SiolNET. Posel danes Novice
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Združenje delodajalcev za interventno zamrznitev minimalne plače

0,41

termometer

Denar, evri, bankovci
Foto: Pixabay

Združenje delodajalcev Slovenije je vlado pozvalo, naj v šesti protikoronski paket vključi ukrepe, ki jih ni v dosedanje. Izpostavljajo predvsem najmanj enoletno zamrznitev minimalne plače, poleg tega pa tudi prožnejšo in enostavnejšo ureditev dela na domu ter ureditev upokojevanja ob izpolnitvi minimalnih upokojitvenih pogojev.

Lastovo Novice Idilični otok že devet mesecev brez okužb, babyboom na pohodu

"Delodajalci se zavedamo, da so protikoronski paketi doslej prinašali izboljšave predhodnih ukrepov in tudi nove ukrepe. Kljub upoštevanju naših predlogov med pogajanji pa v Združenju delodajalcev Slovenije že od marca opozarjamo na nujnost nekaterih ukrepov na trgu dela, ki v dosedanjih paketih niso zajeti, in pričakujemo, da jih bo vseboval šesti protikoronski paket," so sporočili, piše STA.

Kot prioriteto izpostavljajo zamrznitev minimalne plače

Novi zakon o minimalni plači po njihovih besedah namreč že v osnovi ne predvideva več usklajevanja višine minimalne plače s socialnimi partnerji, temveč delodajalce in sindikate izključuje iz tega postopka ter odločitev o znesku nalaga ministrstvu za delo. "Aktualni zakon tudi nikoli ni bil obravnavan na Ekonomsko-socialnem svetu, temveč je bil sprejet brez socialnega dialoga in brez upoštevanja kateregakoli argumenta gospodarstva," so opozorili.

Slovensko gospodarstvo je po njihovih besedah zaradi izbruha covida-19 sredi največje gospodarske krize v zadnjih 70 letih. "Vsa mnenja so si enotna v oceni, da okrevanja, kaj šele vrnitve na raven poslovanja iz leta 2019, prihodnje leto ne bo," so opozorili.

V takšnih razmerah gospodarstvo ne zmore niti najmanjšega pritiska na stroške dela, so opozorili. "Še več: naši člani si ne znajo predstavljati, da bi se sredi največje krize višina minimalne plače, ki je tudi izhodišče za raven ostalih plač, kakorkoli dvignila," so dodali.

V Levici, kjer so zakon pripravili, so se na poziv združenja odzvali z očitkom, da so "v zasledovanju svojih interesov gladko spregledali življenjske potrebe delavcev in njihovih družin". "Nov koncept minimalne plače, ki se postopno uvaja, je zagotovilo, da nihče, ki dela, ne bo živel v revščini, kar pa hočejo nekateri predstavniki kapitala preprečiti," so zapisali. Poudarili so, da so delodajalci od države prejeli obsežno finančno pomoč, zato je strošek, ki bo nastal zaradi dviga minimalne plače, v primerjavi s tistimi zneski po njihovih besedah "le kaplja v morje," navaja STA.

Vrtec, stres Novice Vlada predlaga uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin