Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2014,
16.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bitcoin borza denar

Torek, 4. 3. 2014, 16.50

7 let, 2 meseca

Zlom borze bi lahko celo koristil virtualni valuti bitcon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaprtje največje borze za trgovanje z bitnimi kovanci, ki je močno pretreslo vlagatelje, bi imelo lahko celo pozitivne posledice. Propad Mt Goxa naj bi namreč prinesel očiščenje panoge.

Propad japonske borze Mt Gox, ki je trgovala z virtualno valuto bitcoin, bi lahko celo okrepil ves sistem omenjene valute, saj bo verjetno privedel do izločitve slabih akterjev in do povečanja nadzora, so po poročanju agencije Reuters sporočili iz bančnega regulatorja ameriške zvezne države New York.

Izboljšave, a tudi več regulacije Ekonomist Benjamin Lawsky je za omenjeno agencijo dejal, da je šlo pri propadu borze za neke vrste očiščenje panoge. "Po eni strani so zadnji dogodki povzročili precejšen šok na trgih, vseeno pa bo to v prihodnje verjetno privedlo do določenih izboljšav, a tudi več regulacije," pravi Lawsky.

V državi New York zato po njegovih besedah že razmišljajo, da bi uvedli posebne licence, s katerimi bi v ekosistem bitcoina privabili zdrava podjetja. Prav se dogovarjajo o tem, da bi pristojni trgovanje z elektronskimi kovanci postavili v okvire obstoječih pravil finančnega poslovanja. Več naj bi bilo sicer znano ta teden, še poroča Reuters.

Japonske oblasti še ne vedo, ali je šlo za naveden stečaj ali kriminalno dejanje Japonske oblasti so medtem sporočile, da še vedno preiskujejo, kako je lahko borza s sedežem v Tokiu izgubila več sto milijonov evrov v razmeroma kratkem času in ali je šlo v omenjenem primeru za kriminalno dejanje. "Še vedno nimamo podatkih o vseh okoliščinah," je dejal tamkajšnji finančni minister Taro Aso. "Ne vemo, ali je v ozadju kriminalno dejanje ali gre zgolj za navaden stečaj."

Z japonske borze je bilo sicer v zadnjih letih z vdori v računalniški sistem skupaj ukradenih skoraj 750 tisoč bitnih kovancev uporabnikov in še okoli sto tisoč digitalnih kovancev, ki so pripadali borzi. Vsi ti kovanci so bili ob propadu borze vredni 347 milijonov evrov, prav tako pa borza upnikom dolguje še dodatnih 46 milijonov evrov.

Odvetniki japonske borze so prošnjo za stečaj vložili konec preteklega tedna, le nekaj dni za tem, ko je spletna stran Mt Gox izginila s spleta. Še prejšnji torek so sicer odgovorni trdili, da iščejo rešitev za nastale razmere, a so bile težave očitno preobsežne.

Ne spreglejte