesto Ratejeve in sedem izidov sezone v Monaku

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Martina Ratej je na desetem letošnjem mitingu diamantne lige osvojila drugo mesto. V Monaku so gledalci uživali v vrhunski atletiki, postavljenih pa je bilo sedem najboljših dosežkov sezone na svetu.

Zmagi v Dohi ter drugima mestoma v Rimu in Lozani je Martina Ratej dodala še četrte stopničke na letošnjih mitingih diamantne lige. Tudi v Monaku je morala priznati premoč svetovni rekorderki Barbori Špotakovi. Čehinja je kopje vrgla 66,96 metra, slovenska rekorderka pa 64,58 metra. Toliko je njeno kopje poletelo v drugi seriji, njeni zadnji trije meti pa niso bili veljavni. V skupnem seštevku diamantne lige je zdaj na drugem mestu z 10 točkami, dve točki pred njo pa je dvakratna olimpijska prvakinja Špotakova.

Američan Justin Gatlin, ki letos ne pozna poraza na najkrajši atletski razdalji, je tokrat nastopil v teku na 200 metrov in tudi tu pokazal, da je v letošnji sezoni on kralj šprinterskih preizkušenj. S časom 19,68 je prepričljivo zmagal in postavil najboljši rezultat sezone na svetu. Njegov rojak Tyson Gay je po hitrem štartu v drugi polovici omagal in s časom 20,22 osvojil četrto mesto.

Amos najhitreje letos, Rudisha šele peti

Gledalci na štadionu v Monaku so lahko uživali v izjemni predstavi tekačev na 800 metrov. Svetovni rekorder David Rudisha je pred dnevi v svojem slogu zmagal na mitingu diamantne lige v Glasgowu, tokrat pa se mu taktika teka na čelu skupine ni obrestovala, saj so ga ob koncu prehiteli kar štirje atleti. Zmagal je olimpijski podprvak Nijel Amos iz Bocvane. Mladi tekač je s časom 1:42,45 postavil najboljši rezultat sezone na svetu ter rekord mitinga Herculis. Le osem stotink je za njim zaostal Pierre-Ambroise Bosse, njegov rezultat 1:42,53 pa je tudi nov francoski rekord. Tretji je bil aktualni svetovni prvak, Etiopijec Mohammed Aman (1:42,83). Kar prvih sedem tekmovalcev je ujelo svoje najboljše letošnje dosežke.

V teku na 400 metrov je s časom 44,30 zmagal svetovni prvak, Američan Lashawn Merritt. Drugi je bil njegov rojak Gil Roberts (44,30), letos najhitrejši Kirani James pa ni nastopil.

Najhitrejši tek do zdaj, manjkal le svetovni rekord

Kar sedem tekačev se je v teku na 1.500 metrov spustilo pod mejo 3:30. V najhitrejšem teku na tej razdalji je slavil Kenijec Silas Kiplagat (3:27,64), ki je ob koncu prehitel rojaka Asbela Kipropa (3:28,45), ta je pred tekmo napovedal poskus napada na svetovni rekord. Do tega je malo zmanjkalo, je pa za svetovni mladinski rekord poskrbel Kenijec Ronald Kwemoi. Na tretjem mestu je ciljno črto prečkal v času 3:28,81.

Z izjemo Kipropa je najhitrejših deset tekačev postavilo svoje osebne rekorde, med njimi pa so padli tudi štirje državni. Nove najboljše znamke imajo Džibuti (Ayanleh Souleiman – 3:29,58), Etiopija (Aman Wote – 3:29,91), Nova Zelandija (Nick Willis – 3:29,91) in Norveška (Henrik Ingebrigtsen – 3:31,46).

Četrto zmago na letošnjih mitingih diamantne lige je v teku na 3.000 metrov z zaprekami osvojil Kenijec Jairus Birech (8:03,33).

Troskok Kolumbijke le 19 centimetrov krajši od svetovnega rekorda

V teku na 100 metrov je z izjemnim dosežkom zmago slavila Tori Bowie. Čas Američanke se je ustavil pri 10,80, kar je najboljši dosežek sezone na svetu. Pod mejo 11 sekund so se spustile še tri šprinterke. Druga je bila Jamajčanka Veronica Campbell-Brown (10,96), tretja pa Murielle Ahoure iz Slonokoščene obale.

Nekatere ameriške tekačice so letos izjemno dobro pripravljene. Ena izmed njih je tudi Ajee Wilson, ki je zmagala v teku na 800 metrov, s časom 1:57,67 pa je postavila najboljši letošnji rezultat na svetu.

Najboljši rezultat sezone na svetu je v teku na 5.000 metrov dosegla tudi Genzebe Dibaba. Zmagala je s časom 14:28,88, rojakinjo Almaz Ayano (14:29,19) pa je ugnala šele v ciljni ravnini.

Izjemen dosežek je v zadnji seriji troskoka uspel Kolumbijki Caterine Ibargüen. Svetovna prvakinja je poletela kar 15,31 metra, kar je rekord Južne Amerike, za svetovnim rekordom Ukrajinke Inesse Kravets pa je zaostala zgolj 19 centimetrov. Na večni lestvici troskoka se je povzpela na peto mesto.

Novozelandka Valerie Adams je v suvanju krogle osvojila 53. zaporedno zmago. Tudi tokrat je presegla mejo dvajsetih metrov (20,38 metra).

Naslednji miting diamantne lige bo po evropskem prvenstvu 21. avgusta v Stockholmu na Švedskem.

Ne spreglejte