Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
18.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Mo Farah Genzebe Dibaba doping IAAF

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 18.21

6 let, 7 mesecev

Aretiran trener svetovne rekorderke Dibabe, v hotelski sobi našli EPO

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
doping | Foto Sportida

Foto: Sportida

Tokrat šokantne informacije prihajajo iz Španije, kjer je bil po hotelski raciji aretiran Jama Aden, trener številskih vrhunskih afriških tekačev na čelu s svetovno rekorderko Genzebe Dibabo.

Španski mediji poročajo, da so danes v španskem mestu Sabadell v hotelski sobi priznanega trenerja Jamo Adena, ki bdi nad številnimi vrhunskimi tekači, našli EPO in še nekaj drugih prepovedanih substanc. Trener somalijskega rodu je v hotelu bival s številnimi atleti, saj so tam na pripravah, poleg njega pa so aretirali še fizioterapevta, ki prihaja iz Maroka. Operacija je potekala v sodelovanju s špansko protidopinško agencijo in Mednarodno atletsko zvezo (IAAF), ki trenerja že nekaj časa sumi nečednih poslov. Po španskem zakonu vsakomur, ki je povezan z organizirano preprodajo prepovedanih sredstev, grozi dve leti zapora.

Genzebe Dibaba letos še ni tekmovala

Genzebe Dibabo čakajo neprijetni dnevi. | Foto: Reuters Genzebe Dibabo čakajo neprijetni dnevi. Foto: Reuters

Med številnimi vrhunskimi atleti je najbolj znana Genzebe Dibaba, ki je lani postavila neverjeten svetovni rekord v teku na 1.500 metrov (3:50,07). Aktualna svetovna prvakinja v tej disciplini je lastnica še šestih svetovnih rekordov v dvorani in je daleč najboljša tekačica na srednje proge zadnjega obdobja. Etiopijka letos na prostem še ni nastopila. Odpovedala je nastopa na dveh mitingih diamantne lige, vzrok pa naj bi bila lažja poškodba.

Dibaba pa je le ena od številnih vrhunskih atletov, ki jih trenira Aden. Med njimi je na primer tudi Ayanleh Souleiman iz Džibutija, svetovni dvoranski prvak v teku na 1.500 metrov iz leta 2014, ki je letos postavil svetovni dvoranski rekord v teku na 1.000 metrov. Tudi on letos na prostem še ni tekel.

Tudi Farah z njim v dobrih odnosih

Mo Farah večkrat trenira s skupino Jame Adena. | Foto: Reuters Mo Farah večkrat trenira s skupino Jame Adena. Foto: Reuters

Ponovno se je posredno v težavah znašel eden najboljših tekačev vseh časov Mo Farah. Lansko leto so z dopingom povezovali njegovega trenerja Alberta Salazarja, tokrat pa ga povezujejo tudi z aretiranim trenerjem, saj je zadnji večkrat povabil Britanca, ki je prav tako somalijskega rodu, na treninge z njegovo skupino.

To pa ni prva operacija zoper doping katalonske policije Mossos d'Esquadra, saj je ta uspešno akcijo izvedla že leta 2011, ko so ujeli olimpijskega prvaka v teku na 1.500 metrov iz Pekinga Rashida Ramzija, ki so mu pozneje medaljo tudi odvzeli.

 

Utrinki s priprav skupine tekačev, ki jih trenira Aden, v Sabadellu:

Aretacija trenerja v Španiji:

 

Ne spreglejte