Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 2. 2017,
13.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

3

Natisni članek

TEŠ TEŠ 6 ministrstvo za infrastrukturo elektrika Greenpeace Igor Šoltes

Torek, 7. 2. 2017, 13.17

7 let, 2 meseca

Zaradi šoštanjske elektrarne dražje položnice za elektriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

3

Teš

Vlada bi reševanje zgrešene investicije Termoelektrarne Šoštanj obesila davkoplačevalcem. Sprememba energetskega zakona, ki je v javni obravnavi do 7. marca, predvideva prispevek za prednostno distribucijo šoštanjske elektrike, zaradi česar bo znesek na položnicah višji za en evro na mesec.

Prispevek za prednostno distribucijo elektrike iz Termoelektrarne Šoštanj bi lahko letno znašal največ 25 milijonov evrov. Višina je odvisna od tega, koliko bi vlada v določenem letu namenila za ta ukrep.

Prispevek bi se obračunaval na obračunsko moč in bi predvidoma znašal petino prispevka za obnovljive vire energije na položnicah oziroma okoli en evro na mesec (oziroma 0,2273 evra za kilovat), so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Vlada bi ukrep uvedla, ko bi bile razmere na trgu z elektriko takšne, da nizke cene ne bi zagotavljale obratovanja domačih elektrarn, ki so nujne za zagotavljanje sistemskih storitev v razmerah, ko čezmejno zagotavljanje sistemskih storitev še ni v celoti urejeno in zagotovljeno. To sicer na ministrstvu pričakujejo okrog leta 2022.

Ukrep bi bilo mogoče sprožiti šele po predhodni odobritvi Evropske komisije.

Šoltes: Zakaj bi izgubo Teš 6 pokrivali vsi državljani?

Teš trenutno zagotavlja večino nujno potrebne sekundarne regulacije, ki je še ni mogoče zagotavljati čezmejno v regiji. "Zato je treba poskrbeti, da jo bo Teš lahko še vedno zagotavljal," so izpostavili na ministrstvu.

Če bo Teš namreč prepuščen le razmeram na trgu, ki so trenutno problematične za večino proizvajalcev elektrike, bo tudi verjetnost, da ne bo na razpolago za ponudbo sistemskih storitev, večja, so povedali na ministrstvu in dodali: "To bo negativno vplivalo na zmanjšanje zanesljivosti obratovanja prenosnega omrežja in posledično oskrbe z elektriko."

Predlagani uvedbi prednostne distribucije za Teš, ki ga bremeni 1,4 milijarde evrov vredna naložba v šesti blok, nasprotujejo v slovenskem delu okoljske organizacije Greenpeace. Kot so poudarili v sporočilu za javnost, so okoljske nevladne organizacije na vlado poslale zahtevek za podaljšanje javne razprave o tej noveli.

Sprva je bila namreč predvidena javna obravnava do danes, a je ministrstvo rok podaljšalo do 7. marca.

Uvedbi prispevka nasprotuje tudi evropski poslanec Igor Šoltes, ki se mu "vladna namera, da bi izgubo Teša 6 pokrivali vsi odjemalci električne energije", zdi nesprejemljiva. Zanj je namreč Teš 6 zgrešena investicija tako s finančnega kot okoljsko-trajnostnega in zdravstvenega vidika.

Ne spreglejte