Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Nedelja,
28. 10. 2018,
15.58

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

4

Natisni članek

Slovenija Italija Hrvaška nepremičninski davek infografika

Nedelja, 28. 10. 2018, 15.58

5 let, 5 mesecev

Nepremičninski davek v članicah EU

Koliko davka na nepremičnine plačujejo naši sosedi #infografika

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

4

Davek na nepremičnine | OECD Sloveniji priporoča, da zagotovi pravično obdavčitev nepremičnin po ustavno skladni pravni podlagi, po enotnih merilih in brez arbitrarnosti občin. Tako bi omogočila pregledne obveznosti in pravno varstvo nepremičnin, zagotovila stabilen vir prihodkov občin in orodje za spodbujanje dogovorjene zemljiške, prostorske in razvojne politike lokalnih skupnosti. S tem bi se krepili razvojni viri za občine. | Foto Thinkstock

OECD Sloveniji priporoča, da zagotovi pravično obdavčitev nepremičnin po ustavno skladni pravni podlagi, po enotnih merilih in brez arbitrarnosti občin. Tako bi omogočila pregledne obveznosti in pravno varstvo nepremičnin, zagotovila stabilen vir prihodkov občin in orodje za spodbujanje dogovorjene zemljiške, prostorske in razvojne politike lokalnih skupnosti. S tem bi se krepili razvojni viri za občine.

Foto: Thinkstock

Nova vlada je v Sloveniji znova oživila razpravo o uvedbi nepremičninskega davka. Sloveniji spremembo in poenotenje nepremičninskega davka priporoča tudi OECD, saj bi z njim država lahko bolj obdavčila premoženje in s tem pridobila prostor za razbremenitev obdavčitve dela. Kako imajo to urejeno sosednje države in izbrane članice EU? 

Na ministrstvu za finance so pripravili temelje za razpravo o višini novih obdavčitev. Po njihovem prvotnem predlogu naj bi nepremičnine v Sloveniji obdavčili po teh stopnjah:

· stanovanjske nepremičnine z 0,1 odstotka vrednosti nepremičnin,

· poslovne in industrijske nepremičnine z 0,6 odstotka,

· kmetijska zemljišča z 0,15 odstotka,

· gozdna zemljišča z 0,07 odstotka.

Osnovni predlog predvideva obdavčenje čim večjega kroga nepremičnin, tudi garaž, počitniških hiš in nekaterih cerkvenih objektov. To bi omogočilo nižje stopnje obdavčitve. Izvzete naj bi bile le nepremičnine mednarodnih institucij.

Trenutna obdavčitev premoženja je fiskalno neučinkovita, trdi OECD. Po podatkih za leto 2016 je obseg obdavčitve premoženja v Sloveniji prenizek. Ta v Sloveniji prispeva le okoli 0,6 odstotka BDP, medtem ko je v članicah OECD v letu 2015 v povprečju prispeval 1,9 odstotka BDP. Izmed 33 primerjanih članic OECD imajo manjši izplen od davka na premoženje le štiri članice: Estonija, Slovaška, Češka in Avstralija. Zato OECD v svojem poročilu meni, da lahko ta obdavčitev opazno pripomore k dodatnim davčnim prihodkom lokalnih skupnosti.

Novice Izračunajte, koliko davka na nepremičnine boste plačali

Kako so nepremičnine obdavčene v drugih državah

Obdavčenje nepremičnin v članicah EU je precej neenotno. Vsaka od članic ima svoja pravila in izjeme, zato jih je med seboj težko primerjati oziroma določiti natančno višino obdavčitve.

Nekatere članice postavijo samo okvirne stopnje, o natančnih pa se odločajo občine same. Glede na podatke, zbrane na strani ministrstva za finance, smo v spodnji infografiki povzeli, kako imajo to urejeno v naših sosedah, v nekaterih najbolj razvitih državah EU in dveh baltiških državah.

Naj blok 2017 Pokopališka
Novice Davek na nepremičnine: nepremičninski mogotci ne bodo bolj obdavčeni #video

Dve sosedi za zdaj še brez enotnega davka na nepremičnine

V naši južni sosedi Hrvaški se je uvedba enotnega davka na nepremičnine ustavila lani, saj predlog ni imel enotne podpore v koaliciji. Trenutno pobirajo davek na počitniške hiše in ohranjajo tudi komunalno nadomestilo. Gre za dajatev, ki opravlja funkcijo davka na nepremičnine.

Tudi na Madžarskem enotnega davka na nepremičnine nimajo, saj se občine lahko same odločajo, ali in kako visok davek na nepremičnine bodo pobirale. Večinoma so na Madžarskem obdavčeni stavbe in zemljišča.

Novice Kako se je v času krize spremenil slovenski nepremičninski trg?

V Avstriji so obdavčena tako zemljiška in gozdna zemljišča kot tudi nepremičninsko in poslovno premoženje. Povprečna davčna osnova je 0,8-odstotna. Davek se odmeri glede na ocenjeno vrednost nepremičnine, ta je nižja od njene tržne vrednosti. Davka so oproščene številne dobrodelne, izobraževalne in javne ustanove (natančen seznam je v priloženi infografiki spodaj).

V Italiji stavbna zemljišča obdavčijo, upoštevajoč tržno vrednost na tistem območju, zemljišča pa glede na katastrsko vrednost, ki je zvišana za 25 odstotkov in pomnožena z določenimi količniki. Ti količniki temeljijo na tržni vrednosti nepremičnine. Stavbe, ki so za bivanje neprimerne, imajo 50-odstotno olajšavo.

Povprečna davčna stopnja je 0,4 odstotka za rezidenčna stanovanja in 0,76 odstotka za nerezidenčna stanovanja. Občine lahko za 0,2 odstotka te stopnje obdavčitve priredijo po svoje. Tudi v Italiji imajo dolg seznam izjem, ki so davka oproščene. Mednje spadajo tudi nepremičnine s kulturnim, verskim in izobraževalnim namenom.

Loading...
Ne spreglejte