SiolNET. Siol Plus Na današnji dan
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NA DANAŠNJI DAN

Mož, ki je zaslužen, da je Maribor slovensko mesto

0,90

termometer

Rudolf Maister
Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1918 je major Rudolf Maister razglasil, da je Maribor del novoustanovljene Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Mariborski občinski svet, kjer so imeli prevlado Nemci, je 30. oktobra Maribor (nemško Marburg) in okolico razglasil za del Nemške Avstrije. S tem se ni strinjal major Maister, ki je s slovenskimi častniki in vojaki prevzel vojaško oblast v Mariboru. 

Upravo na slovenskem Štajerskem je prevzel Narodni svet, ki je Maistra imenoval za generala. V mestu je še delovala nemška zelena straža (Schutzwehr), ki pa jo je Maister s svojimi vojaki razorožil 23. novembra zgodaj zjutraj.

Praznik vseh svetnikov

Na današnji dan leta 835 je papež Gregor VI. praznik vseh svetih, ko se kristjani spominjajo svetnikov, s 13. maja prestavil na 1. november. V Sloveniji je bil s prihodom komunistov na oblast praznik vseh svetih preimenovan v dan mrtvih. Zdaj je znan kot dela prost državni praznik dan spomina na mrtve. 

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Strop Sikstinske kapele Strop Sikstinske kapele Foto: Reuters Leta 1512 so prvič javnosti pokazali strop Sikstinske kapele, ki jo je poslikal Michelangelo.  

Leta 1555 so francoski hugenoti v Braziliji na ozemlju današnjega mesta Rio de Janeiro ustanovili kolonijo France Antarctique, ki pa so jo leta 1567 uničili Portugalci. 

Leta 1755 je velikanski potres, ki mu je sledil cunami, popolnoma uničil Lizbono.  

Leta 1861 so na ljubljanskih ulicah prvič zasvetile plinske svetilke. 

Leta 1918 je slovenski pilot Mirko Plehan s svojim letalom odletel z vojaškega letališča v Celovcu in pristal v Šiški pri Ljubljani ter postal prvi slovenski vojaški pilot v novi Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov. 

Leta 1928 so v Turčiji namesto arabske pisave uzakonili latinico.  

Leta 1936 sta nemški diktator Adolf Hitler in italijanski diktator Benito Mussolini sklenila zavezništvo. 

Leta 1990 je Miha Brejc prevzel vodenje Varnostno informativne službe (VIS), naslednice nekdanje SDV. VIS je predhodnica Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). 

Leta 1993 začne veljati maastrichtski sporazum o ustanovitvi Evropske unije.  

Leta 1998 je bilo v Strasbourgu ustanovljeno Evropsko sodišče za človekove pravice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 59
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin