Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2019,
13.59

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Vinag stečaj Marjan Pišljar Metalka Commerce

Petek, 4. 1. 2019, 13.59

5 let, 3 mesece

Vinagov kompleks v roke Pišljarjeve Metalke Commerce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Marjan Pišljar | Družba Metalka Commerce spada pod okrilje poslovneža Marjana Pišljarja. | Foto STA

Družba Metalka Commerce spada pod okrilje poslovneža Marjana Pišljarja.

Foto: STA

Stečajni upravitelj propadlega mariborskega vinarskega podjetja Vinag Simon Prelogar je sprejel na milijon evrov zvišano ponudbo družbe Metalka Commerce, ki sicer spada pod okrilje poslovneža Marjana Pišljarja. Kot je povedal Prelogar, je bila to edina zvišana ponudba, ki jo je prejel, pogodbo s kupcem pa bo podpisal v ponedeljek.

Medtem ko se je ločitveni upnik - gre za banko Raiffeisen - že strinjal s prodajo v višini milijona evrov, bo po podpisu pogodbe zadnjo besedo imelo mariborsko sodišče. Če to ne bo imelo pripomb, mora kupec v skladu s pogodbo kupnino plačati do 15. februarja.

Vinag
Novice Za Vinagovo premoženje prispelo šest ponudb, ena tudi iz tujine

Stečajni upravitelj prejel šest ponudb

Stečajni upravitelj Vinaga Simon Prelogar je decembra prejel šest ponudb, in sicer tri za celoten kompleks, dve pa samo za proizvodni del premoženja, torej novo klet v Košakih ter Vinagove vinograde v Košakih, Jarenini in Svečini. En ponudnik je oddal ponudbo za staro klet v središču mesta.

Ker banka s ponudbami ni bila zadovoljna, je stečajni upravitelj ponudnike pozval k oddaji zvišanih zavezujočih ponudb in plačilu varščine v višini 50 tisoč evrov. To sta po Prelogarjevih besedah storila le dva ponudnika, a eden od njiju ponudbe ni zvišal, Metalka Commerce pa jo je z 800 tisoč evri dvignila na milijon evrov.

Kakšne načrte ima Metalka Commerce z Vinagom, za zdaj še ni znano. | Foto: STA , Kakšne načrte ima Metalka Commerce z Vinagom, za zdaj še ni znano. Foto: STA ,

"Zadovoljen sem z dejstvom, da bo končno prišlo do prodaje, mi je pa žal, da ni prispela še kakšna višja ponudba," je dejal Prelogar, ki je prepričan, da se tokrat ne bo ponovila zgodba z ameriškim poslovnežem Jamesom Lukežičem. Ta je namreč lani prav tako podpisal 1,96 milijona evrov vredno pogodbo, a nato ni poravnal kupnine. Omenjeni poslovnež zdaj prek sodišča zahteva vračilo 180 tisoč evrov vplačane varščine.

Marjan Pišljar
Novice Zgodba o Trumpu iz Rovt: od mark s Kosova do milijonov iz državnih podjetij

V Metalki Commerce ne razkrivajo, kakšne načrte imajo z Vinagom

Stečajni upravitelj ni znal pojasniti, ali ima najverjetnejši novi lastnik izkušnje z vinarskimi posli. Pred časom se je Marjan Pišljar sicer že zanimal tudi za nakup polovičnega deleža družbe Adriafin, ki obvladuje Vinakoper, a je ta trenutno še vedno v lasti Istrabenza.

Kakšni so načrti potencialnega novega lastnika z Vinagom, za zdaj v Metalki Commerce niso pojasnili, vendar glede na nekatere dozdajšnje Pišljarjeve posle za kaj takega ni veliko možnosti, poroča STA.

V medijih se poslovneža iz Rovt med drugim omenja v zvezi s Pozavarovalnico Sava in takratno domnevno sporno preprodajo nekdanje poslovne zgradbe ACH, ki naj bi mu v nekaj mesecih prinesla 1,5 milijona evrov dobička, pa tudi v navezah z družino Janković.

Ne spreglejte