Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
8. 4. 2016,
6.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Osebne finance Donald Trump borza

Petek, 8. 4. 2016, 6.46

6 let, 6 mesecev

Ali Donald Trump in Brexit lahko zamajeta borzne trge?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav ameriške predsedniške volitve in obstoj Velike Britanije v EU nista neposredno povezana dogodka, pa vsak po svoje na borzne trge vnašata nekaj negotovosti.

Po negativnem vzdušju iz začetka letošnjega leta se je v zadnjem mesecu na svetovne borze vrnilo nekaj optimizma, sočasno je okrevala tudi cena nafte. Ohlapna monetarna politika še naprej zagotavlja visoko likvidnost na borzah, delnice v primerjavi z obveznicami pa ostajajo poceni.

Tudi analitiki v prihodnje pričakujejo pozitivno gospodarsko rast in rast dobičkov podjetij, a v svojih borznih napovedih postajajo previdnejši. Razmere na trgih namreč še naprej ostajajo negotove.

Politična slika še naprej neprivlačna

"Gospodarska rast je relativno anemična, na obzorju pa je kar nekaj nerazrešenih politično ekonomskih tveganj. Vse bolj se tudi zdi, da rast tečajev v zadnjem mesecu nima prave realne in posledično vzdržne osnove," ocenjuje glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik.

"Vse bolj se zdi, da rast tečajev v zadnjem mesecu nima prave realne in posledično vzdržne osnove,« ocenjuje Sašo Stanovnik iz Skupine Alta. | Foto: Bor Slana "Vse bolj se zdi, da rast tečajev v zadnjem mesecu nima prave realne in posledično vzdržne osnove,« ocenjuje Sašo Stanovnik iz Skupine Alta. Foto: Bor Slana

Politična negotovost in naraščajoče nasprotovanje vladajočim elitam, povezana z novembrskimi volitvami v ZDA in s pripravami na glasovanje glede Brexita v juniju, sta dve izmed večjih tveganj, s katerimi se soočajo finančni trgi, pa v napovedi za drugo letošnje četrtletje ocenjujejo strategi danske Saxo Bank.

K dodatni negotovosti prispevajo še vse bolj neenotna EU, nerešena begunska kriza in težavno reševanje Grčije.

Gre res za spremembo paradigme?

Vzpon Donalda Trumpa in velika verjetnost, da bo Velika Britanija izglasovala izstop iz EU, sta po mnenju glavnega ekonomista Saxo Bank Steena Jakobsena samo dva primera neusmiljene spremembe paradigme oziroma razpada družbene pogodbe, ki krepita protisistemsko vzdušje.

Glavni ekonomist danske Saxo Bank Steen Jakobsen je prepričan, da volitve v ZDA in glasovanje o
Brexitu krepita protisistemsko vzdušje, kar pojasnjuje vzpon skrajne levice in skrajne desnice. Ti dve predstavljata največjo možno oddaljenost od političnih elit. | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Glavni ekonomist danske Saxo Bank Steen Jakobsen je prepričan, da volitve v ZDA in glasovanje o Brexitu krepita protisistemsko vzdušje, kar pojasnjuje vzpon skrajne levice in skrajne desnice. Ti dve predstavljata največjo možno oddaljenost od političnih elit. Foto: Osebni arhiv sogovornikov

"Osem let po začetku finančne krize zaposleni zaslužijo najnižje plače v primerjavi z BDP v zgodovini, korporacije pa medtem beležijo najvišje prihodke pred davki glede na BDP. Ob tem beležimo najnižje kapitalske stroške v zgodovini ter najnižjo raven proizvodnje. To je definicija neenakosti," je prepričan Jakobsen, ki ob tem opozarja na vzpon skrajne levice in skrajne desnice, ki predstavljata največjo možno oddaljenost od političnih elit.

Se je Trumpov pohod vendarle zaustavil?

Čeprav je Trumpu v republikanski tekmi za predsedniško nominacijo do zdaj res kazalo precej dobro, se utegnejo torkove strankarske volitve v ameriški zvezni državi Wisconsin izkazati za točko preobrata.

Po mnenju Slavka Rogana iz družbe Alta Skladi morebitna izvolitev Donalda Trumpa in uspešen izid glasovanja o Brexitu nista neposredno povezana s prihodnostjo borznih trgov. | Foto: Po mnenju Slavka Rogana iz družbe Alta Skladi morebitna izvolitev Donalda Trumpa in uspešen izid glasovanja o Brexitu nista neposredno povezana s prihodnostjo borznih trgov.

"Morebitna Trumpova predsedniška zmaga za samo gospodarstvo ZDA ne bi veliko pomenila, saj bi moral svoje poglede precej zbližati s stališči kongresa, ki pa ga obvladujejo republikanci. Nekaj negotovosti in skepticizma bi lahko na začetku mandata videli le na borznih in valutnih trgih," napoveduje direktor sektorja upravljanja v družbi Alta Skladi Slavko Rogan.

Brexit bo zamajal tečaj britanskega funta

Večjih negativnih učinkov na evropsko gospodarstvo Rogan ne pričakuje niti v primeru Brexita, saj se blagovna menjava zaradi politične odločitve ne bi bistveno spremenila. "Pričakovati je edino pritisk na valutna razmerja. Kako se bodo odzvale borze, pa je nemogoče predvideti," še sklene Rogan.

Po zadnji javnomnenjski raziskavi britanskega dnevnika The Telegraph obstoj Velike Britanije v Evropski uniji podpira 51 odstotkov vprašanih, sedem odstotkov več kot tistih, ki so zagovorniki izstopa Otoka iz povezave, | Foto: Po zadnji javnomnenjski raziskavi britanskega dnevnika The Telegraph obstoj Velike Britanije v Evropski uniji podpira 51 odstotkov vprašanih, sedem odstotkov več kot tistih, ki so zagovorniki izstopa Otoka iz povezave,

V Saxo Bank pa napovedujejo, da bo imel Brexit takojšen vpliv na finančne trge in valutne pogoje, še posebej na volatilnost tečaja britanskega funta.

Ne spreglejte