Rojstvo genija, ki je spremenil svet

Na današnji dan leta 1879 se je rodil nemški fizik judovskega rodu Albert Einstein, znan zlasti kot avtor splošne in posebne relativnostne teorije. Njegova odkritja so pripeljala do izdelave atomske bombe.

Albert Einstein (1879-1955).

Albert Einstein (1879-1955). Foto: commons.wikimedia.org

Opij za intelektualce

Na današnji dan leta 1955 se je rodil francoski liberalni filozof Raymond Aron, ki je napisal znano knjigo Opij za intelektualce (v fr. L'Opium des intellectuels).

Aron, ki je bil nasprotnik totalitarnih režimov (tako komunizma kot nacizma, ki ga je preganjal zaradi njegovega judovskega rodu), je – kot pove že naslov knjige iz leta 1955 – trdil, da je marksistična ideologija opij za intelektualce.

Kritika intelektualcev

Aron je grajal levičarske (francoske) intelektualce, ker so napadali kapitalizem in demokracije, na drugi strani pa upravičevali in branili marksistično zatiranje, nestrpnost in okrutnost.

Papež Pij XI. je obsodil proticerkveno politiko v Hitlerjevi Nemčiji in preganjanje katolikov v republikanski Španiji. Papež Pij XI. je obsodil proticerkveno politiko v Hitlerjevi Nemčiji in preganjanje katolikov v republikanski Španiji. Foto: commons.wikimedia.org

Papež proti nacizmu in komunizmu

Na današnji dan leta 1937 je papež Pij XI. v encikliki Mit brennender Sorge (Z gorečo zaskrbljenostjo) obsodil cerkveno in rasistično politiko nacistične Nemčije. 

Nekaj dni pozneje je papež objavil še encikliko Divini Redemptoris (Božanski Odrešenik), v kateri je obsodil komunizem ter med drugim obtožil zahodni tisk, da molči o zločinih komunistov v Sovjetski zvezi, Španiji in Mehiki. 

Kralj valčkov

Na današnji dan leta 1804 se je rodil avstrijski skladatelj Johann Strauss starejši, ki velja za očeta valčka in je avtor znane koračnice Radetzky. 

Angleški igralec

Na današnji dan leta 1933 se je rodil angleški igralec Michael Caine

Odlomek iz filma Alfie:

Skladba skupine Madness, posvečena Michaelu Cainu:

Posnemanje Cainovega glasu:

Nemški režiser

Na današnji dan leta 1941 se je rodil nemški režiser Wolfgang Petersen

Napovednik za film Podmornica:

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1948 se je rodil ameriški komik in igralec Billy Crystal.

Napovednik za film Mestni fantje:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Leta 1492 je španska kraljica Izabela Kastiljska izdala odlok, da se morajo španski Judje spreobrniti v kristjane ali pa se izseliti iz države.  

Leta 1803 je v idrijskem rudniku živega srebra 200 metrov pod zemljo izbruhnil silovit požar.  

Leta 1854 se je rodil nemški bakteriolog Paul Ehrlich, ki je med drugim odkril zdravilo za sifilis in utemeljil sodobno kemoterapijo. 

Leta 1933 se je rodil ameriški glasbenik Quincy Jones.  

Leto 1939 so nemške čete zasedle Češko in Moravsko. Slovaška je istega dne razglasila državo, ki je spadala v nemško vplivno območje.  

Leta 1945 so Američani po hudih bojih z Japonci zavzeli tihooceanski otok Ivo Džima.  

Leta 1958 se je rodil monaški knez Albert II.  

Leta 1964 je sodišče na električni stol obsodilo Jacka Rubyja, ki je ubil Leeja Harveyja Oswalda, atentatorja na predsednika Johna F. Kennedyja

Leta 1978 je Izrael napadel Libanon. Izraelci so zasedli južni Libanon. 

Leta 1986 se je rodil britanski igralec Jamie Bell

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano