SiolNET. Siol Plus Kolumne
Uroš Urbas
Uroš Urbas
O kolumnistu
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Simona Dimic je simbol 25. obletnice Slovenije

10

termometer

Oprostilna sodba za tri nekdanje državne bančnike je uradna potrditev miselnosti te države, kjer velja: Nam se je bančna luknja zgodila sama od sebe, nihče ni za nič odgovoren, vsi so želeli samo dobro. Ljudstvo pa naj odplača vse zablode.

Bolj ko se bliža 25. obletnica državnosti, bolj silovito se kaže popolna izgubljenost v prostoru in času. Današnja oprostilna sodba bančnikom je simbol, kaj so za sodstvo in tožilstvo zavržena dejanja in kaj bagatelna, zaradi česa se gre v tej državi v zapor in kaj se lahko nekaznovano počne. Simona Dimic pa je simbol 25 let stare Slovenije: nekaterim je tako kot na dvoru Ludvika XVI. vse dovoljeno.

Lahko nas posiljujejo, izobražujejo ali razsvetljujejo, mi vztrajamo, kako je bilo v socializmu lepo, kako ekonomske zakonitosti za nas ne veljajo, kako je denar neomejena dobrina. Obenem nič ne naredimo, da bi bila Slovenija pravičnejša država. Raje "bluzimo" z vodo v ustavi, kajti ustavnega določila, da je Slovenija pravna država, nočemo uresničiti.


Lahko verjamete: sodišče je razsodilo, da bankirji niso krivi za posojilo femme fatale Simoni Dimic

Trije bančniki pred sodiščem: ni bilo solz, ni bilo vzhičenja, delali so se hladne kot špricer


Državna banka je naš bankomat

Poglejmo pet dejstev o posojilu Simoni Dimic in njenemu očetu:

 1. Leta 2009 je uprava NLB, vodil jo je Draško Veselinovič, svojim strokovnim službam naročila, naj najdejo rešitev za posojilo Simoni Dimic.
 2. Upokojenec Viktor Dimic, takrat star 75 let, je prejel 30-letno posojilo v višini 350 tisoč evrov. Po bančnem načrtu ga bo odplačal v starosti 105 let.
 3. Simona Dimic je prav tako prejela 350 tisoč evrov posojila za 30 let, kot vodja premierjevega kabineta je imela plačo okoli 2.500 evrov bruto. V banki so presodili, da sta ta služba in njen prihodek prihodnjih 30 let zagotovljena.
 4. Sodnica Barbara Črešnar Debeljak je danes o strokovnih kriterijih podeljevanja posojil v državnih bankah jasno povedala: "Draško Veselinovič je zagotovo imel vpliv na odobritev kredita, a tega ne gre kriminalizirati."
 5. Dejstvo je, da smo od leta 2008 NLB dokapitalizirali z natanko dvema milijardama evrov in pol (2.505 milijonov). Zaradi odgovornosti za bančno luknjo ni bil obsojen še noben bankir.

Kurji tatovi so v zaporu

Vam kaj pomeni ime Janko Hriberšek? To je bil inštruktor v avtošoli Posavc. Začel je goljufati, od kandidatov za vozniški izpit je sprejemal plačilo, ki pa ga ni nakazal v avtošolo. Skratka, kradel je svojemu delodajalcu, sam priznava 135 ukradenih ur vožnje s kandidati, delodajalec mu očita 270 ukradenih ur. Sodišče ga je obsodilo na 11 mesecev zapora.

Če verjamemo delodajalcu o številu ur in brez popusta, je Janko Hriberšek moral v zapor za 11 mesecev zaradi kraje sedem tisoč evrov.

Bančniki niso nič krivi

Islandci so vodilne bančnike, ki so bili odgovorni za polom, že zdavnaj obsodili na zaporne kazni. Nam najbližji severni sosedje so šefa Hypo banke Wolfganga Kultererja zaradi zlorabe položaja že pred nekaj leti poslali v zapor. V zaporu so tudi nekdanji vodilni avstrijski bančniki iz bank Bawag in EuroInvest Bank.

Zaradi zlorabe položaja v Sloveniji ni bil obsojen še noben bančnik. Tožilstvo, sodstvo in centralni bančniki s prstom kažejo drug na drugega. Dejstva pa so naslednja:

 1. Sojenje slovenskim bančnikom iz razvpite Hypo banke je ustavljeno, kajti nekdanji predsednik uprave Božidar Špan je zbolel.

  Če bi avstrijsko, islandsko, nemško ali švicarsko sodstvo delovalo tako razumevajoče do izogibanja sodnim obravnavam, tudi ne bi nikogar obsodili.

 2. Višje sodišče je v tožbi zoper nekdanjo upravo NKBM, ki jo je vodil Matjaž Kovačič, odločilo, da uprava ni odgovorna za podeljevanje posojil po nestrokovnih kriterijih. Utemeljitev: člani uprave so posojila podeljevali kot člani kreditnega odbora, ne kot člani uprave. Torej so kot člani uprave razbremenjeni odgovornosti.

  Potrebujete psihiatrično mnenje, kako se lahko osebnost bančnika v službenem času tako razcepi, da se vlogi ne prepletata?

 3. Nekdanja uprava Factor banke, banka je bila likvidirana in zdaj priključena DUTB, je dva meseca pred prisilno poravnavo nakelskemu trgovcu Merkur odobrila osem milijonov evrov posojila. Bonitetno mnenje, ki so ga pridobili, je že opozarjalo na skrb vzbujajoče stanje Merkurja. Sodnica je odločila, da bančniki niso krivi, saj so verjeli, da bo Merkur vrnil posojilo.

  Opozorilo o skrb vzbujajočem bonitetnem stanju podjetja je namreč za razumnega bančnika dovolj jasen znak, da mu zasvetijo rdeče luči.

Prispevek za televizijsko burlesko

Danes dopoldne je tretji program javne RTV prenašal sejo parlamentarne komisije, ki preiskuje vzroke za bančno luknjo.

Absurd je dvojen: najprej, Anže Logar lahko vrta in preiskuje, vabi guvernerje in njihove namestnike, na sodišču – dokazano danes – bodo bančniki oproščeni. In drugič, za to farso plačujemo famozni RTV-prispevek. Skratka, nekaj, kar je samemu sebi namen, v najboljšem primeru daje zadoščenje nekaterim udeležencem.  

Adijo, pamet, adijo, pravna država

Nad lahkotnostjo podeljevanja bančnih posojil mimo vseh pravil stroke, samo na "lepe oči" in s pravimi prijatelji se zgražamo že vsaj osem let. Toda sodišče je do zdaj še vse bančnike razbremenilo odgovornosti. Tožilstvo je na primer danes predlagalo zgolj pogojno kazen.

Dokler bodo institucije te države utrjevale prakso, da nihče ni za nič odgovoren, da je denar izgineval sam od sebe, ne pričakujte, da bi tej državi lahko šlo na bolje. In ne pričakujte, da bi lahko šlo na bolje, ko se vam bo naslednjič prodajal nov obraz z visoko letečimi besedami o etiki in etični drži. Če verjamete v naključje, da državo vodi predsednik vlade, čigar mati je bila pravosodna ministrica in generalna državna tožilka ter avtorica izjave, da ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje, lahko verjamete tudi v leteče slone.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 733
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin