Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
16.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

stečaj Arosa Mobilia delavci stavka

Torek, 30. 10. 2018, 16.24

5 let, 5 mesecev

Zaposleni v Arosi Mobilii prejeli del plač, stavka se nadaljuje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Okoli sto zaposlenih v limbuški družbi Arosa Mobilia je danes prejelo večji del septembrskih plač, in sicer do višine 850 evrov, kar pomeni, da so bili tisti z minimalno plačo poplačani v celoti, je povedala vodja sindikata Irina Trebičnik. Ker vse stavkovne zahteve niso bile izpolnjene, bodo stavko nadaljevali do izpolnitve zahtev.

Vodja sindikata Irina Trebičnik je povedala, da jim je vodstvo družbe preostanek plač obljubilo za 7. november, še vedno pa ni jasno, kaj bo z letošnjim regresom. Zaposleni so danes izpeljali tudi nov zbor delavcev, na katerem so se odločili, da bodo stavko nadaljevali, in sicer bodo od petka stavkali na domu, v podjetju bosta le stavkovni odbor in stavkovna straža.

Podjetje delavcem od maja ne plačuje prispevkov

Manj enotni so bili delavci glede predloga za vložitev stečaja podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo kuhinj in kopalnic. O tem so na zboru delavcev govorili, a se nekateri s tem še niso strinjali, zato bodo počakali, kaj se bo zgodilo 7. novembra oziroma ali bo direktor Mirko Pomberg izpolnil obljubo o poplačilu dolgov.

Kot je pojasnila Trebičnikova, vložitev zahteve za stečaj lahko predlagajo glede na dejstvo, da jim podjetje že vse od maja ne plačuje pokojninskih in socialnih prispevkov.

Arosa Mobilia je že nekaj časa v finančnih težavah

Delavci tudi danes niso dovolili odpreme že dokončanih kuhinj, saj ne želijo, da bi plačilo za omenjeno blago šlo na račun družbe. Direktor naj bi jim zato predlagal, da bi plačila izvedli na poseben račun, od koder bi poplačali zaposlene, a te možnosti še preverjajo.

Družba Arosa Mobilia je pred leti prevzela Gorenjev pohištveni program in je že nekaj časa v finančnih težavah. Leta 2016 je podjetje prejelo 200 tisoč evrov državne pomoči, očitno pa tudi takrat predloženi program prestrukturiranja ni pomagal, saj Gorenje kot ključni kupec novih kuhinj pri njih ne naroča več.

Ne spreglejte