Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
28. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

pranje denarja Predrag Šinik Dušan Korošec Posestvo Mala Seva Miro Senica

Četrtek, 28. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Za koga je nekdanji partner Mira Senice v Bužekijanu skrival premoženje?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Miro Senica | Foto Simon Plestenjak

Foto: Simon Plestenjak

Na dan prihajajo nove informacije o vprašljivih poslih, povezanih z gradnjo posestva Mala Seva. Za njim naj bi v resnici stal vplivni odvetnik Miro Senica, ki se je že znašel na zatožni klopi.

Saga o gradnji luksuzne turistične kmetije nad Strunjanom, v preteklosti znane tudi kot Bužekijan, se vleče že desetletje. V njej so sprva sodelovali vplivneži iz politike in gospodarstva, skriti za slamnatimi osebami, pozneje pa kriminalisti, sodišča in nasedli upniki. Zdaj se saga približuje koncu.

Lizinška družba Raiffeisen Leasing je legalizirala in dokončala objekt, zdaj pa išče kupca za največje zasebno posestvo na slovenski Obali, po novem imenovano Pernula (latinsko biser). Z izkupičkom bo poskušala v večini poplačati večmilijonska posojila.

Mala Seva | Foto: Raiffeisen Leasing Foto: Raiffeisen Leasing

Medtem se drugi upniki, ki so nasedli v projektu, lotevajo iskanja premoženja.

Podjetje prodal za 7.500 evrov

V osebnem stečaju podjetnika Predraga Šinika iz Celja, nekdanjega lastnika posestva, je upravitelj Matjaž Nanut ugotovil, da v stečajni masi manjka 725 tisoč evrov.

Toliko naj bi bilo leta 2014 vredno podjetje EP Turizem, ko se je celjski podjetnik odločil, da ga bo prodal. To je naredil v obdobju, ko se je projekt že ustavil, njegova podjetja pa so bila v hudih finančnih težavah.

​​​​​​​Kupec je bil celjski odvetnik Dušan Korošec. | Foto: Mediaspeed ​​​​​​​Kupec je bil celjski odvetnik Dušan Korošec. Foto: Mediaspeed Kupec je bil celjski odvetnik Dušan Korošec, ki je v zadnjih letih posredoval v več prevzemnih zgodbah in operativno izpeljal več poslov (Terme Dobrna, Livar …).

Čeprav je bil EP Turizem brez dolga, je Šinik zanj iztržil le 7.500 evrov, je po pregledu poslov odkril upravitelj Nanut. Zaradi tega bi lahko prodajo izpodbijali. Tu pa se zaplete.

Upniki, plačajte za tožbe

Do danes je bilo podjetje že večkrat preprodano, tako da lahko upniki po stečajni zakonodaji zahtevajo kvečjemu denarno nadomestilo, enako današnji vrednosti podjetja.

EP Turizem, ki je trenutno v lasti nekdanje Šinikove žene, ima po zadnjih podatkih zgolj 35 tisoč evrov premoženja. Poleg tega je EP Turizem v stečajno maso enega od Šinikovih podjetij prijavil nekaj manj kot 700 tisoč evrov visoko terjatev.

Za izpodbijanje posla je malo možnosti. Za to se bo upravitelj odločil le v primeru, da bodo upniki zagotovili več kot 7.000 evrov za plačilo stroškov pravdnega postopka. Tega denarja v stečajni masi namreč ni. Rok za založitev sredstev se izteče danes.

Za komentar spornega posla smo se poskušali obrniti na Korošca, vendar neuspešno. Že dalj časa je za pojasnila nedosegljiv tudi Šinik, čigar podjetja so vsa v stečaju.


Preberite še:

Nekdaj lastnik razvpite kmetije Mala Seva danes v osebnem stečaju 

Katarina Kresal je postala največja lastnica odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki


15 milijonov evrov terjatev

V osebnem stečaju Predraga Šinika je bilo prijavljenih za nekaj manj kot 15 milijonov evrov terjatev. 

Od tega so največji upniki Družba za upravljanje terjatev bank (6,1 milijona evrov), Ekoplan A (4,8 milijona evrov) in NLB (1,4 milijona evrov).

Večina dolgov je posledica poroštev za obveznosti njegovih zdaj že propadlih podjetij.

Miro Senica vezni člen

Vezni člen med obema je Senica. Korošec in Senica sta dobra prijatelja, Šinik pa je bil vpleten v več nepremičninskih poslov, povezanih s Senico.

Šinik je bil tako eden od glavnih izvajalcev pri gradnji posestva Mala Seva, pozneje pa je prevzel tudi lastništvo projektnega podjetja in bil njegov uradni predstavnik.

Katarina Kresal in Miro Senica | Foto: Matjaž Tavčar Foto: Matjaž Tavčar Seničev odvetnik Stojan Zdolšek je nedavno za Planet TV javno potrdil, da je bil Senica od samega začetka resnični lastnik posestva Mala Seva. Šinik je medtem priznal, da je Senica pri projektu sodeloval kot pravnik in delno tudi kot eden od partnerjev.

Dobri odnosi s Senico so medtem Korošcu leta 2010 pomagali, da je Petrol odkupoval njegove terjatve do bankrotiranega SCT, ta afera pa je odnesla takratnega predsednika uprave Aleksandra Svetelška.

Čeprav je Korošec v preteklosti dejal, da Šinika ne pozna, ga z njim povezuje poslovnež albanskega porekla Hysen Lutolli, s katerim sodeluje Koroščeva odvetniška pisarna.

Avgusta 2012 je Šinik prodal Luttoliju podjetje, ki je gradilo posestvo Mala Seva. Nekaj mesecev pozneje pa je Luttoli prodal Šiniku podjetje Ekoplan A Inženiring. Luttoli je bil leta 2014 tudi kupec podjetja EP Turizem, ki ga je Korošec pred tem kupil od Šinika.

Milijonske provizije …

Podjetje, ki je gradilo posestvo Mala Seva, je bilo vpleteno tudi v posle, zaradi katerih se je bila zoper Senico v začetku letošnjega leta vložena obtožnica zaradi pranja denarja.

Mala Seva | Foto: Raiffeisen Leasing Foto: Raiffeisen Leasing Prek njegovega bančnega računa se je namreč leta 2007 prelila 1,35-milijonska provizija pri preprodaji Delamarisa. V spornem času je podjetje vodila davčna svetovalka Blanka Muser, odgovorna oseba več podjetij, ki so bila v lasti Senice. 

V resnici je denar končal pri odvetniku in je bil porabljen kot kupnina za vilo v Portorožu, ki je zdaj v lasti njegove hčere Maruše Senica. Ta nepremičnina je na seznamu premoženja, ki so ga v okviru preiskave zamrznili organi pregona.

V vprašljivih poslih v Delamarisu je nastopalo tudi Šinikovo podjetje Blastcom. To je preprodalo zemljišča pri izolski ladjedelnici Jasni Mihelj - Coustaury, ženi nekdanjega predsednika uprave Vege Juliena Coustauryja, kjer je pravni oddelek vodila Katarina Kresal, nekdanja notranja ministrica in življenjska sopotnica Mira Senice.

Ne ostane niti za minimalno plačo

Preden je na pobudo Factor banke končal v osebnem stečaju, je celjski podjetnik sklenil še en sporen "posel". Junija 2013 je sklenil sodno poravnavo, v katerih se je zavezal k plačevanju preživnine za otroke v skupni višini 1.500 evrov. Tako mu ne ostanejo niti prejemki v višini minimalne plače, kolikor mu lahko upniki po zakonu zasežejo.

"Zato lahko sklepamo, da je bila sodna poravnava sklenjena v izogib plačilu dolgov dolžnika, ne dejanske sposobnosti dolžnika plačevati tako visoko preživnino," je v izredno poročilo zapisal upravitelj Nanut.

… in usodna gradnja luksuzne stavbe v Ljubljani

Kot smo poročali, je Šinik bankrotiral zaradi nasedlega projekta postavitve nove luksuzne stanovanjske stavbe na Zoisovi cesti 4 v Ljubljani, ob francoskem veleposlaništvu. Nedaleč stran so prostori odvetniške pisarne Senice.

Podjetje Palatium, ki je bilo v lasti Šinika in je več let neuspešno pridobivalo dovoljenja za gradnjo objekta v središču Ljubljane, je nedolgo pred tem končalo v stečaju. Za poplačilo velikega dela njegovih finančnih obveznosti je z osebnim poroštvom jamčil tudi Šinik.

Zoisova cesta v Ljubljani

Prvotni lastnik Palatiuma je bil prav Senica, pozneje pa se je med lastniki pojavil njegov polbrat Aleksander Pernat. Danes je lastnica stavbe Indira Bajt, slovenska šahistka kazahstanskega rodu, odkupila jo je iz stečajne mase Palatiuma.

Ne spreglejte