Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
22.02

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

Natisni članek

Glasgow Anej Čurin Prapotnik Lia Apostolovski SP v atletiki Rok Ferlan

Petek, 1. 3. 2024, 22.02

1 mesec, 3 tedne

Atletika, dvoransko SP v Glasgowu, 1. dan

Lia Apostolovski ima kolajno!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11
Lia Apostolovski, Glasgow 2024 | Lia Apostolovski je osvojila bronasto odličje. | Foto Peter Kastelic/AZS

Lia Apostolovski je osvojila bronasto odličje.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenska skakalka v višino Lia Apostolovski si je na 19. dvoranskem svetovnem prvenstvu priborila medaljo. V finalu skoka v višino je zaostala le za zlato Avstralko Nicolo Olyslagers in srebrno Ukrajinko Jaroslavo Mahučik in se veselila bronastega odličja. Odlično je v polfinalu teka na 400 metrov nastopil tudi Rok Ferlan, ki je bil z osebnim rekordom 46,61 le za las prekratek za finale. V polfinalu je danes tekel tudi sprinter Anej Čurin Prapotnik, v svoji skupini na 60 metrov je bil osmi. 

Lia Apostolovski, Neja Filipič, SP Glasgow
Sportal Osredotočena samo na tehniko, rezultat je le posledica dobre izvedbe

Lia Apostolovski, prvo ime šestčlanske slovenske vrste na Škotskem, je v finalu ženskega skoka v višino preskočila 1,95 metra in si že priborila bronasto odličje. Slovenka je bila uspešna na višinah 1,84, 1,88, 1,92 in nato še višino svojega osebnega rekorda 1,95. Na 1,97 je poskusila le enkrat, a letvico podrla, ko so jo zagrabili krči v nogah. Nato je naslednja dva skoka na tej višini izpustila. V konkurenci so so ostale le še Nemka Christina Honsel, Srbkinja Angelina Topić in Britanka Morgan Lake. A vse s popravami na nižjih višinah, kar je pomenilo, da je bila tedaj slovenska predstavnica na začasnem tretjem mestu.

Lia Apostolovski, Glasgow 2024 | Foto: Peter Kastelic/AZS Foto: Peter Kastelic/AZS

"Uresničile so se mi sanje"

Po neuspešnih skokih Honsel, Topič in Lake pa je lahko Apostolovski skupaj s trenerjem Rožletom Prezljem na tribuni glasno vzkliknila z visoko dvignjenima rokama, saj je bilo že tedaj jasno, da je osvojila najmanj bron.

"Izjemno sem vesela, uresničile so se mi sanje. Obenem sem kot sedma slovenska atletinja stopila na zmagovalni oder dvoranskih SP. Presrečna sem," je pred podelitvijo medalj povedla Apostolovski.

23-letna slovenska atletinja je osvojila še sedmo slovensko medaljo na dvoranskih svetovnih prvenstvih, po Britti Bilač, ki je bila srebrna leta 1995 v Barceloni, še drugo v skoku v višino. Srebrni kolajni sta za Slovenijo osvojili še Jolanda Čeplak v teku na 800 m (2004, Budimpešta) in Marija Šestak v troskoku (2008, Valencia), bronaste pa Brigita Bukovec v teku na 60 m ovire (1995, Barcelona) in Merlene Ottey na 60 m (2003, Birmingham) ter nazadnje Tina Šutej v skoku s palico (2022, Beograd).

Lia Apostolovski, Glasgow 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Za zlato sta se pomerili Ukrajinka Jaroslava Mahučik in Avstralka Nicola Olyslagers. Obe sta preskočili 1,97 m, 1,99 pa je uspelo premagati le Avstralki, ki je tako osvojila zlato odličje.  

Ferlan le za las zgrešil finale

Odlično je v polfinalu teka na 400 metrov nastopil tudi Rok Ferlan, ki je bil z osebnim rekordom 46,61 le za las prekratek za finale. 

"Sladko - kislo, tako lahko opišem polfinale. To pa zato, ker mi je le malo zmanjkalo za preboj v finale, obenem pa sem z osebnim rekordom in polfinalom uresničil cilj za SP. Dal sem vse od sebe, posebej v zadnjih 20 metrih, ko je bilo res težko teči," je takoj po polfinalu povedal Ferlan.

Zelo dobro je začel svoj drugi tek v uvodnem dnevu SP. "To je bil moj najboljši tek te zime. Startal sem odločno in po 150 m našel svoj položaj v skupini. Tako nisem spuščal ritma in sem še dodal v zadnjih 200 m. Potem pa sem še vse, kar mi je ostalo moči, pridal še v finišu."

Rok Ferlan se danes ni mogel otresti Norvežana Warholma, skupaj sta tekla v kvalifikacijah in v polfinalu. | Foto: Guliverimage Rok Ferlan se danes ni mogel otresti Norvežana Warholma, skupaj sta tekla v kvalifikacijah in v polfinalu. Foto: Guliverimage

V skupini Ferlana je bil tako kot v dopoldanskih kvalifikacijah ponovno olimpijski zmagovalec in svetovni prvak na 400 m ovire, Norvežan Karsten Warholm, tudi evropski rekorder.

Slednji je bil skupno drugi v polfinalu s 45,86, za Belgijcem Alexandrom Doomom (45,69). Čeh Matej Kršek, ki je s 46,07 dosegel najboljši čas prvega kroga, se je s 46,48 kot zadnji uvrstil v finale in v drugi skupini s tretjim mestom na četrto potisnil Ferlana.

"Zelo težko skupino sem imel, ampak tudi v prvi je bilo podobno. Obenem so mi fantje s hitrim ritmom pomagali, da sem še hitreje odtekel. Zelo mi je bilo všeč danes, ko sem imel v istem dnevu dve tekmi, saj kljub temu nisem čutil veliko utrujenosti. Če lahko tako tekmujem, kot sem danes, lahko računam tudi na olimpijski nastop v Parizu, ne le na evropsko prvenstvo v Rimu," se je na poletno sezon ozrl Ferlan.

Tudi Čurin Prapotnik tekel v polfinalu

Najmlajši član šestčlanske slovenske reprezentance je zgodaj popoldne tekel v peti od sedmih kvalifikacijskih skupin in se v njej kot tretji neposredno po mestih uvrstil v nadaljevanje, skupno pa je imel 22. čas s 6,68 sekunde. Pred polfinalom si je želel izboljšati osebni rekord (6,64).

"Z uvrstitvijo v polfinale sem izpolnil tihi cilj pred prvenstvom, želja pa je bila, da tečem tudi osebni rekord. Imel sem občutek, kot da bi na startu na nos padel. Zaostal sem, ne vem, zakaj se je to zgodilo. Bom delal na tem, da bom to popravil," je bil nekoliko razočaran Čurin Prapotnik.

Anej Čurin Prapotnik, Glasgow 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V skupini slovenskega sprinterja je bil tudi svetovni dvoranski rekorder Christian Coleman iz ZDA, ki je bil s 6,49 najhitrejši že v kvalifikacijah.

"Super, da sem bil s svetovnim rekorderjem, a sem mislil, da bi bil lahko bližje. V preveliki želji pa sem naredil napako na startu, kot da bi se spotaknil po odhodu s startnih blokov. Mogoče sem bil pred prvim tekom celo malo bolj sproščen kot pred polfinalom. Je pa to dobra popotnica za olimpijsko sezono, v kateri bo evropsko prvenstvo v Rimu moj glavni cilj," je še povedal član kluba s Ptuja.

Coleman je zmagal v prvi skupini, ko je izenačil izid sezone na svetu in s 6,43 sekunde postavil tudi prvi izid polfinala. Drugi za njim je bil njegov rojak Noah Lyles (6,47). Slednji je lastnik šestih odličij s SP na prostem, polovico si jih je pritekel lani v Budimpešti na 100 in 200 m ter v štafeti. Coleman, svetovni prvak na 100 m leta 2019 v Dohi, je bil prvi na dvoranskem SP leta 2018, na prejšnjem SP v Beogradu pa je bil srebrn. To sta tudi bila tudi največja favorita v finalu in to vlogo več kot upravičila.

Zlato je osvojil Coleman s časom 6,41, Lyles se je mortal zadovoljiti s srebrom (6,44), bron ap je osvojil Janajčan Ackeem Blake (6,46).

Izidi, kvalifikacije s slovenski udeležbo:

Polfinale:
- 60 m:

1. Christian Coleman (ZDA)       6,43
2. Noah Lyles (ZDA)              6,47
3. Ackeem Blake (Jam)            6,51
...
22. Anej Čurin Prapotnik (Slo)   6,71

- 400 m:
1. Alexandrom Doomom (Bel)       45,69
2. Karsten Warholm (Nor)         45,86
3. Joao Coelho (Por)             45,98
...
7. Rok Ferlan (Slo)              46,61

Prvi krog:
- 60 m:

1. Christian Coleman (ZDA)       6,49
...
22. Anej Čurin Prapotnik (Slo)   6,68

- 400 m:
1. Matej Kršek (Češ)                 46,07
...
11. Rok Ferlan (Slo)             47,04
...

Končne odločitve (5):

Moški:
- 60 m:

1. Christian Coleman (ZDA)       6,41
2. Noah Lyles (ZDA)              6,44
3. Ackeem Blake (Jam)            6,46

- krogla:
1. Ryan Crouser (ZDA)            22,77
2. Tom Walsh (NZl)               22,07
3. Leonardo Fabbri (Ita)         21,96

Ženske:
- višina:

1. Nicola Olyslagers (Avs)       1,99
2. Jaroslava Mahučik (Ukr)       1,97
3. Lia Apostolovski (Slo)        1,95

- krogla:
1. Sarah Mitton (Kan)            20,22
2. Yemisi Ogunleye (Nem)         20,19
3. Chase Jackson (ZDA)           19,67

- peteroboj:
1. Noor Vidts (Bel)              4773 točk
2. Saga Vanninen (Fin)           4677
3. Sofie Dokter (Niz)            4571

Preberite še:

Slovenska atletska reprezentanca za dvoransko SP v Glasgowu
Sportal Na Škotsko po osebne rekorde, tudi medalja je dosegljiva

 

Ne spreglejte