Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
13. 3. 2015,
15.03

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osebne finance Nikkei

Petek, 13. 3. 2015, 15.03

7 mesecev, 3 tedne

Kaj rekordna vrednost japonskega borznega indeksa pomeni za vlagatelje?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tokijski borzni indeks Nikkei je današnji trgovalni dan končal nad psihološko mejo 19 tisoč točk, kar je najvišja raven v zadnjih 15 letih. Kaj si od tega lahko obetajo vlagatelji?

Tuji borzni analitiki si glede nadaljevanja rasti indeksa, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, niso enotni. Nekateri menijo, da bo tako visoke vrednosti osrednjih japonskih delnic težko obdržati.

Drugi indeksu predvsem zaradi nizke vrednosti jena napovedujejo rast tudi v letošnjem letu, vse do 20 tisoč točk. Zgodovinsko gledano je šibak jen izvoznikom običajno pomagal k večji prodaji. To bi se lahko odrazilo že v prihodnjih mesecih, ko bi večja industrijska proizvodnja in večji izvoz poganjala borzni trg.

Za optimizem na tokijski borzi sta poskrbela prav padec vrednosti jena in četrtkova rast na Wall Streetu. Nikkei je že tretji dan zapored dosegel rast in dan končal pri 19.254,25 točke.

Nizka cena nafte zadržuje inflacijo "Rast japonskih vrednostnih papirjev je posledica kvantitativnega sproščanja japonske centralne banke, ki traja že vse od leta 2013. Japonska je podobno kot zdaj ECB z omenjenim ukrepom skušala obuditi inflacijo in gospodarsko rast. To je povzročilo padec vrednosti jena in dvignilo delniške tečaje. Na drugi strani je gospodarstvo začelo okrevati, vendar le dokler vlada ni uvedla davka na potrošnjo, kar je državo ponovno pahnilo v recesijo sredi leta 2014," pojasnjuje Izidor Jerman iz družbe Alpen Invest.

V zadnjem četrtletju lanskega leta se je sicer gospodarstvo ponovno pobralo in izšlo iz recesije, rast zadnjega četrtletja na letni ravni je znašala 1,5 odstotka. A poglavitna težava še vedno ostaja nizka stopnja inflacije, ki jo zadržuje nizka cena nafte.

Vrednotenja japonskih delnic podobna ameriškim To vlagateljem vliva upanje, da se bodo monetarni ukrepi še vedno nadaljevali ali celo krepili, če bi se ponovno začele pojavljati deflacijske grožnje. To po Jermanovem prepričanju poganja rast delnic, pa tudi obsežna likvidnost na trgu in boljše poslovanje japonskih podjetij.

Jerman še opozarja, da so kljub visoki rasti japonskih delnic v zadnjih dveh letih vrednotenja delnic zelo podobna tistim v ZDA, saj je razmerje med vrednostjo podjetij na borzah in višino ustvarjenega dobička zelo podobno.

"Vlagateljem svetujem previdnost. Trenutno navdušuje le izvoz, japonsko gospodarstvo pa še vedno bremenita nizka zasebna potrošnja in investicijska aktivnost," sklene glavni upravljavec družbe Alpen Invest.

Ne spreglejte