SiolNET. Siol Plus Kolumne
Jože Bonča
Jože Bonča
O kolumnistu
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada : AUKN 0:2

1

termometer

Po skupščini v Telekomu Slovenije tudi v Luki Koper že videno, nova zmaga AUKN-ja pred njegovim dokončnim porazom?

Privržencem Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) se verjetno zelo sladko smeje. Tudi prvi dami agencije v odhajanju Dagmar Komar se smeje … Vladno napenjanje mišic v Luki Koper ni obrodilo kadrovskih sadov. Pravzaprav se na ponedeljkovi skupščini delničarjev Luke Koper (edinega slovenskega pomorskega okna v svet, kot ga radi imenujemo) kaj drugega kot vnovičen odkrit spopad za prevlado v Luki med vlado in zelo počasi ugašajočim AUKN-jem niti ni moglo zgoditi. Po najbrž ne povsem prostovoljnem odstopu prve dame AUKN-ja in po vladni razrešitvi njenih dveh kolegov v upravi (seveda so še vedno v sedlu, ker niso bili imenovani njihovi nasledniki, pa tudi državnega premoženjskega holdinga, ki bi nasledil osovraženi AUKN, še ni) kaj drugega tudi ni bilo pričakovati. Uprava in nadzorni svet Luke Koper sta na skupščini ostala brez razrešnice za preteklo poslovno leto in vsaj za zdaj še zelo trdno v svojih stolčkih. Čeprav nadzorni svet Luke, ki mu predseduje Janez Požar, že mesece neuspešno "ruši" Veselkovo upravo, ki se utaplja v medsebojnih sporih in nezaupanju, in čeprav Janševa vlada tudi že mesece želi odrezati vejo na kateri sedijo aktualni nadzorniki in jih zamenjati s svojimi, pa ji kar ne gre in ne gre od rok.

V ponedeljek se je znova pokazalo, da je eno hoteti, nekaj povsem drugega pa je to hotenje tudi udejanjiti, uresničiti … Želje so le želje. Napovedani odpoklic štirih nadzornikov s predsednikom vred zato tudi ni mogel dobiti podpore, kaj šele, da bi zeleno luč dobil vladni predlog za imenovanje kar petih novih nadzornikov, ki je zato ostal na vladnem kadrovskem seznamu želja. Zakaj petih, če je bil namen odpoklicati le štiri nadzornike, še zdaj ni povsem jasno. Naj razume kdor more, če seveda lahko. Pa to sploh ni več pomembno. AUKN, ki je na skupščini delničarjev predstavljal 51 odstotkov lastnika Luke, torej države, beri vlade, jo je tej znova zelo zagodel. Ker vladni nadzorniški kandidati niso šli čez uveljavljene "akreditacijske" poti, takšna je pač veljavna zakonodaja in v zadnjih letih tudi uveljavljena praksa, so se predstavniki AUKN-ja na skupščini glasovanja o odpoklicu nadzornikov elegantno vzdržali in stari nadzorniki so si za nekaj časa oddahnili, najbrž ne za prav dolgo, kandidati za nove nadzornike pa so ostali dolgih nosov tako kot aktualna vlada. 2 : 0 za AUKN.

Če razočaranje nadzorniških kandidatov še razumem, najbrž so se na nove honorarne službice že malce pripravili, pa mi nikakor ni jasno, zakaj vladni politični kadroviki tako trmasto vztrajajo pri zelo spornih kandidaturah starih znancev podpredsednice ljudske stranke Olge Franca in Marka Valenčiča iz NSi-ja, ki sta v času prve Janševe vlade že sedela v nadzorniških stolčkih koprske Luke. Prav teh, ki ju Luka Koper že od leta 2010 odškodninsko toži zaradi utemeljenega suma oškodovanja družbe pri nakupu desetine slovaškega logističnega holdinga Trade Trans Invest (TTI) za skoraj 26 milijončkov. Nista edina, ki sta tedanji upravi Luke Koper Roberta Časarja omogočila ta nakup.

Mora Luka Koper res spet postati politični poligon strankarskega kupčkanja? Naši in ne naši! Kaj pa politična higiena v primeru France in Valenčiča? Kar je preveč, je pa preveč, si najbrž misli tudi tesni zaveznik premierja, koprski župan Boris Popovič. Koprska mestna občina je tudi manjšinski lastnik Luke, ki nikakor ne sprejema tega, da Olga Franca (menda naj bi jo za nadzornico odločno potiskal celo sam prvak ljudske stranke Radovan Žerjav) vnovič zasede nadzorniško mesto v Luki. Kaj bodo prinesli prihodnji tedni in meseci, je seveda nehvaležno in nemogoče napovedati.

Ne verjamem pa, da bo vlada kar tako zlahka prenesla drugi kadrovski gol, ki ga je na ponedeljkovi skupščini Luke Koper prejela od AUKN-ja. Zato tudi ne preseneča njeno hitenje z oblikovanjem državnega premoženjskega holdinga, ki naj bi v prihodnje skrbel za okoli deset milijard evrov vredno državno premoženje. Ko bo zaživel holding, bo ne bodi ga treba "nagajivček" AUKN le še oddaljena in preživeta preteklost. Pa je res mogoče, da zaživi že prihodnji mesec? Bo sploh zaživel? … Ampak nezadržno se kar bližajo avgustovske skupščine delničarjev državnih podjetij, Gen energije, Elesa, Pošte, Slovenskih železnic, pa še katere od državnih družb in tako nove kadrovske priložnosti, nisem prepričan, da bo šlo zlahka. Vsaj v AUKN-u najbrž ne bodo pristali, da bi nadzorniki postali tisti kandidati, ki ne bi šli čez akreditacijsko sito. Boj za kadrovsko prevlado v državnih podjetjih se bo zagotovo nadaljeval … Da, kaj pa obljube, sproščanje kreditnega krča, spodbujanje gospodarstva, pa pritegnitev tujega kapitala, ki ga tako krvavo potrebujemo vse bolj opešano domače gospodarstvo? Ja, kaj pa Slovenija? Kdo pa je to?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin