Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zapestnica dijaki starejši

Torek, 11. 3. 2014, 14.34

8 let

Želijo rešiti eno izmed večjih težav, s katerimi se spopadajo starejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Monitio je prav posebna zapestnica, ki vas bo toliko časa opozarjala, da morate vzeti zdravila, dokler škatlice ne boste imeli v rokah. Razvili so jo najstniki, ki želijo olajšati življenje starejšim.

Ekipa petih fantov, starih od 16 do 18 let, ki je oblikovala poslovno idejo Monitio, je v Novem mestu, kjer so potekali Startup dnevi, prejela veliko nagrado žirije, zmagali pa so tudi v kategoriji, ki predvideva, da ima ekipa največjo verjetnost, da bo z izdelkom zaslužila milijon.

Želeli razviti izdelek, ki bi bil starejšim nekoliko bližji Dijaki Jure Dvoršak, Luka Miletič, Tim Lep, Matic Rutar in Klemen Lindič so idejo začeli razvijati nekje v začetku tega koledarskega leta. Želeli so rešiti eno izmed večjih težav, s katerimi se današnji človek spopada, hkrati pa so želeli rešitev najti v tehnologiji. "Ker vemo, da starejša populacija ne sledi vsem tehnološkim trendom, smo želeli najti izdelek, ki jim bo tehnologijo približal na njim prijazen način," so povedali.

Idejo za izdelek je predlagal Luka, do današnje podobe pa so jo razvijali skupaj.

Za izdelek, ki je namenjen starejši populaciji, so se fantje odločili zato, ker starejše populacije v takšni meri kot mlajše še ne uporabljajo pametnih telefonov in mobilnih aplikacij, s katerimi bi si stvari lahko olajšali. "Zato smo želeli razviti izdelek, ki bi jim bil nekoliko bližji," so pojasnili.

Izdelek iz gume, ki deluje s pomočjo tehnologije NFC Zapestnica, ki z vibracijo opominja starostnike, da ne pozabijo vzeti zdravila, je izdelek iz gume in deluje s pomočjo tehnologije NFC. Deluje tako, da uporabnika z vibriranjem opozori na to, da vzame zdravilo.

"Večina starejših za organizacijo zdravil uporablja posebne škatlice, na katerih imajo napisane dneve in čas, kdaj naj jih vzamejo. Na to škatlico bi si uporabnik dal sprejemnik, ki bi ga dobil ob nakupu zapestnice. Ko pa bi se z zapestnico približal sprejemniku oziroma škatlici, pa bi ta nehal vibrirati," so navedli in dodali, da želijo s tem predvsem rešiti težavo, da uporabnik, čeprav ga zapestnica opomni, da naj vzame zdravilo, na to vseeno pozabi.

Čim prej na trg, potem pa v tujino V prihodnosti želijo čimhitrejši prodor na tuje trge, ciljajo pa predvsem na farmacevtsko industrijo, torej partnerstva z lekarnami.

V ta produkt so vložili veliko prostega časa, vendar, kot pravijo fantje, postane ves ta čas povsem brezpredmeten, če imaš jasno vizijo, kako rešiti neko težavo, če veš, da boš ljudem pomagal do boljšega življenja in zmanjšal nepotrebne stroške zaradi zavrženih zdravil.

Ker izdelek še ni na trgu, jim še ni uspelo dobiti odziva uporabnikov. "Se pa vsekakor trudimo, da tja pride čim prej," so zagotovili.

Posvetovali so se tudi z zdravniško stroko, ki je ocenila primernost izdelka glede na potrebe in zanj izkazala tudi izredno zanimanje. Točnega datuma izdaje izdelka še ne morejo podati, vendar bo to najverjetneje še letos. Tudi glede cene izdelka se še pogovarjajo z dobavitelji delov, računajo pa, da naj cena ne bi presegla 40 evrov.

Vidijo se v podjetniških, ekonomskih in programerskih vodah Fantje, štirje od njih obiskujejo II. gimnazijo Maribor, eden pa Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, želijo po koncu šolanja svojo pot nadaljevati predvsem v podjetništvu, ekonomiji in programiranju. Trenutno svoj čas v celoti posvečajo zapestnici Monitio, sicer pa so polni idej, ki se jim bodo podrobneje posvetili pozneje.

Prepričani so, da jim bodo na njihovi poti zagotovo koristili tudi različni podjetniški nasveti, ki so jih dobili na največjem Startup vikendu do zdaj, tega je pripravil Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva.

Ne spreglejte