Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2011,
22.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Martina Ratej Primož Kozmus

Torek, 28. 6. 2011, 22.12

8 let

Abakumovi izid sezone, Šestakovi norma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rusinja Marija Abakumova je na mitingu mednarodne atletske lige za VN Vzajemne v Velenju v metu kopja s 67,98 dosegla izid sezone na svetu.

Na tradicionalno največjem mitingu v Sloveniji je za gostitelje zmago dosegla Marija Šestak (Mass) in s 14,11 m dosegla normo B (14,10 m) za svetovno prvenstvo v Daeguju; tretja je bila Snežana Rodič (Mass, 13,94 m), Anja Valant Velepec, tretja Slovenka v troskoku, pa je bila šesta (13,73).

Marina Tomič je bila druga na 100 m ovire (13,25), Nina Kolarič (Ptuj) je to mesto zasedla v skoku v daljino (6,46 m), domačinka Nina Kokot pa je bila peta, zadnja (6,02 m). Jaroslav Ribakov, svetovni prvak v skoku v višino, je zmagal z 2,26 m, slovenski rekorder Rožle Prezelj pa je delil drugo mesto (2,20 m). Primož Kozmus (Brežice) je bil tretji v metu kladiva (75,61 m).

Matic Osovnikar (Mass) je na tretjem mestu z 10,50 dobil slovenski dvoboj z mesto nižje uvrščenim Gregorjem Kokalovičem (Krka, 10,52). Zmagal je Ganec Aziz Zakari (10,32) pred Jamajčanom Jacquesom Harveyjem (10,34). Tina Šutej je bila četrta v skoku s palico (4,40 m), kjer je slavila nekdanja svetovna rekorderka Svetlana Feofanova iz Rusije (4,70 m); slednja je skušala izboljšati tudi izid sezone, vendar je bila na 4,81 m neuspešna. Američan Brent LaRue, ki tekmuje za ljubljanski Mass in je zaprosil za slovensko državljanstvo, je bil četrti na 400 m (45,75), na pol krajši razdalji je to mesto zasedla Kristina Žumer (Mass, 23,83).

Abakumova je na 16. mednarodnem mitingu ob dnevu rudarjev 65,95 m dosegla že v drugi seriji in se zavihtela na drugo mesto na svetu v tej sezoni, nato pa je v predzadnji seriji s 67,98 na prvo mesto letošnje lestvice. Tako je prehitela Nemko Christino Obergföll (66,22 m), na tretje mesto pa je nazadovala Ratejeva (65,89 m).

Slovakinja Dana Veldakova, bronasta na letošnjem dvoranskem EP v Parizu se je s 14,08 m prebila med najboljši Slovenki v troskoku. "Vesela sem, da sem kljub temu, da nisem imela idealne skoke, preskočila 14. m To mi je uspelo na zadnjih dveh nastopih, zato si želim dobrih pogojev, da bi čim prej preskočila 14,30 m iz izpolnila tudi normo A za olimpijske igre v Londonu, kar si resnično želim in sem to tudi sposobna," je pojasnila Šestakova.

Tomičevo, ki si je prejšnji teden v Izmirju priborila normo za SP, je na visokih ovirah zaostala za Čehinjo Lucie Škrobakovo (13,20), bila pa je v vodstvu še na predzadnji oviri. "Slovakinja je veliko boljša tekmica od mene, kar je doslej dokazovala na tekmovanjih, vendar sem si želela zmage. To se je videlo tudi med tekom, žal pa sem naredila napako na deseti oviri. Kljub temu pa sem z nastopom zadovoljna," je pojasnila Tomičeva.

Kolaričeva s spodbudo gleda naprej

Kolaričeva je nastop začela s prestopom in nadaljevala s 6,46 in s 6,44 m, ko je bila na drugem mestu po polovici tekmovanja. Prav v tretji seriji ji je vodstvo odvzela Belorusinja Veronika Šutkova (6,53 m), ki ima izid sezone na svetu. Kolaričeva je v naslednjih treh serijah prestopila. "Danes sem imela znova veliko težav z vetrom, toda zaradi tega so imele težave in prestope tudi druge tekmovalke. Moji skoki pa se izboljšujejo, zato lahko s spodbudo gledam naprej, čeprav nisem dosegla tistega izida, ki sem ga želela," je povedala Kolaričeva, ki bo normo za SP (6,65 m) lovila konec tedna v Corku na Irskem.

Kozmus je sicer stopnjeval dosežke 71,03, 71,39 in 73,74 m, vendar je bil po treh serijah četrti. S 75,19 je v četrtem poskusu pridobil eno mesto. Vodil je Nemec Marcus Esser (76,01 m) pred Madžarom Krisztianom Parsom (75,52 m). Slednji je predzadnjo serijo začel s 76,87 m, Kozmus pa s 75,61 m ni izboljšal svojega izida in je ostal tretji. "Vesel sem, da sem se vmešal v boj do zadnjega za zmago v močni konkurenci. Tudi razlika ni velika. Imel pa sem porazne prve mete in na tem bom moral delati naprej na treningih, da bom na tekmah že začel z boljšimi daljavami," je menil Kozmus. Slovak Libor Charfeitag, evropski prvak, je bil šele šesti (73,63 m). "Zadovoljen sem z uvrstitvijo, manj pa s samimi skoki. Tekma v naši disciplini se je zelo zavlekla in me je reflektorska svetloba precej motila. Sem pa že usmerjen v priprave za SP," je pojasnil Prezelj po zadnji disciplini mitinga.

"Dobro sem štartal, vendar sem se kmalu po začetku preveč zakrčil," je pojasnil Osovnikar, ki se je nekaj tekmah v domovini vrača v Veliko Britanijo na treninge. "Zelo lepo je bilo tekmovati pred polnimi tribunami. Zadovoljen sem z izidom, posebej v luči moje glavne discipline, teka na 400 m ovire," je po izjemno hitrem teku povedal LaRue. V teku na en stadionski krog so bili pred njim Kubanec William Collazo (45,59), svetovni dvoranski podprvak, Britanec Richard Strachan (45,70) in Madžar Marcell Deak Nagy (45,74). Na 200 m je slavila Jamajčanka Anneisha McLaughlin (23,17) pred evropsko podprvakinjo Elizaveto Brizgino iz Ukrajine (23,47).

Naslednji miting slovenske VN bo v Mariboru v sredo, 6. julija, v slovenski prestolnici pa bodo kljub začetnim zapletom vendarle pripravil tudi 6. memorial Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana v okviru mednarodne atletske lige. Miting v Ljubljani bo v sredo, 27. julija.

Ne spreglejte