Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
21.32

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Urban Gorjanc košarka Marfanov sindrom operacija

Četrtek, 31. 7. 2014, 21.32

4 leta, 5 mesecev

Po operaciji srca se vrača na parket. Da pokaže, da vaš prispevek ni bil zaman. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Košarkar Urban Gorjanc se po operaciji srca, za katero je sredstva zbirala vsa Slovenija, vrača na parket. Južnokorejski kirurg mu je dal zeleno luč, našel pa si je tudi novo košarkarsko sredino.

Začnimo pri hitrem kronološkem pregledu dogajanja, ki ga je lani poletje spremljala vsa Slovenija, ob njem stiskala pesti in zbirala denar.

Perspektivnemu košarkarju Urbanu Gorjancu so leta 2012, tik pred evropskim prvenstvom do 20 let, ki ga je gostila Slovenija, odkrili Marfanov sindrom. Gre za dedno bolezen vezivnega tkiva v telesu, ki lahko pusti posledice na skeletu, srčno-žilnem sistemu in očeh. V Sloveniji je še vedno precejšnja neznanka, saj jo odkrijejo le pri redkih. Gorjančeve težave je odkril tedanji fizioterapevt reprezentance Igor Bošnjak, Urbana pa je na preglede odpeljala operna pevka Alenka Gotar.

Dobrodelna akcija, ki spravi na noge vso Slovenijo Diagnozi je sledila obsežna akcija pod taktirko Košarkarske zveze Slovenije, ki je na noge spravila vso Slovenijo. Ljudje so množično prispevali sredstva za zahteven poseg na srcu, vreden kar 60 tisoč evrov, ki ga je septembra 2013 v Južni Koreji izvedel priznani srčni kirurg dr. Song. Ta je pred dnevi potrdil, da je Gorjančeva težava odpravljena in da bo spet lahko normalno igral košarko. In to na vrhunski ravni.

Našel si je novo košarkarsko sredino Kar 213 centimetrov visok Mariborčan se zdaj pospešeno vrača v ustaljene trenažne tirnice. Telo pripravlja na napore, ki jih prinaša vrhunski šport. Še več, ravno na dan našega pogovora (v sredo, op. p.) je s Košarkarskim klubom Maribor podpisal pogodbo o sodelovanju in tako naredil prvi korak na poti do tja, kamor je že sodil.

Gromozanski in pozitiven odziv 22-letni košarkar operacijo in spremljajoče dogajanje ohranja v lepem spominu, še posebej pozitivno ga je presenetil "gromozanski odziv", ki ga je v javnosti sprožila njegova zgodba. "Niti približno nisem pričakoval takega odziva, čeprav so me na košarkarski zvezi že vnaprej opozorili na to. V vsem tem času na svoj račun nisem ne slišal ne prebral niti enega negativnega komentarja, to me je res najbolj presenetilo," je dejal zgovorni Urbi, ki se je v Južno Korejo – tam je, zahvaljujoč ljudem, ki so pripevali sredstva, za kar jim je izredno hvaležen, in priznanemu srčnemu kirurgu dr. Songu dobil novo, pravzaprav edino priložnost za nadaljevanje športne kariere – odpravil izredno pozitivno naravnan. Pravzaprav precej bolj kot pred leti, ko ga je čakala – precej manj zahtevna in tvegana – operacija kolena.

Težja je bila operacija kolena kot srca "Ko sem si poškodoval koleno, preprosto nisem bil pripravljen na to, kar me je čakalo. Bil sem zelo mlad in perspektiven, vse je bilo še pred mano, no, saj ne, da zdaj ni (smeh, op. p.), ampak bilo je povsem drugače," se dogajanja izpred štirih let spominja Gorjanc.

Nestrpno pričakoval operacijo "Saj ne, da me novica o napaki na srcu ni prizadela, psihično sem bil bolj potrt, ampak v vsem tem času, ki je minil od diagnoze do operacije, se je skozi mojo glavo steklo toliko novic in vprašanj, ali bom lahko igral, ali je to konec kariere in podobno, da mi je bilo s približevanjem operacije vedno lažje. Da o vsej podpori, pozitivni energiji in pozitivnih sporočilih sploh ne govorim.

Enajst ur v operacijski sobi Lažje mi je bilo tudi pred operacijo. Ljudje, ki me obkrožajo in ki delajo v zdravstvu, so me na operacijo odlično pripravili, natanko me vedel, kaj me čaka na vsakem koraku. Vedel sem, da je to moja rešitev za vrnitev na parket, in zato sem operacijo res nestrpno pričakoval," je povedal košarkar, ki je v operacijski sobi, kjer so mu razširjeni del aorte zamenjali z novim, preživel kar 11 ur.

Sledili so trije dnevi na intenzivni negi in nadaljnjih deset dni na oddelku. "Po tem obdobju bi moral odpotovati domov, vendar mi je ruski prijatelj kardiologinje dr. Metke Zorc omogočil – ta v Sloveniji bedi nad mojim zdravstvenim stanjem – da sem se za tri tedne preselil v hotel nasproti bolnišnice, kjer je od jutra do večera zame skrbela Julia Park, prevajalka v podjetju CardioMed. Vse dokler se nisem postavil na svoje noge," je še danes izjemno hvaležen košarkar, ki enkrat na mesec še vedno hodi na kontrolne preglede k Zorčevi.

Življenje mu je prineslo toliko presenečenj, da načrtov ne dela O natančnih načrtih ne želi razpravljati, pravi, da mu je življenje pripravilo že toliko presenečenj, da se ga zdaj raje loteva po korakih, iz dneva v dan.

"Kar zadeva nadaljevanje športne kariere, upam, da bom v klubu, kjer bom zaigral po dveh letih premora, dobil priložnost, da sebi in tistim, ki so mi pomagali, nekaj vrnem in dokažem, da njihov prispevek ni bil zaman. Potem pa bomo videli, kaj mi bo prineslo življenje," je dejal mladenič, ki že nestrpno pričakuje bližajoče se svetovno prvenstvo v košarki, kjer z zadovoljstvom zre na dejstvo, da v reprezentanci tudi mlajša generacija dobiva vedno več priložnosti.

Zdaj je čas za nove izzive, nove podvige in uspehe. V domačem Mariboru.

Ne spreglejte