Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
16.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Osebne finance dividende borza

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 16.49

6 let, 6 mesecev

Koliko bodo znašale dividende slovenskih podjetij in kdaj bodo izplačane

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Telekom Slovenije | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Absolutno najvišje dividende bodo letos izplačane delničarjem Salusa, Petrola, Cinkarne Celje in Telekoma Slovenije. Delničarji Intereurope in Uniorja bodo tudi letos ostali brez udeležbe pri dobičku podjetij.

Lastniki slovenskih delnic si lahko tudi letos obetajo visoke dividende. Povprečna pričakovana donosnost 11 podjetij znaša 4,9 odstotka, kaže analiza, ki so jo pripravili v Gorenjski borznoposredniški družbi (GBD).

Če je bila pred leti visoka dividendna donosnost ljubljanske borze posledica podcenjenih delnic, danes ni tako. "Danes je visoka dividendna donosnost posledica višjega izplačila dobička in ponekod boljših poslovnih rezultatov podjetij v lanskem letu. Veliko slovenskih podjetij je v zadnjem obdobju prešlo v zrelo fazo rasti, kjer je prisotnih manj investicij, kar omogoča višje dividende za delničarje. V praksi to sicer pomeni, da lastniki prejemajo nadpovprečne dividende, ampak zaradi pomanjkanja investicij težko pričakujejo nadpovprečno rast prihodkov in dobička," opozarja finančni analitik Domen Granda iz GBD.

"Nakup delnic podjetja izključno na podlagi visoke dividendne donosnosti ni racionalna odločitev, saj na gibanje cene delnice vplivajo različni dejavniki," opozarja analitik GBD Domen Granda. | Foto: Osebni arhiv "Nakup delnic podjetja izključno na podlagi visoke dividendne donosnosti ni racionalna odločitev, saj na gibanje cene delnice vplivajo različni dejavniki," opozarja analitik GBD Domen Granda. Foto: Osebni arhiv Dodaja, da nakup delnic podjetja izključno na podlagi visoke dividendne donosnosti ni vedno modra odločitev. "Če želimo vlagati v podjetja z visokimi dividendami, je najbolje, da izberemo podjetja, ki so ugodno vrednotena, imajo stabilno poslovanje in izplačujejo rastočo dividendo," pravi Granda.

Na presečni datum vrednost delnice običajno upade

V letošnjem letu je ključna sprememba pri izplačilu dividend sledenje enotnim evropskim standardom. Ti določajo, da je presečni dan praviloma en dan pred začetkom izplačevanja dividend. V ceno podjetja na borzi so večinoma že vključene bodoče dividende, zato običajno po izplačilu dividende cena na borzi upade za višino dividende. Dividende slovenskih borznih družb | Foto: "To je logično, saj se tudi temeljna vrednost podjetja zniža za višino izplačane dividende. Za vlagatelje je tako zelo pomembno, kdaj je presečni datum oziroma prvi trgovalni dan brez upravičenosti do dividende. Na ta dan se vrednost podjetja in delnice namreč običajno zniža," pojasnjuje finančni analitik. Posledično je za vlagatelje ugodneje delnice prodati pred prvim trgovalnim dnem brez upravičenja do dividende. Če bodo čakali na dividendo, bo najverjetneje cena delnice nižja za bruto znesek dividende.

Dividende so ne glede na višino prihodka za fizične osebe obdavčene 25-odstotno.

Delničarjem Salusa 30 evrov dividende

V letošnjem letu so na skupščinah že izglasovali višino dividend v družbah Salus (30 evrov), Petrol (14 evrov), Telekom Slovenije (5 evrov) in Pozavarovalnica Sava (0,80 evra). Drugod bodo skupščine še potekale. Lastniki lahko sicer na skupščini predlagano dividendo zavrnejo ali predlagajo in izglasujejo njeno višjo vrednost.

Brez dividend bodo letos ostali delničarji Intereurope in Uniorja.

Ne spreglejte