SiolNET. Sportal Atletika
2,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Skok v športno preteklost

Dnevi, ko je bila Jolanda zlata slovenska princeska

2,47

termometer

V Birminghamu se danes končuje dvoransko atletsko svetovno prvenstvo. Največji dosežek slovenske atletike v dvoranah je še vedno v rokah pozneje z dopingom očrnjene Jolande Čeplak iz leta 2002, ko je na Dunaju v sijajni konkurenci postala evropska prvakinja in ob tem postavila svetovni rekord v teku na 800 metrov, ki vztraja še danes. Kako je bilo pred skoraj natanko 16 leti?

Jolanda Čeplak je po zmagi v velikem finalu takole pozirala ob času svetovnega rekorda. Jolanda Čeplak je po zmagi v velikem finalu takole pozirala ob času svetovnega rekorda. Foto: Reuters

Medtem ko sta letos na letošnjem svetovnem prvenstvu nastopala le dva Slovenca, Luka Janežič in Anita Horvat (oba na 400 metrov), je bila udeležba na evropskem dvoranskem prvenstvu leta 2002 rekordna. Na Dunaj smo Slovenci poslali kar deset atletinj in 12 atletov. Daleč najbolj vroča od vseh je bila Jolanda Čeplak, ki je v Avstrijo prišla z jasnim ciljem. Želela je osvojiti vsaj medaljo, a ob tem merila kar na zlato.

Nič čudnega, tistega leta je na stezi blestela. Naprej je 27. januarja tekla 1:57,79 v Bostonu, kar je bil najhitrejši čas vseh časov na tleh ZDA v dvoranah, nato 1. februarja 1:59,98 v New Yorku, kjer je dosegla rekord tekmovališča, državni rekord pa je popravila še v Gentu 10. februarja (1:57,18).

Vse je bilo pripravljeno za zmagoslavje domače junakinje

Veliko veselje na Dunaju. Veliko veselje na Dunaju. Foto: Reuters Na Dunaj je takrat 25-letna atletinja prišla s šestim najhitrejšim dvoranskim časom v zgodovini atletike na svetu, četrtim najboljšim vseh časov v Evropi in drugim najboljšim na svetu tistega leta za domačinko Stephanie Graf, katere čas 1:56,85 je bil drugi najboljši vseh časov.

"Grafova, ki je glavni obraz prvenstva in bo imela veliko podporo nabito polne dvorane in vseh, je velika favoritinja za zlato, vendar se ne bom predala. Borila se bom do konca," je nekaj dni pred odhodom na prvenstvo povedala Čeplakova, ki je bila povsem osredotočena na to, po kar je prišla, in imela tudi status reprezentantke, ki je drugačna od preostalih. V času prvenstva je bila nastanjena v hotelu Hilton v neposredni bližini dvorane, medtem ko je preostali del ekipe spal v 15 minut vožnje oddaljenem hotelu.

V polfinalu, kvalifikacij namreč ni bilo, je bila s časom 1:59,60 prepričljivo prva v eni izmed treh skupin in se je v finale uvrstila z najboljšim časom od vseh polfinalistk. Kot edina se je spustila pod dve minuti. Grafova, ki se je s časom 2:01,40 prav tako brez težav uvrstila v finale, je bila vse bolj pod pritiskom in Avstrijci so se spraševali, ali jo lahko Slovenka prehiti.

Za Avstrijko so pesti stiskali številni domači pomembneži

Stephanie Graf v družbi Hermanna Maierja. Stephanie Graf v družbi Hermanna Maierja. Foto: Reuters "Ta čas sem tako dobro pripravljena, da lahko tečem v vsakem ritmu. Ne razmišljam o taktiki. Vesela sem, da bom tekla pred domačim občinstvom. Polfinalni nastop je bil le dobra priprava za finale," je pred finalom vtis, da je povsem mirna, želela dati avstrijska šampionka, doma iz Celovca, ki je bila takrat svetovna in olimpijska podprvakinja na prostem.

Na Dunaju je bilo vse pripravljeno za njeno veliko zmagoslavje. Njeno zmago si je prišel pogledat deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider, zlato medaljo pa naj bi ji podelil avstrijski smučarski as Hermann Maier.

Polna dvorana je bila na nogah, ko se je šest tekmovalk skupaj z njihovo junakinjo postavilo na štart, a po poku pištole se ni začelo odvijati po njihovih željah. Pa čeprav je Grafova dosegla najboljši tek svojega življenja!

Spektakularen dvoboj v finalu, ki je prinesel svetovni rekord

Čeplakova je začela izjemno hitro in se takoj postavila na čelo, bila tam vse do zadnjih stotih metrov velikega finala, ko jo je prehitela Grafova. Toda le za kratek čas. Zlatolasa nekdanja slovenska šampionka, ki do tistega finala z največjih atletskih tekmovanj še ni imela medalje, je iz sebe stisnila zadnje atome moči, jo prehitela in ciljno črto pretekla v času 1:55,82!

Leta 2002 je prišla do prve medalje na največjih tekmovanjih. Potem so sledile še štiri. Leta 2002 je prišla do prve medalje na največjih tekmovanjih. Potem so sledile še štiri. Foto: Getty Images

Postavila je svetovni rekord, ki ga nobena atletinja do danes, 16 let pozneje, ni popravila. Grafova je bila druga z vsega tremi stotinkami zaostanka.

Da je bil tisti finale res samo dvoboj, priča čas na uri ob prihodu v cilj bronaste Elisabeth Grousselle. Francozinja je zaostala za skoraj šest sekund (2:01,46).

Rezultati finala dvoranskega EP, 800 m, ženske (3. marec 2002):

1. Jolanda Čeplak (Slovenija) 1:55,82 *svetovni rekord
2. Stephanie Graf (Avstrija) 1:55,85
3. Elisabeth Grousselle (Francija) 2:01,46
4. Mayte Martinez (Španija) 2:01,50
5. Svetlana Čerkasova (Rusija) 2:02,80
6. Sandra Stals (Belgija) 2:07,33

Kliknite za posnetek finala.

"Izjemno sem vesela. Najprej nisem videla časa in sem se veselila le zmage, nato pa sem videla še rezultat. Dobesedno poneslo me je po tekaški stezi. Z visoko dvignjeno slovensko zastavo sem se veselila uspeha, s katerim je poplačan ves trud na treningih, po katerih sem zaradi bolečin včasih celo jokala," je bila po tekmi vsa iz sebe Čeplakova, ki je bila v dneh po svetovnem rekordu velika junakinja.

V spektakularnem dvoboju v dunajskem finalu je za tri stotinke prehitela domačo šampionko. V spektakularnem dvoboju v dunajskem finalu je za tri stotinke prehitela domačo šampionko. Foto: Reuters

Po prihodu domov so sledili dnevi slave ...

V Velenju ji je sprejem pripravilo več kot dva tisoč someščanov, lepo število ljubiteljev atletike jo je prišlo pozdravit tudi pred Mestno hišo v središču Ljubljane.

Status šampionke, s katero se Slovenija ponosno ponaša pred svetom, je v naslednjih letih le utrdila. Istega leta je namreč evropska prvakinja postala še na evropskem prvenstvu na prostem v Münchnu. Dve leti pozneje je osvojila olimpijski bron v Atenah in še pred tem srebro na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti, leta 2007 pa bila še bronasta na evropskem dvoranskem prvenstvu v Birminghamu.

Leta 2007 so eno najboljših slovenskih atletinj vseh časov ujeli pri zlorabi nedovoljenih poživil. Leta 2007 so eno najboljših slovenskih atletinj vseh časov ujeli pri zlorabi nedovoljenih poživil. Foto: Reuters

... in leta 2007 klavrn konec pravljice

Žal je njena pravljica konec julija 2007 dočakala klavrn konec. Takrat je Slovenijo in ves atletski svet šokirala novica o tem, da je bila Čeplakova pozitivna na dopinškem testu. Očitali so ji in ji pozneje tudi dokazali zlorabo krvnega dopinga eritropoetina (EPO). Zlorabo nedovoljenih poživil je sicer vseskozi zanikala, a marca 2008 je bila vseeno kaznovana z dveletno prepovedjo nastopanja z začetkom kazni 25. julija 2007, ko je bil znan izid testa B.

Tako je brez nastopov na tekmovanjih ostala vse do 28. julija leta 2009, ko se je vrnila na mitingu v Mariboru, a s časom 2:07,13 močno zaostajala za dosežki, s katerimi je razvajala pred kaznijo.

Tudi pozneje se jim ni nikoli približala, leta 2010 je končala bogato atletsko pot. Žal z velikim črnim madežem, za katerega je poskrbel dopinški prekršek, ki meče senco dvoma na vse njene dosežke, a spomin na Dunaj, leto 2002 in dneve, ko je bila Jolanda zlata slovenska princeska, na katero smo bili ponosni prav vsi, je ostal.

Še danes dobi mravljince po vsem telesu

"Vsakič, ko se spomnim tega teka, dobim mravljince po vsem telesu," se je Čeplakova, ki se danes ukvarja z mladimi atleti, pred časom v pogovoru za Sportal spomnila na svetovni rekord in evropski naslov iz leta 2002.

"Novinarji so me že pred tekmo klicali in mi govorili, da Grafova lahko sledi vsakemu mojemu tempu. Odgovarjala sem jim, da bom tekla od štarta do cilja hitro, kolikor bom lahko, potem pa naj zmaga boljša. Trenerju Tomu (Popetru, op. p.) sem na zajtrku na dan tekme rekla, da bo padel svetovni rekord, a da ne vem, katera ga bo postavila. Če ga bo želela ona, se bo morala peklensko namučiti," se je še spomnila danes 41-letna Velenjčanka, ponosna mama dvojčic Zale in Evelin.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • riorio555 / 04.03.2018. ob 11:27 0 0

    A bi o njej lahko nehali govoriti. A smo edin narod, da športnikom ki so kaznovani zaradi dopinga, takoj odpustimo. Ali se kdo vpraša, koliko športnic je bilo zaradi nje prikrajšanih. Za mene so vsi njeni rezultati izbrisani. Na žalost.

    0 0
delitve: 82
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin