Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
23. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

Natisni članek

Ljubljana nepremičnine stanovanja Osebne finance

Torek, 23. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kje v Ljubljani gradijo nova stanovanja in kaj nas čaka

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45
Stanovanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Številne v krizi nasedle stanovanjske gradbene projekte v Ljubljani rešujejo novi igralci na trgu. Povpraševanje po novih stanovanjih  presega ponudbo, a z začrtano dinamiko gradnje bi se to obdobje lahko kmalu končalo.

V sklepni fazi gradnje večjih stanovanjskih kompleksov je projekt Zelene Jarše ob Šmartinski cesti, kjer je na voljo 113 stanovanj, projekt Belle vie Tivoli z nekaj manj kot 200 stanovanji ter Zeleni Gaj na Brdu, ki je ravno v teh dneh objavil razpis za prodajo 64 stanovanj in 18 vrstnih hiš. Skupno torej 377 stanovanj. S še neprodanimi stanovanji v Celovških dvorih je skupno na voljo več kot 400 novih stanovanj.

Stanovanjski projekti v začetni fazi gradnje pa so projekt Ypsilon v Zupančičevi jami z 91 stanovanji in Tribuna na Prulah s 63 stanovanji. Gradnja Kolizeja z luksuznimi stanovanji, ki naj bi jih to pomlad začeli graditi novi južnoafriški lastniki zemljišča, se odmika v prihodnost. V prihodnjih od dveh do štirih letih bodo tako na trg poslali okoli 700 stanovanj.

Povprečna kupna moč Ljubljančanov znaša 150 tisočakov

Trenutno je po besedah Maje Ostanek iz podjetja KF Finance na ljubljanskem stanovanjskem trgu izredno zanimanje za stanovanja.

"To se odraža tudi v ceni in ne nazadnje tudi ugodnem kreditiranju. A glede na to, da bo v razmeroma kratkem času na trgu večje število stanovanj in da banke opuščajo kreditiranje s fiksno obrestno mero, pričakujemo, da se bo rave Povprečna kupna moč kupcev stanovanj v Ljubljani znaša okoli 150 tisoč evrov, ocenjuje Maja Ostanek. | Foto: Osebni arhiv Povprečna kupna moč kupcev stanovanj v Ljubljani znaša okoli 150 tisoč evrov, ocenjuje Maja Ostanek. Foto: Osebni arhiv n cene stabilizirala zaradi ravnotežja med ponudbo in povpraševanjem," napoveduje Ostankova, ki podrobno spremlja nepremičninski trg.

Ostankova kot ključno vprašanje pri napovedi trendov izpostavlja povprečno kupno moč v Ljubljani (ta po njenih ocenah znaša okoli 150 tisoč evrov) ter ali je še dovolj prostora oziroma povpraševanja za takšno število novih stanovanj. Predvsem zaradi dejstva, da bodo skoraj vsa stanovanja na trgu na voljo skoraj istočasno oziroma v kratkem časovnem razkoraku.

Poglejmo podrobneje.

Gradbišče na Prulah bo oživelo še ta teden

Nasedli projekt Tribuna na Prulah je iz stečaja Kraškega zidarja kupilo podjetje MM SVTK v lasti Blaža Miklavčiča. Gradbišče bo znova oživelo ta teden, prodaja 63 stanovanj bo stekla konec leta, prve stanovalce pa pričakujejo poleti prihodnje leto.

"Gre za trajnostno naravnan objekt na robu območja za pešce, za katera prejemamo veliko neposrednih neformalnih povpraševanj," pojasnjuje Miklavčič. Dodaja, da dokončnih cen še nimajo izoblikovanih, bo pa kvadratni meter stanovanja na prodaj za manj kot štiri tisočake.

Gradbišče stanovanjskega projekta Tribuna na Prulah bo po več letih ta teden znova oživelo. | Foto: Ana Kovač Gradbišče stanovanjskega projekta Tribuna na Prulah bo po več letih ta teden znova oživelo. Foto: Ana Kovač Ob tem poudarja, da je povpraševanje po novogradnjah v prestolnici trenutno večje od ponudbe. Z dokončanjem aktualnih projektov v kratkem pričakuje uravnoteženje.

Kot pravi Miklavčič, cene stanovanj narekujeta predvsem lokacija in kakovost gradnje. Te se začnejo pri dveh tisočakih po kvadratnem metru za standardno gradnjo, cene unikatnih oziroma prestižnih projektov pa segajo vse do štirih tisočakov.


Morda vas zanima še:

Stanovanja Belle vie Tivoli se prodajajo kot vroče žemljice
V Ljubljani na prodaj 64 nadstandardnih stanovanj #video
Pet vprašanj, na katera si morate odgovoriti pred nakupom stanovanja


Miklavčič je nedavno na dražbi kupil še eno elitno lokacijo v Ljubljani. Na enem hektarju Habjanovega bajerja v Rožni dolini namerava prihodnje leto začeti graditi vila bloke, kjer bo na prodaj okoli 50 večjih in prestižnih stanovanj. Cene bodo znašale okoli štiri tisočake po kvadratnem metru. Stalno so na preži tudi za novimi priložnostmi.

"Cene stanovanj narekujeta predvsem lokacija in kakovost gradnje. Te se začnejo pri dveh tisočakih po kvadratnem metru za standardno gradnjo, cene unikatnih oziroma prestižnih projektov pa segajo vse do štirih tisočakov," pojasnjuje Blaž Miklavčič. | Foto: "Cene stanovanj narekujeta predvsem lokacija in kakovost gradnje. Te se začnejo pri dveh tisočakih po kvadratnem metru za standardno gradnjo, cene unikatnih oziroma prestižnih projektov pa segajo vse do štirih tisočakov," pojasnjuje Blaž Miklavčič.

Vsa stanovanja v Zupančičevi jami rezervirana

V soseski Zupančičeva jama, v križišču Neubergerjeve in Avčinove ulice, Zlatarna Celje gradi šestnadstropni objekt z 91 stanovanji, imenovan Ypsilon. Njegova podoba bo precej izstopala od že zgrajenih objektov v 90. letih prejšnjega stoletja. Njegova posebnost bo tudi v tem, da v njem ne bo poslovnih prostorov, temveč zgolj od 40 do 120 kvadratnih metrov velika stanovanja.

Vseljiva bodo konec prihodnjega leta. Direktor inženiringa v Zlatarni Celje Mitja Majnik pravi, da čeprav uradno prodajo začenjajo prihodnji teden, so vsa stanovanja že rezervirana. Cen še ne želi izdati.

V Zelenih Jaršah 113 novih stanovanj

V bližini Šmartinske ceste in mestne vpadnice Ljubljana Nove Jarše podjetje Kog, ki sta ga ustanovili družbi Kostak in Gorenjska gradbena družba, nastaja soseska Zelene Jarše.

Še letos bo vseljivih 113 stanovanj, velikih od 32 do 95 kvadratnih metrov. Cene se gibljejo od 97 do 267 tisočakov, kolikor je treba odšteti za trisobno stanovanje z dvema večjima terasama in dvema parkirnima mestoma.

Soseska Belle vie Tivoli bo vseljiva šele konec leta 2018, a stanovanja so praktično že razprodana. | Foto: Matej Leskovšek Soseska Belle vie Tivoli bo vseljiva šele konec leta 2018, a stanovanja so praktično že razprodana. Foto: Matej Leskovšek Soseska nasproti Tivolija razprodana

Soseska Belle vie Tivoli nasproti Tivolija, ki bo vseljiva šele konec prihodnjega leta, je praktično razprodana. Prodajne cene 195 stanovanj se gibljejo od sto tisoč evrov za 32 kvadratnih metrov veliko garsonjero z ložo, shrambo in parkiriščem do 780 tisočakov, kolikor je treba odšteti za najdražje petsobno tripleks stanovanje na vrhu objekta. Ta ima 217 kvadratnih metrov stanovanjske površine in okoli 200 kvadratnih metrov zunanjih površin.

Pod Šmarno goro prodana dobra polovica enot

Soseska Osmica na Brodu obsega osem vil s po štirimi stanovanji. Skupno 32 nadstandardnih stanovanj bo vseljivih konec leta. Do zdaj so prodali 60 odstotkov enot.

Po besedah direktorja podjetja Brod bivanje in odgovornega projektanta Rafka Napasta gre za visokokakovostno gradnjo na atraktivni lokaciji pod Šmarno goro, zato se cene stanovanj gibljejo od 140 do 380 tisoč evrov. Najmanjše stanovanje meri 45 kvadratnih metrov, največje 90. "Za nakup se zanimajo predvsem tisti, ki si želijo višjo kakovost bivanja," pojasnjuje Napast.

Kupci stanovanj v soseski Osmica lahko sodelujejo pri opremljanju stanovanja, s količinskimi naročili pa dosežejo nižje cene. | Foto: Arhiv investitorja Kupci stanovanj v soseski Osmica lahko sodelujejo pri opremljanju stanovanja, s količinskimi naročili pa dosežejo nižje cene. Foto: Arhiv investitorja

"Slovenija je nespametna dežela, kjer se vsi naenkrat zaženejo v gradnjo, nato pa z redkimi izjemami trg obstane. Vse se odvija stihijsko, redki gradijo kakovostno. Prav tako smo v Sloveniji priča črednemu nagonu kupcev," trg novogradenj opisuje Napast. Sami so projekt zagnali pred tremi leti, ko so se nad nepremičninskim trgom še zgrinjali temni oblaki. Prepričan je, da se kakovostne nepremičnine lahko proda kadarkoli. Zaradi nadzora nad kakovostjo gradijo sami, arhitekt pa do konca bdi nad projektom. Sami so naredili urbanistično zasnovo, arhitekturo objektov in interjer, kar je po njegovih besedah redkost v Sloveniji.

Priložnosti v podjetju iščejo v manjših projektih, ki kupcem omogočajo individualno obravnavo. Tako lahko njihovi kupci sodelujejo pri opremljanju stanovanja, s količinskimi naročili pa dosežejo nižje cene. "Večina slovenskih kupcev brez pomoči arhitektov opremlja stanovanja, kar na koncu pogosto prinese žalosten rezultat," še sklene Napast.

Gradilo naj bi se tudi v Podutiku

Za poldrugi milijon evrov je podjetje Esplanada, ki je v lasti šentrupertskega župana Ruperta Goleta, na nedavni dražbi kupilo 160 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče v Podutiku nasproti kamnoloma. Tu namerava zgraditi stanovanjsko naselje s 50 enotami, a ker prostorski načrt še ni sprejet, začetek gradnje ni kmalu verjeten.

Zeleni gaj Brdo | Foto: Marko Rabuza Foto: Marko Rabuza Republiški in ljubljanski stanovanjski sklad pa se že pripravljata na začetek gradnje 650 neprofitnih stanovanj v soseski Brdo 2, ki bo zrasla nasproti novozgrajenega naselja Zeleni gaj. Stanovanja bodo namenjena zgolj najemnikom, ki bodo upravičeni do neprofitne najemnine.

Ne spreglejte