SiolNET. Posel danes Novice
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Višje cene hladijo odnose med TEŠ in velenjsko občino, padle bodo tožbe

1,13

termometer

teš, teš 6
Foto: Bor Slana

Velenjska občina je napovedala tožbo zoper Termoelektrarno Šoštanj (Teš) zaradi več kot 50-odstotnega dviga cene toplotne energije. Velenjski župan Bojan Kontič je danes za STA povedal, da bodo z vodstvom Teša skušali prihodnji teden končati pogovore o ceni toplotne energije in skleniti sporazum. Če tega ne bo, bo občina vložila tožbo.

Po Kontičevih besedah je Teš novo ceno toplotne energije uveljavil maja letos, Komunalno podjetje Velenje pa je šele avgusta pravnim osebam poslalo položnice z višjo ceno, medtem ko se je velenjska občina odločila fizičnim osebam sofinancirati polovični znesek nove cene toplotne energije. Cena toplotne energije za fizične osebe tako znaša 20,7 evra za megavatno uro, za pravne osebe pa 24,4 evra za megavatno uro.

"Z različnimi ukrepi skušamo Komunalno podjetje Velenje obdržati nad vodo, saj je zaradi pokrivanja razlike med ceno, ki bi jo glede na dvig morali zaračunati uporabnikom, in ceno, ki so jim jo dejansko obračunali, pridelalo že slabih 300 tisoč evrov primanjkljaja," je dejal Kontič.

Odškodninska tožba zaradi TEŠ 6

Napovedal je, da bo občina po sodni poti od Teša skušala izterjati tudi odškodnino v višini 750 tisoč evrov zaradi gradnje šestega bloka. Kontič meni, da bi lokalnim skupnostim Šaleške doline morala zaradi posega v prostor s strani Premogovnika Velenje in Teša definitivno pripadati stalna odškodnina.

Holding Slovenske elektrarne, Teš in velenjska občina so maja 2014 podpisale sporazum, na podlagi katerega bi moral Teš v letih 2014, 2015 in 2016 velenjski občini vsako leto nakazati 750 tisoč evrov odškodnine. Teš pa je odškodnino nakazal samo za leto 2014. Občina jo je po lastnih navedbah porabila za izboljšanje kakovosti življenja in bivanja v lokalni skupnosti.


Preberite še:

Primož Cirman: novinar, ki razgalja ozadje 1,5-milijardnega posla #video

Primož Cirman: Zgodba o Tešu 6 je klasična ugrabitev države

"Namesto da bi bili na Teš 6 ponosni, nas je sram" #intervju

Projekt TEŠ6 je bil laž. Višji računi za elektriko bodo resnica.

Zaradi šoštanjske elektrarne dražje položnice za elektriko

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin