Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2015,
20.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga Martina Ratej

Četrtek, 11. 6. 2015, 20.14

8 let, 3 mesece

Dibaba brez rekorda, kitajsko slavje v skoku v višino, Ratejeva četrta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Oslu je minil šesti letošnji miting diamantne lige. V metu kopja je slovenska rekorderka Martina Ratej osvojila četrto mesto (62,59 m).

Za prvovrstno presenečenje je v skoku v višino poskrbel Kitajec Guowei Zhang, ki je v konkurenci vseh najboljših skakalcev na svetu edini preskočil letvico na 236 centimetrih in se zasluženo veselil prvega mesta. Njegovo zmago so razglasili tudi za dosežek mitinga. Presenečenje pa je bilo tudi drugo mesto Italijana Marca Fassinottija, ki je s preskočenimi 233 centimetri popravil italijanski rekord. Katarec Mutaz Essa Barshim, ki je letos že preskočil 241 centimetrov, je bil "šele" tretji, Ukrajinec Bogdan Bondarenko pa peti.

Francoz Christophe Lemaitre je s časom 20,21 dobil šprinterski obračun na 200 metrov, na dvakrat daljši razdalji pa je v odsotnosti nekaterih najboljših s časom 44,64 slavil Steven Gardiner z Bahamov. "Navdušen sem. Prvič sem nastopil v Evropi in prvič na mitingu diamantne lige. Tukaj je res vse odlično," je bil vesel Gardiner, ki je krepko izboljšal osebni rekord.

Sanjska milja nekdanjemu olimpijskemu prvaku

Sanjsko miljo (angl. Dream Mile), ki je že tradicionalno zadnja disciplina večera, je dobil nekdanji olimpijski prvak v teku na 1500 metrov Asbel Kiprop. Dolgonogi Kenijec je zmagal s časom 3:51,45 in za las ugnal rojaka Silasa Kiplagata in novega belgijskega rekorderja (3:51,84) Pietra-Jana Hannesa. Zimzeleni Američan Bernard Lagat ni štartal.

Kenijec Jairus Birech je po porazu v Eugenu znova zajahal zmagovalni val, na katerem je bil celotno lansko sezono. S časom 8:05,63 je prepričljivo zmagal v teku na 3000 metrov z zaprekami, olimpijski prvak Ezekiel Kemboi, ki ga je presenetil na tekmi v ZDA, pa je imel precej težav in je končal šele na desetem mestu. Ob prihodu skozi cilj se je držal za trebuh.

Olimpijski prvak v skoku v daljino Greg Rutherford je opravil le tri poskuse, a je tretji skok Britanca, dolg je bil 825 centimetrov, zadoščal za zmago.

V metu diska je zmaga odšla na Poljsko, a je ni osvojil svetovni podprvak Piotr Malachowski, ta je bil tretji, temveč njegov rojak Robert Urbanek. Njegov disk je poletel 63,85 metra.

Genzebe Dibaba rekord za zdaj prepušča starejši sestri

Eden vrhuncev 50. obletnice mitinga v norveški prestolnici je bil ženski tek na 5000 metrov. Pred sedmimi leti je svetovni rekord na tej razdalji na isti stezi postavila Tirunesh Dibaba, letos pa je napad na rekord napovedala njena mlajša sestra Genzebe. Narekovalki tempa naj bi Etiopijko potegnili prva dva kilometra, a sta zdržali le 1800 metrov, tempo pa je bil tudi nekoliko prepočasen. Dibaba izgubljenega časa ni mogla nadoknaditi in je ciljno črto prečkala v času 14:21,29, kar je dobrih deset sekund počasneje od trikratne olimpijske prvakinje Tirunesh.

Britanka Laura Muir je v teku na 1500 metrov zadeve vzela v svoje roke in pobegnila tekmicam. Nabrala si je že precejšnjo prednost, do cilja pa ohranila dobre pol sekunde in se veselila spektakularne zmage s časom 4:00,39. "Vedela sem, da se mi približujejo, saj so bili gledalci vse glasnejši, a mi je uspelo osvojiti prvo zmago v diamantni ligi. Mislim, da je to moja največja zmaga v karieri," je bila navdušena Britanka.

V teku na 100 metrov z ovirami so gledalci na štadionu Bislett videli trojno ameriško zmago, a časi niso bili nič posebnega, saj je tekmovalkam v prsi pihal močan veter (-1,4 m/s). Po fotofinišu je slavila Jasmin Stowers, eno od večjih presenečenj letošnje sezone, ki s časom 12,35 drži najboljši rezultat sezone na svetu.

Spencerjevi edini najboljši izid sezone na mitingu

Najboljši izid sezone na svetu 54,15 pa je v teku na 400 metrov z ovirami postavila Kaliese Spencer. Jamajčanka je dosegla že tretjo zmago na letošnjih mitingih najvišjega ranga in ima v svoji disciplini že 12 točk.

Tretjo zmago je osvojila tudi Caterine Ibargüen v troskoku. Kolumbijki je tokrat za prvo mesto zadoščal troskok, dolg 14,68 metra. "Vsaka zmaga je dobrodošla. Osvojila sem jih 25 zapored in želim si, da bi zmagovalni niz še trajal," je dejala Kolumbijka, ki je neporažena že od leta 2012.

V suvanju krogle je Nemka Christina Schwanitz spet presegla mejo 20 metrov (20,14 m). Atletinja leta 2014, Novozelandka Valerie Adams, se po operaciji še ni vrnila na tekmovališča.

Ne spreglejte