Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
24. 3. 2015,
12.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

počitnice last minute first minute

Torek, 24. 3. 2015, 12.42

7 let, 2 meseca

Kako najugodneje na počitnice

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Se za počitnice največkrat odločate na podlagi tako imenovanih ponudb first minute in last minute? Preberite nekaj nasvetov, ki vam utegnejo pri tem koristiti.

Konca leta 2014 je bilo v Sloveniji registriranih 530 turističnih agencij z licenco, od tega jih ima skoraj 90 odstotkov dvojno licenco. Dvojna licenca pomeni, da ima agencija možnost posredovanja ali prodajanja turističnih aranžmajev. Izbira teh je tako rekoč neskončna in si jo lahko z nekaj angažiranosti priredimo po svojih željah.

Najcenejša oblika rezervacij poletnih počitnic sta tako imenovana aranžmaja first minute in last minute. Poleg boljših cen v primerjavi z redno ponudbo, te so nižje med 20 in 40 odstotki, lahko s takim načinom rezervacije dobimo še druge ugodnosti.

Ponudba first minute proti last minute Ponudbe first minute so velikokrat cenejše od ponudb last minute, omogočajo pa tudi večjo izbiro. Težava aranžmajev last minute je manjša izbira, torej izbira med tistim, kar je od ponudb še ostalo. Ponavadi to pomeni, da za znesek, enak tistemu pri ponudbi first minute, pri last minute dobimo hotel z manj zvezdicami, bolj oddaljen od središča mesta ali plaže.

Pri ponudbi first minute je težava, da moramo počitnice načrtovati dosti prej. Vseeno veliko agencij ponuja možnost prekinitve ali menjave aranžmaja do 30 dni pred odhodom, in to brez dodatnih stroškov. Te vrste ponudb so v katalogih za poletne počitnice že od decembra prejšnjega leta.

Spremljajte ponudbe letalskih prevoznikov Za prvomajske počitnice ni ponudb first minute in last minute.

Ker niso v času glavne sezone, je izbira aranžmajev zaradi zaprtosti nekaterih hotelov veliko manjša. To je razlog, da se priporoča čimprejšnja rezervacija prvomajskih aranžmajev, saj se ponudbe hitro zapolnijo.

Za ugodno rezervacijo letalskih vozovnic je dobro biti naročen na novičke letalskih prevoznikov, saj utegnete naleteti na res ugodne ponudbe.

Posojilo pri turistični agenciji je ugodnejše kot pri banki Najugodnejši način plačila počitnic je obročno mesečno brezobrestno plačevanje posojila, ki ga ponuja veliko turističnih agencij. Edini dodatni strošek je zavarovanje posojila, ki znaša okoli tri odstotke izposojene vrednosti.

Tako lahko pri ponudbi first minute od rezervacije do odhoda z mesečnim obročnim odplačevanjem že pokrijemo stroške aranžmaja. Pri takojšnem enkratnem plačilu turistične agencije ponujajo okoli pet odstotkov popusta.

Veliko dražja možnost so kratkoročna potrošniška posojila, ki imajo fiksno nominalno letno obrestno mero med šestimi in sedmimi odstotki. Ta je za študente nekoliko nižja.

Kako v tujini dvigovati denar Pri plačevanju v tujini največkrat uporabimo kreditno (na primer Visa, MasterCard) ali debetno kartico (na primer Maestro). Plačevanje s karticami ne prinaša dodatnih stroškov, preračun iz tujih valut pa je narejen po srednjem tečaju banke na dan plačila.

Ker kepico sladoleda zelo težko kupimo negotovinsko, moramo skrbeti tudi za dvig gotovine. To nas bo najmanj bolelo, če gotovino dvigujemo z debetno kartico, za kar bomo plačali okoli en odstotek provizije (pavšalno najmanj približno dva evra in največ približno 25 evrov).

Pri posameznem dvigu s kreditno kartico je provizija okoli pet odstotkov (ali ponekod visok pavšal). Če pa gotovino dvigujemo z debetno kartico na bankomatu na podružnični banki v tujini, vam za dvig ne bodo zaračunali provizije.

Ne spreglejte